Política

May i Varadkar tracten a Dublín de com superar l’escull de la frontera

El primer ministre irlandès es reuneix amb partits nord-irlandesos a Belfast

Londres es prepara per abaixar els aranzels davant d’una sortida sense acord

Theresa May va viatjar ahir a la tarda a Dublín per sopar amb el primer ministre irlandès, Leo Varadkar, i discutir la manera d’evitar la salvaguarda per la frontera amb Irlanda del Nord. La visita és crucial per a la primera ministra britànica, que està tractant de desbloquejar les negociacions pel seu acord del Brexit amb la Unió Europea (UE).

La República d’Irlanda és la principal interessada perquè existeixi aquesta clàusula que garanteix que hi continuarà havent una frontera invisible al seu territori encara que el Regne Unit i la UE no arribin a un acord comercial abans que acabi el període de transició, el 31 de desembre del 2020.

Abans de rebre May a Dublín, Varadkar va viatjar a Belfast per reunir-se amb tots els partits nord-irlandesos, unionistes i republicans, inclòs el Partit Democràtic Unionista (DUP). Arlene Foster, la líder del DUP, va qualificar la reunió de positiva i va descartar les especulacions que diuen que hi podria haver un ajornament del Brexit.

Fins a tres ministres i secretaris d’estat del govern de May van advertir ahir que una sortida sense acord, l’opció més probable en aquests moments, podria portar a un referèndum de reunificació de l’illa d’Irlanda. Els acords de pau del 1998 a Irlanda del Nord preveuen aquesta possibilitat si hi ha una majoria a la regió britànica que ho reclami. Foster va contradir aquestes afirmacions i va advertir que “no es donen els criteris per convocar una consulta sobre la frontera”.

La reunió ahir al vespre entre May i Varadkar va tenir lloc després del viatge de la primera ministra a Brussel·les per intentar reobrir les converses de l’acord de sortida. El president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, va descartar tornar a obrir l’acord legal de 585 pàgines, però va acceptar modificar la declaració política. Varadkar ha dit en més d’una ocasió que està disposat a parlar amb May, però que qualsevol negociació s’ha de fer a través de la UE. “Jo estic dins de la UE en aquest afer”, va deixar clar ahir des de Belfast. I hi va afegir que “avui no és dia per a negociacions, sinó per compartir els nostres punts de vista i per escoltar l’altre”. Junt amb la primera ministra, també va viatjar a Dublín l’advocat de l’Estat britànic Geoffrey Cox, que tenia previst reunir-se amb el seu homòleg irlandès.

En relació amb el Brexit sense acord, el diari Financial Times ha publicat els plans secrets del govern de May per tractar de revitalitzar l’economia britànica en cas d’una sortida brusca a través de mesures que van des de la reducció d’impostos o l’increment de la inversió fins a la retallada dels aranzels. El governador del Banc Central britànic va avisar que l’economia britànica no està preparada per a un Brexit sense acord.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

itàlia

Batalla campal entre diputats al Parlament italià

barcelona
estats units

La Fed manté els tipus en valors màxims dels últims 23 anys

barcelona
guerra a europa

Els EUA retiren el vet al lliurament d’armes a la polèmica Brigada Azov d’Ucraïna

barcelona
àsia

L’AIE adverteix d’una producció excedentària de petroli històrica per a 2030

barcelona
judicial

Una associació de jutges critica les escomeses de magistrats o fiscals a l’amnistia

barcelona
Canvi Climàtic

El Parlament suís rebutja la condemna per inacció climàtica del TEDH

Barcelona
guerra a europa

Stoltenberg demana contundència per a l’adhesió d’Ucraïna a l’OTAN

barcelona
bèlgica

El rei encarrega al nacionalista flamenc Bart de Wever la formació de govern

barcelona
Alemanya

El ministre de Defensa obre el debat de la reintroducció del servei militar

Barcelona