Política

La UE i el Regne Unit tornen a dialogar

reobertura

Juncker i May acorden que els seus equips negociadors es reuneixin per desbloquejar el ‘Brexit’

Corbyn ofereix el suport del laborisme a la primera ministra a canvi de continuar a la unió duanera

Diàleg in extremis per salvar l’acord del Brexit. Els 27 estats membres de la Unió Europea i el Regne Unit tornaran a la taula de negociació per idear una solució consensuada a les discrepàncies sobre el pacte de sortida generades per la negativa del parlament britànic a ratificar el text. Brussel·les i Londres es posaran a treballar ara a contrarellotge per trobar un punt en comú, tot i que parteixen de posicions oposades. Cap de les dues de moment ha afluixat amb l’esperança d’aconseguir en aquesta enèsima tanda de converses una última concessió.

La primera ministra Theresa May va arribar ahir a la capital europea amb la mateixa reclamació que el mes passat: un canvi en el pla de contingència irlandès. Part dels diputats britànics, sobretot els unionistes de la DUP que sostenen el govern de May, tenen aquesta condició per donar suport a l’acord del Brexit, però el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, tampoc va canviar el seu missatge per als britànics: el text de sortida no es toca i menys encara la salvaguarda irlandesa.

Amb aquest ambient de tensió i frustració, Juncker i May van tenir una discussió “ferma, però constructiva” sobre les possibilitats que hi ha sobre la taula per resoldre l’embolic del Brexit quan falten set setmanes perquè el Regne Unit abandoni el vaixell europeu. Segons el comunicat conjunt, May va exposar “diverses opcions” per respondre a les exigències de la Cambra dels Comuns per aixecar el seu vet al divorci pactat. La CE va aguantar estoicament els precs de la insistent líder tory reiterant un cop més que les capitals europees no volen reobrir l’acord de sortida.

Ara bé, Juncker va recordar ahir a May que hi ha una altra porta per ratificar l’acord que ells estan disposats a obrir. El bloc europeu manté l’oferta de modificar els plans de relació futura entre el Regne Unit i la UE establerts a la declaració política que acompanya els papers legals del divorci. Un canvi en el text polític que el líder de l’oposició, el laborista Jeremy Corbyn, està disposat a avalar si inclou el compromís d’establir una unió duanera i un vincle més estret amb el club europeu. May, però, continua insistint a renegociar la salvaguarda irlandesa que empipa els diputats del seu partit i de la DUP.

Malgrat el xoc entre Brussel·les i Londres sobre el camí per superar el punt mort, Juncker i May van pactar ahir tornar a entrar al túnel del mercadeig polític. Així, “tot i els reptes” actuals, els equips negociadors de les dues parts es reuniran un altre cop per valorar si “es pot trobar un camí que obtingui el suport més ampli possible al parlament del Regne Unit i respecti les directrius acordades pel Consell Europeu”, segons assegurava el comunicat conjunt de May i Juncker. Tanmateix, aquest escrit consensuat no concretava què es discutirà exactament en aquestes reunions.

Termini a finals de mes

Tots dos polítics es trobaran personalment un altre cop abans que acabi el mes de febrer per fer balanç de les converses entre els respectius equips. Encara no hi ha una data concreta però coincidiran el 24 i 25 de febrer a Egipte en la cimera de la UE amb la Lliga Àrab.

Hores abans que May es trobés amb Juncker, el líder laborista, Jeremy Corbyn, va oferir el suport dels seus 262 diputats a l’acord de May a canvi de cinc condicions que inclouen sumar-se a la unió duanera i establir una estreta alineació amb el mercat únic amb el suport “d’institucions compartides”, o sigui, un Brexit suau que ara mateix és als antípodes del que reclama May a la UE. Corbyn fa una crida al govern per refer la declaració política amb la UE incloent-hi condicions, amb vinculacions legals, que considera que serien suficients per aconseguir una majoria al parlament de Westminster i l’acceptació de la UE. També proposa alinear-se amb la UE en matèria de drets i protecció dels treballadors perquè els estàndards dels treballadors britànics no es quedin enrere respecte als de la UE, compromisos clars sobre la futura participació britànica en agències europees i acords en matèria de seguretat.

Tot i que amb el vot dels laboristes May en tindria prou per aprovar el seu pla, de cap manera aquestes condicions seran acceptades per la primera ministra perquè suposaria el distanciament del centenar d’euroescèptics tories i, segurament, el trencament del seu partit. I la prioritat de May és la unitat del seu partit. Sí que hi podrien estar d’acord els unionistes nord-irlandesos, els socis de govern de May, perquè solucionaria el problema de la frontera amb Irlanda i mantindria la unitat del país.

El viceprimer ministre de facto, David Lidington, va definir la carta de Corbyn com una “il·lusió”, però va dir que escoltarien la seva proposta. “Jo els preguntaria com esperen seguir a la unió duanera i que, a la vegada, el país pugui establir les seves polítiques comercials amb altres països, perquè això no ho permeten els tractats europeus i sembla ser una il·lusió”, va qüestionar Lidington.

La carta de Corbyn no diu que si el govern descarta aquestes condicions, aleshores demanaran automàticament el segon referèndum, tal com li reclamen a Corbyn el 80% dels membres del seu partit. El líder de l’oposició, que és euroescèptic tot i haver fet campanya per seguir a la UE, no és partidari del segon referèndum. Després de la publicació de la carta, el responsable del Brexit laborista, Matthew Pennycook, va afirmar que, si May rebutja les condicions de Corbyn, no tindrien més remei que reclamar un segon referèndum, una afirmació desmentida per la cúpula del partit en un comunicat oficial.

La facció més europeista del partit va acusar Corbyn de facilitar el Brexit a May. “Ell [Corbyn] vol que passi [el Brexit], i encara que ell no voti pel Brexit, està enviant el senyal als laboristes que ells sí que ho poden fer”, va denunciar el diputat laborista proeuropeu Pat McFadden.

LA XIFRA

7
setmanes
falten només per a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Àfrica oriental

Confirmen la mort en un accident aeri del vicepresident de Malawi

Barcelona
Política

El Tribunal de Comptes obre la porta a enviar la llei d’amnistia al TJUE

barcelona
política

Vox reclama a Felip VI que surti a fer un discurs com el del 3-O

madrid
política

Llarena manté l’ordre de detenció a Puigdemont, Rovira, Comín i Puig

barcelona
Eleccions Europees

La coalició de govern guanya els comicis europeus a Romania amb el 48,7% dels vots

Barcelona
Política

El TSJC fa el primer pas per aplicar l’amnistia a Mas, Torra, Ortega, Rigau i Jové

barcelona
política

Junts s’inclina perquè Illa sigui el primer candidat a la investidura

barcelona
Política

Irídia demana que els policies no siguin amnistiats

barcelona
Xina

Apunyalen quatre professors nord-americans en un parc públic

Barcelona