Política

May obre la porta a una pròrroga curta del ‘Brexit’

La primera ministra britànica intenta aplacar una revolta dels europeistes del seu partit en la votació d’avui al Parlament

L’oposició recela i creu que és una altra maniobra per guanyar temps

Theresa May va anunciar ahir que, si el Parlament rebutja el seu nou acord de Brexit el 12 de març, l’endemà mateix sotmetrà a votació l’opció de sortir de la UE sense acord. I en cas que els diputats decidissin que això no és possible –sortir de la UE sense pacte–, el dia 14 plantejaria una altra moció per ajornar breument el Brexit, previst per al 29 de març.

“Permeteu-me que sigui clara: jo no vull una pròrroga de l’article 50” del Tractat de Lisboa (el mecanisme que permetria retardar el Brexit), va afirmar May, per a qui és prioritari aconseguir un acord amb la UE per poder sortir en la data prevista del 29 de març. Si, finalment, s’acordés una pròrroga, va posar com a condició que no vagi més enllà de finals de juny perquè, sinó, significaria que s’han de presentar a les eleccions europees: “Quina mena de missatge donaríem als 17 milions de ciutadans que van votar deixar la UE fa tres anys?” També va deixar clar que “la pròrroga no pot treure el no-pacte de la taula”.

L’oposició desconfia de la proposta de May. El líder laborista, Jeremy Corbyn, va denunciar “un altre ajornament grotescament temerari” i va assegurar que “és l’obstinació de la primera ministra la que està bloquejant la solució” al laberint del Brexit. Per la seva banda, el portaveu dels nacionalistes escocesos, Ian Blackford, va afirmar que “és una irresponsabilitat deixar fins a mitjan març aquesta decisió” i va exigir a May que descartés el Brexit sense acord ara mateix. Amb aquesta estratègia, la premier ha aconseguit frenar una revolta dels europeistes del seu partit, una vintena dels quals havien amenaçat de dimitir si no retirava l’opció d’una sortida sense acord. Pretenien votar una esmena transversal per descartar un Brexit no pactat. L’esmena es vota avui i haurien frenat aquesta opció igualment. Així, May guanya temps. “Estic satisfet”, va declarar el secretari d’Estat Richard Harrington, un dels que havien amenaçat de dimitir.

El tory Oliver Letwin, un dels redactors de l’esmena, va dir que preferia esperar al debat d’avui per saber-ne els detalls abans de retirar el text. Però, va dir: “Si les implicacions són les mateixes que la nostra esmena, per mi està bé.”

Segon referèndum

L’anunci de May no ha agradat als brexiters radicals tories, que creuen que debilitarà la seva posició davant Brussel·les. “És frustrant veure com la primera ministra es fa parcialment enrere de promeses anteriors”, va declarar la brexiter tory Theresa Villiers. May s’ho juga tot a aconseguir un acord amb la UE que satisfaci els brexiters més durs.

Avui es vota al Parlament una altra moció sobre els avenços en les converses amb la UE, una moció simbòlica, sense implicacions legals, però que permetrà la presentació d’esmenes. La més important és la del diputat conservador Peter Kyle per convocar un segon referèndum. Estarien acabant de definir-ne la redacció conjuntament amb els laboristes, després que Corbyn confirmés dilluns, en contra de la seva voluntat, que dona suport a la nova consulta popular.

LES FRASES

El Regne Unit només sortirà de la UE sense acord amb el consentiment exprés del Parlament
Theresa May
PRIMERA MINISTRA BRITÀNICA
És l’obstinació de la primera ministra la que està impedint una solució [al bloqueig del ‘Brexit’]
Jeremy Corbyn
CAP DE L’OPOSICIÓ BRITÀNICA
És una irresponsabilitat deixar fins a mitjan març aquesta decisió [sobre el ‘Brexit’]
Ian Blackford
PORTAVEU DE L’SNP al parlament britànic


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Europa, sota l’ombra russa i xinesa

Brussel·les
Ruben Wagensberg
Diputat d’ERC, exiliat a Suïssa acusat pel cas Tsunami

“L’amnistia és una victòria política incontestable”

Barcelona
Pep Berga
Alcalde d’Olot (Junts)

“M’hi haurien d’insistir molt; vuit anys està molt bé”

Olot
Jordi Gasulla
Cap de l’oposició (CUP)

"No volem ser l’eterna oposició”

Olot
amèrica del nord

Mèxic elegeix a la seva primera presidenta en les eleccions més grans de la seva història

barcelona
Política

Illa recepta “humilitat” en les converses per a la investidura

barcelona
guerra a europa

Zelenski acusa la Xina d’obstaculitzar la cimera de pau a Suïssa

barcelona
iran

L’expresident iranià Ahmadinejad vol tornar a aspirar al càrrec

barcelona
europa

L’empresària Halla Tómasdóttir, nova presidenta d’Islàndia

barcelona