El Govern denuncia que el Suprem “vulnera drets” perquè rebutja que els presos declarin a la comissió del 155
Artadi creu que el Suprem vol coaccionar el Govern i dividir els encausats amb l’argument del risc de fuga
La portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha denunciat la “vulneració de drets” del Tribunal Suprem (TS), que aquest dimarts al migdia ha rebutjat l’autorització dels exconsellers empresonats a la comissió d’investigació del 155, on estaven citats per a comparèixer-hi.
Durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu, la també consellera de Presidència ha opinat que el TS vol coaccionar el Govern i dividir els encausats que estan a la presó i a l’“exili” amb l’argument del risc de fuga, després de tornar a denegar-ne la llibertat. Així mateix, Artadi ha instat l’Estat a acceptar la presència d’observadors internacionals al judici de l’1-O.
La consellera ha lamentat que el TS busqui dividir els encausats pel referèndum amb l’argument del risc de fuga, i ha afegit que, alhora, el tribunal també pretén amenaçar i coaccionar l’executiu en condicionar la llibertat dels exconsellers i líders socials a les accions del Govern actual. “Cada vegada que s’ha demanat al Suprem la seva llibertat troben una excusa o altra, i ho aprofiten per fer política”, ha asseverat Artadi.
Així mateix, i sobre el rebuig de l’autorització perquè Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Quim Forn i Dolors Bassa compareguin a la comissió del 155 al Parlament, la consellera ha conclòs que es tracta d’una nova “vulneració dels drets polítics” dels presos. En aquesta línia, ha alertat que la decisió també afecta tota la cambra parlamentària, així com a la ciutadania.
Per la seva banda, la portaveu adjunta de JxCat Gemma Geis ha assegurat que és “una vulneració dels drets dels diputats” que els exconsellers empresonats no puguin comparèixer a la comissió d’investigació de l’aplicació de l’article 155. En una roda de premsa al Parlament, Geis ha afirmat que la comissió “té uns efectes polítics” i per tant no interferiria al procés penal, com sí que ha al·legat el Tribunal Suprem en la resolució que rebutja la petició dels presos. “És una manca de respecte institucional, el reglament obliga a comparèixer a una comissió d’investigació”, ha retret Geis, que ha afegit que s’està “alterant” la tasca dels diputats.
En aquesta roda de premsa, Geis també ha criticat haver-se assabentat de la decisió a través dels mitjans de comunicació. “És una manera de funcionar que deixa molt a desitjar, és una manca de respecte”, ha lamentat.