Política

El Parlament es polaritza, a només trenta dies del ‘Brexit’

La cambra rebutja el pla laborista alternatiu al de May i aprova poder votar l’opció d’una sortida no pactada de la UE

A Corbyn li queda ara forçar el segon referèndum

El Parlament britànic es va polaritzar, ahir, en una nova sessió de votacions. Els diputats van aprovar una esmena transversal –per 482 vots de diferència– per la qual, en cas que es rebutgi l’acord de la premier May amb la UE i l’opció d’un Brexit no pactat, la cambra podrà votar si aprova una pròrroga de l’article 50 del Tractat de Lisboa (per ajornar la sortida de la Unió Europea).

El Parlament també va rebutjar –per 83 vots– una esmena laborista per negociar una nova unió duanera amb la UE i establir vincles amb el mercat únic. Descartada la sortida sense acord (l’alternativa que exigien els brexiters radicals a May) i el Brexit suau de Corbyn, només queden dues opcions: o bé l’acord que aconsegueixi May amb la UE, o bé el segon referèndum. La pressió, ara mateix, s’ha traslladat sobre Corbyn perquè aposti pel segon referèndum com a única alternativa a l’acord que està negociant la primera ministra amb Brussel·les. Corbyn, conegut euroescèptic i contrari a una segona consulta, ha estat molt criticat per la seva ambigua oposició al Brexit, però dilluns ja va dir que donaria suport al nou plebiscit. “És hora de donar suport a un nou vot públic que inclogui l’opció de continuar a la UE”, va declarar Matthew Pennycook, diputat laborista.

Rees-Mogg es mou

Caldrà veure si Corbyn dona suport a l’esmena del conservador Peter Kyle per convocar un segon referèndum que es presentarà en els propers dies.

Ahir May va presentar una moció simbòlica sobre la seva estratègia del Brexit per permetre el debat als Comuns i la presentació d’esmenes abans de la votació definitiva, el 12 de març. El govern va acceptar, entre d’altres, una esmena per garantir els drets dels ciutadans comunitaris que resideixen al Regne Unit. Per primer cop, ahir, Jacob Rees-Mogg, líder de l’ERG, va dir que estaria disposat a acceptar el nou acord de May encara que no es modifiqui el text legal amb la UE (per garantir que el país no quedarà atrapat en la salvaguarda per evitar una frontera amb la República d’Irlanda). “Les garanties [de la UE] poden estar incloses en un apèndix”, es va resignar.

Un altre brexiter, Edward Leigh, va anar més enllà i va dir que “n’hi hauria prou amb una declaració interpretativa que digui que la salvaguarda no és permanent [...] perquè l’opció, ara mateix, és entre un pacte imperfecte i que no hi hagi Brexit”. Per la seva banda, la premier va dir que està convençuda que el Regne Unit “deixarà la UE amb un acord que eviti la salvaguarda indefinida, si els diputats mantenen la calma”. May i els brexiters s’ho juguen tot a aquest nou acord.

LES FRASES

Deixarem la UE amb un acord que eviti la salvaguarda indefinida, si mantenim la calma
Theresa May
PRIMERA MINISTRA BRITÀNICA
L’opció, ara mateix, és entre un pacte imperfecte i que no hi hagi ‘Brexit’
Edward Leigh
diputat ‘brexiter’ CONSERVADOR
És hora de donar suport a un nou vot públic que inclogui l’opció de continuar a la UE
Matthew Pennycook
DIPUTAT LABoRISTA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]