Política

Pyongyang reconstrueix una base de míssils que s’havia compromès a desmantellar

L’existència de les obres es fa pública després del fracàs de la cimera entre Kim i Trump

El règim nord-coreà defensa que la instal·lació té només un objectiu civil

Corea del Nord hauria començat a reconstruir el seu centre de proves i de llançament de míssils de Sohae, que havia desmantellat parcialment com a gest de bona voluntat després de la primera cimera entre el dirigent nord-coreà, Kim Jong-un, i el president dels EUA, Donald Trump, el juny de l’any passat a Singapur.

Imatges per satèl·lit captades el 2 de març passat, dos dies després de la segona cimera entre Kim i Trump, mostren que els treballs de reconstrucció van començar abans de la reunió de Hanoi que va acabar sense acord, i la seva publicació, dimarts al vespre, fa témer que els esforços de pau corrin perill.

Les imatges fan evident que s’han començat a reconstruir estructures a la plataforma de llançament i al banc de proves vertical per a motors de projectils. Les imatges, analitzades per separat pel Centre d’Estudis Estratègics i Internacionals (CSIS) i el web 38north –tots dos amb seu a Washington–, mostren que el banc de proves vertical ha estat parcialment reconstruït i al seu voltant es veuen grues de construcció, vehicles i subministraments diversos.

A la pista de llançament s’hi observa també que l’estructura per al transport de projectils sobre rails s’està reconstruint a la base, situada al nord-oest del país, a prop de la frontera amb la Xina.

Corea del Nord va començar a desmantellar aquestes dues instal·lacions clau de Sohae el juny passat, després de la primera cimera a Singapur entre el líder nord-coreà, Kim Jong-un, i el president nord-americà, Donald Trump. Tot i que el règim no es va comprometre a desmantellar Sohae per escrit, Trump va assegurar que el mateix Kim li havia promès que desmuntaria el centre de llançament, i les obres per desarmar la base es van interpretar com un gest que mostrava la predisposició de Pyongyang a avançar cap a la desnuclearització.

Sohae és la principal base de l’anomenat programa espacial nord-coreà i ha estat escenari de quatre importants llançaments –un d’ells fallit–, que van tenir lloc entre el 2012 i el 2016 i es van dur a terme per intentar posar en òrbita diversos satèl·lits, fet que es va considerar una excusa per provar tecnologia de míssils balístics intercontinentals (ICBM) i que l’ONU va acabar sancionant en conseqüència. Tot i això, Corea del Nord va llançar els seus primers ICBM el 2017 sense utilitzar una plataforma fixa de llançament com la de Sohae, la qual cosa planteja dubtes sobre la utilitat de la seva restauració ara.

Es desconeixen els motius pels quals el règim nord-coreà ha apostat per refer aquestes estructures, ja que s’ignora també la data exacta en què haurien començat les feines de reconstrucció –entre el 16 de febrer i el 2 de març, tenint en compte les anteriors imatges captades per satèl·lit.

Els analistes del Centre d’Estudis Estratègics i Internacionals consideren que aquesta decisió podria indicar que Corea del Nord vol mostrar-se desafiadora, després que el govern dels Estats Units hagués rebutjat en la cimera de Hanoi les seves demandes per a l’aixecament de les sancions.

Pyongyang i Washington donen versions diferents sobre el que cada part va posar sobre la taula, però la cita de Hanoi va deixar clar que el desacord radica en el nombre d’instal·lacions i actius del programa nord-coreà que es desmantellarien i el volum de sancions internacionals sobre Pyongyang que s’alleugeriria com a contrapartida.

LES DATES

28.02.19
Finalitza
de manera abrupta la cimera de Hanoi, la segona entre Kim Jong-un i Donald Trump.
02.03.19
Capten imatges
via satèl·lit de treballs de reconstrucció a la base de míssils nord-coreana de Sohae.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.