Política

EN Directe

Junqueras: “No renunciem a cap via democràtica i pacífica per assolir la República Catalana”

Diverses veus llegeixen al Sant Jordi Club la declaració política que el president d’ERC ha escrit a la presó de Lledoners

El líder republicà es mostra convençut que la democràcia s’acabarà imposant

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat que la formació no renunciarà a cap “via democràtica i pacífica” per assolir la independència de Catalunya. El líder república ho ha declarat aquest dimarts en la conferència política que s’ha llegit al Sant Jordi Club de Barcelona.

En un discurs escrit des de la presó de Lledoners, Junqueras ha assegurat que no ha fet res del que s’hagi de penedir i que se sent “legítimament orgullós” de ser “lleial a un mandat democràtic”. “I sí, ho tornaria a fer”, ha remarcat.

Segons ell, malgrat tots els obstacles l’independentisme ha avançat “més que mai” i creu que “res tornarà a ser com havia estat abans de l’octubre català”. Per això, ha manifestat la seva voluntat de treballar per seguir avançant cap a la independència de Catalunya: “Vull contribuir a traçar un camí factible cap a la llibertat”.

El republicà ha advertit que Catalunya “no té cap futur” dins Espanya perquè “l’Estat sovint treballa en contra dels catalans”. “I això només té una sortida, que és la sortida de l’Estat espanyol”, ha conclòs.

Junqueras ha opinat que l’1-O d’octubre de 2017 els catalans “vam guanyar-nos la llibertat” perquè tant les institucions com la ciutadania “vam creure que podíem ser lliures, i quan el poble creu que pot ser lliure ja ho comença a ser”.

El líder d’ERC ha denunciat l’autoritarisme de l’Estat, que només ha sabut respondre “a un projecte polític a favor de la democràcia i la llibertat” amb la repressió i la fabricació d’una causa general inventada”.

Però segons ell, “l’únic que demostra tota aquesta onada de repressió és l’absoluta feblesa de l’Estat”. “Si necessiten tot això per evitar que el poble i la democràcia decideixi quin futur vol, és que estan perduts i només és qüestió de temps que el règim acabi caient”, ha augurat.

El dirigent republicà ha remarcat que estan “disposats a tot, sempre de manera pacífica, per defensar la democràcia”. “No renunciem a cap via democràtica i pacífica per assolir la República Catalana com a Estat independent”, ha asseverat. I ha afegit: “Si cal apostarem per la via de la mobilització massiva i la desobediència civil, com ens han ensenyat grans líders com Martin Luther King o Gandhi”.

Ha subratllat que Catalunya ha estat, és i serà “un poble de pau i de diàleg” i s’ha mostrat convençut que, malgrat tot, “la democràcia s’acabarà imposant”.

De fet, ha avisat que cada dia que els mantenen a presó, “el nostre moviment es fa més gran, fort, creïble i invencible” i guanya “tota la legitimitat davant del món”. “És en aquest judici on sabem que no estem sols. I on volem que encara més gent s’adoni que aquesta causa no va contra els independentistes, sinó contra la democràcia en si mateixa”, ha subratllat.

En aquest sentit, ha vaticinat que “la injustícia del procediment judicial construït contra gran part de la societat catalana i els seus representants democràtics arribarà al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). “Europa contribuirà des de la perspectiva judicial a fer caure la injustícia espanyola”, ha reblat.

Junqueras ha insistit que qualsevol solució al conflicte entre Catalunya i l’Estat “ha de passar per la democràcia i l’exercici del dret a l’autodeterminació” i ha apostat per un referèndum com “el millor instrument” per a fer-ho. “Un referèndum que ha de ser reconegut per la pròpia ciutadania i verificable a nivell internacional”, ha precisat.

Holograma

Aquest vespre s’ha esvaït l’incògnita del format de la intervenció del líder republicà, empresonat a Lledoners. Després de la presentació de l’acte per part del president del Parlament, Roger Torrent, i el vicepresident del govern, Pere Aragonès, Junqueras ha aparegut durant uns instants damunt l’escenari a través d’una projecció hologràfica i s’ha escoltat una veu molt semblant a la seva. Però qui ha posat la veu a les paraules escrites des de la presó ha estat, Roger Junqueras, germà del líder republicà. Després d’ell ho han fet altres “veus estimades” com l’escriptora Empar Moliner, Joan Ignasi Elena i l’exconseller i alcaldable d’ERC per Barcelona Ernest Maragall.

En la presentació de la conferència, Torrent i Aragonès han reivindicat la figura de Junqueras. El president del Parlament ha recordat que Junqueras “és en una injusta presó” pel que ha titllat d’“una venjança d’estat”. “El voldrien callat i vençut però no se n’han sortit. La presó l’ha enfortit. Avui és més conscient que mai que ha de treballar per les llibertats d’aquest país”, ha assegurat. Torrent ha garantit que Junqueras i ERC seguiran “lluitant per la independència”. “No ens aturarem fins a aconseguir-la, no serà fàcil, però no dubteu, assolirem la república catalana”, ha afirmat.

En la mateixa línia, Aragonès ha apostat per la “fraternitat republicana” com a eina per “alliberar el país”: “Volem alliberar aquest país, per això aixequem la bandera de la fraternitat republicana, que ens portarà a la victòria política”.

Just abans s’ha projectat un vídeo de Marta Rovira, secretària general del partit, que ha refermat des de Ginebra el seu compromís amb ERC i amb Junqueras. però sobretot amb tu, amb els teus pensaments polítics malgrat la cel·la, la repressió i la prohibició”, ha dit Rovira a Junqueras en donar per oberta una “nova etapa de lluita per la causa, de compromís per la república”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia