Política

El Regne Unit juga amb foc

El Parlament rebutja per tercera vegada l’acord de May i manté la incertesa mentre s’acosta la nova data de sortida

La ‘premier’ té fins al 12 d’abril per proposar a la UE un pla alternatiu o marxar sense pacte

El Parlament britànic va rebutjar ahir, per tercer cop, l’acord de sortida de la Unió Europea (UE) pactat per Theresa May amb Brussel·les. Ho va fer al límit del termini que tenia per obtenir una pròrroga fins al 22 de maig.

El país queda ara en una posició molt delicada. Té dues opcions: o bé demanar una pròrroga a la UE que implicaria presentar-se a les eleccions europees del maig i haver de presentar un pla B, o bé sortir sense acord el 12 d’abril, la nova data del Brexit que li va concedir la UE per tenir temps de posar ordre al govern i al Parlament.

May va perdre la votació per 344 vots a 286 —una diferència de 58 vots—, un resultat molt millor que la votació prèvia, en què va perdre per 149 vots, però que no va ser suficient. La primera ministra s’ho jugava tot ahir. Havia ofert dimitir a canvi que la vuitantena d’euroescèptics del seu partit li donessin suport. Pesos pesants com els exministres Boris Johnson i Dominic Raab, partidaris d’un trencament total amb la UE, van canviar de parer a última hora i li van donar suport. Però no va ser suficient.

La clau van ser els socis unionistes nord-irlandesos del Partit Democràtic Unionista (DUP), que s’oposen a l’acord a causa de la salvaguarda irlandesa, perquè consideren que podria deixar Irlanda del Nord dins de la unió duanera i trencar el Regne Unit. Molts euroescèptics radicals tories havien posat com a condició per votar a favor de l’acord que el DUP també ho fes. Entre ells, Jacob Rees-Mogg, el líder del Grup de Reforma Europeu (ERG), la facció dura dels brexiters conservadors. Però el DUP no va canviar d’idea i va mantenir el vot en contra. Els laboristes i la resta de partits de l’oposició, també.

May va haver de presentar només una part de l’acord, la part legal, la que li exigia la UE per poder aconseguir la pròrroga fins al 22 de maig. Va ser la manera que el president del Parlament acceptés la votació. Tenia fins ahir a la mitjanit per aprovar l’acord. No es va votar la declaració política, que incloïa el full de ruta.

“Estem al límit”

“Les implicacions de la decisió d’aquesta cambra son greus”, va declarar May, visiblement afectada, després de la votació. I va confessar: “Temo que estem arribant als límits d’aquest procés en aquesta cambra.” El desenllaç, per defecte, és sortir sense acord el 12 d’abril. La intenció de la premier és demanar una pròrroga llarga, però per convèncer la UE haurà de presentar un pla alternatiu que no té. Ahir va donar poques pistes sobre quin seria aquest nou pla.

Dilluns vinent el Parlament tornarà a debatre i votar plans alternatius al de May. Entre els que podrien assolir una majoria hi ha continuar dins de la unió duanera, una opció que dimecres passat no va guanyar per una diferència mínima de 8 vots. És a dir, només amb el suport de 4 diputats més, obtindria majoria. Significaria, de fet, un Brexit suau. La sessió de dilluns no serà dirigida per May, sinó, un altre cop, pel Parlament. Les votacions no seran vinculants –la premier ja va avisar que no les aplicaria–, però la de la unió duanera podria ser l’única opció amb una majoria al darrere. I proposar un Brexit suau seria l’única manera de convèncer la UE.

“Aquest govern continuarà pressionant per al Brexit ordenat que es va demanar en el referèndum”, hi va afegir May. Milers de manifestants proBrexit i de la ultradreta es van concentrar fora del Parlament mentre es feia la votació per exigir una sortida de la UE sense acord.

L’exgovernador del Banc d’Anglaterra Mervyn King també és partidari d’aquesta opció, descartada per May aquesta setmana. King va dir que la classe política “ha patit una crisi nerviosa col·lectiva” i va acusar els diputats d’exagerar els riscos econòmics d’un trencament amb la UE.

El líder de l’oposició, el laborista Jeremy Corbyn, va demanar a May que plegui i que convoqui eleccions. També l’ERG. “Aquesta ha de ser la derrota final de May [...] És hora que faci cas de les seves paraules i permeti l’arribada d’un nou líder que aconsegueixi un pla que pugui aprovar el Parlament”, va dir Steve Baker, vicepresident de l’ERG.

LES FRASES

Les implicacions de la decisió d’aquesta cambra són greus
Theresa May
PRIMERA MINISTRA BRITÀNICA
És hora que [May] faci cas de les seves pròpies paraules i permeti l’arribada d’un nou líder
Steve Baker
VICEPRESIDENT DE L’ERG

Preparats per als comicis europeus

Daniel Postico

El grup independent format per 11 exdiputats conservadors i laboristes proeuropeus que van dimitir en els últims mesos en protesta per les línies adoptades pels seus respectius partits, es va registrar ahir com a formació política per poder presentar-se a les pròximes eleccions europees i estar a punt per si, finalment, es convoquen els comicis. Es diran Change UK- The Independent Group. També es presentarà a les eleccions el Partit del Brexit, la nova formació de l’ultradretà Nigel Farage, un dels impulsors del Brexit, que es va constituir fa un mes i ja té més de 100.000 membres. Ahir Farage va ser un dels que van parlar durant la concentració pro-Brexit davant del Parlament. Va prometre lluitar per la sortida que els van prometre. En les últimes europees, l’ UKIP, el partit que ell dirigia, va ser el que va treure més vots amb un missatge antieuropeu. “Si es torna a ajornar l’article 50 [si es prorroga el Brexit], el nostre suport es dispararà”, va avisar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.