Política

L'ENTREVISTA

DAVID SALDONI

“Els alcaldes diem alt i clar que l’1 d’octubre hi érem”

”No hi ha res pitjor per a autoritats escollides democràticament, com som els alcaldes i alcaldesses, que els cossos policials de l’Estat estiguin mentint vilment al judici per l’1-O, quan ens haurien de protegir i vetllar per nosaltres.” És una de les reflexions de David Saldoni, batlle de Sallent i president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM).

Quin és l’objectiu de l’acte que van fer dimecres a Madrid, titulat ‘La veritat de l’1 d’octubre’?
Els guàrdies civils estan explicant al Suprem una realitat absolutament distorsionada. Directament, estan relatant mentides del que va passar als pobles i ciutats de Catalunya l’1-O. Al judici hem sentit a parlar de Fonollosa, de Sant Joan de Vilatorrada... Dimecres, els alcaldes d’aquestes poblacions eren a Madrid, on van poder dir exactament què va succeir. I a més, vam exemplificar amb imatges el contrast que no es pot veure a la sala del Suprem. Es va veure com la Policía Nacional empentava i tirava per terra l’alcalde de Callús, que l’únic que volia era dialogar. Vam considerar molt important poder dir alt i clar que els alcaldes sí que hi érem l’1-O i que vam viure el que passava als municipis.
Els guàrdies civils diuen que els votants eren violents. Com veu que aquests testimonis no es puguin confrontar amb els vídeos fins a la prova documental?
Hi ha unes interlocutòries del jutge Llarena que parlen d’uns 25 municipis. En cap moment s’ha demanat l’opinió als ajuntaments ni s’ha parlat amb les policies locals per escatir què va ocórrer. Es basen en un relat creat per les forces i cossos de seguretat de l’Estat, que és el que està sustentant la presó i l’exili. És absolutament inadmissible. No podíem quedar impassibles, sinó explicar la veritat. A Madrid, vam fer un acte molt transversal, on van prendre la paraula representants del PDeCAT, d’ERC, dels Comuns...
En quin punt es troba la persecució dels alcaldes per haver facilitat el referèndum?
Hi va haver més de 700 causes investigades. Se n’han arxivat moltes, però n’han quedat unes quantes d’obertes. Quan els arguments contra el procés se’ls desfan com un terròs de sucre, intenten donar un gir argumental i culpabilitzar les víctimes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi al final de la campanya basca

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA rebutgen l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona