La fiscalia denuncia els exalcaldes de Pratdip, les Borges i Riudecols per malversació de fons

Els acusa de lucrar-se amb una finca de la planta de residus de Botarell, que van comprar per 28.848 euros i van vendre per 240.404

Els fets denunciats per la fiscalia de Tarragona es remunten al 1997, quan quatre dels cinc acusats van decidir comprar, suposadament, un terreny situat al costat de la planta de compostatge de Botarell, que va entrar en funcionament aquell mateix any i que és gestionada per Secomsa –una empresa pública creada i constituïda pel Consell Comarcal del Baix Camp–. Les persones que van adquirir la finca i contra les quals es dirigeix la querella del ministeri públic eren, en aquella època, l'alcalde de Riudecols, Josep Cabré (CiU); el de Pratdip, el també convergent Josep Fortuny, i un regidor de l'Ajuntament de Riudecols, Pere Vilanova (CiU) –tots tres eren membres del Consell Comarcal, del Consorci de Gestió de Residus Municipals del Baix Camp i de Secomsa– i una veïna de Riudecols, Maria Isabel Roca. Robert Ortiga (CiU), que era president del Consell Comarcal del Baix Camp i de Secomsa, no hauria participat en la compra, si bé se sospita que, presumptament, hauria propiciat l'operació.

Segons es relata en la denúncia, gràcies a la informació privilegiada que tenien els denunciats i que els permetia saber les necessitats d'ampliació que la planta tindria en un futur, Cabré, Fortuny, Roca i Vilanova van comprar a parts iguals una finca adjacent a la instal·lació –aquest terreny estava catalogat com a rústic i els va costar 28.848 euros–. Posteriorment, el 25 de maig del 2005, els serveis tècnics del Consell Comarcal van elaborar un informe de valoració de la finca, a la qual van fixar un preu de 240.628 euros –d'acord amb el ministeri públic, van atribuir-li un valor molt més elevat tenint en compte que estava previst que la seva catalogació passés de sol rústic a urbà amb la qualificació de sistema d'equipaments comunitaris que es recollia en el nou pla d'ordenació urbanística municipal (POUM), que va ser aprovat inicialment el 10 de juny de l'any 2005.

Talons de 58.601 euros

El 2005 es va escripturar la compra de la finca per part del Consorci de Gestió de Residus Municipals del Baix Camp, representat pel seu president, Robert Ortiga, per 240.404 euros –el Consell Comarcal del Baix Camp és un dels organismes que componen el consorci–. El 23 de maig d'aquell any es va dur a terme el primer pagament de 6.000 euros, i el dia que es va fer l'escriptura pública, Ortiga va lliurar, suposadament, talons per valor de 58.601 euros a cadascun dels venedors. Més endavant, i com a president del consorci, va sol·licitar, el 2006, una llicència urbanística al consistori de Botarell per a la construcció d'una planta mecanicobiològica de tractament de residus, en el terreny d'una parcel·la que encara estava catalogada com a no urbanitzable –la instal·lació es va posar en marxa el 2009.

Informació privilegiada

El ministeri públic conclou que «els compradors de la finca es van aprofitar de la informació que tenien pels càrrecs que ocupaven per aconseguir la propietat i vendre-la en un futur a l'organisme públic encarregat de l'explotació de la planta» i que, a més, «van influir perquè es canviés la seva qualificació en el POUM per donar-li un preu més alt». Per la fiscalia, aquests fets podrien ser, provisionalment, constitutius d'un delicte de malversació de fons públics, d'ús d'informació privilegiada i de negociacions prohibides a funcionaris públics. La denúncia s'ha fet arribar al jutjat d'instrucció 1 de Reus, que ha obert diligències per investigar els fets, com també ho ha fet prèviament la Guàrdia Civil.

CRONOLOGIA DELS FETS SEGONS LA FISCALIA

4 de febrer del 1997
L'alcalde de Riudecols, Josep Cabré; el de Pratdip, Josep Fortuny; un antic regidor de Riudecols, Pere Vilanova, i una veïna de Riudecols, Maria Isabel Roca, van comprar una finca adjacent a la planta de compostatge de Botarell. El terreny era rústic i el preu de compra va ser de 28.848 euros.
25 de maig del 2005
El Consell Comarcal del Baix Camp elabora un informe en què es fa una valoració de la finca, i es fixa un preu de 240.628 euros, tenint en compte que en el nou POUM de Botarell es preveia la requalificació del terreny com a sòl urbà.
23 de setembre del 2005
Es va escripturar la compra de la finca per part del Consorci de Gestió de Residus Municipals del Baix Camp, representat llavors pel seu president, Robert Ortiga, per 240.404 euros. Es van lliurar talons per valor de 58.601 euros a cada venedor.
16 d'octubre del 2006
Ortiga demana a l'Ajuntament llicència per a la construcció d'una nova planta mecanicobiològica de tractament de residus a Botarell, que es va posar en marxa el 2009.

«Ens presentarem com a acusació popular»

El president de l'entitat ecologista, Joan Manel Olivella, va recordar ahir que des de l'associació van denunciar aquestes presumptes irregularitats a la fiscalia el 1997, que és quan l'exbatlle de Riudecols, l'exacalde de Pratdip, un regidor de Riudecols i una veïna d'aquesta població van comprar una finca al costat de la planta de Botarell. «Llavors la fiscalia va arxivar provisionalment la causa per falta de proves, ja que els compradors van assegurar que volien el terreny per a usos agrícoles.» A mitjan del 2009, quan la planta mecanicobiològica ja estava construïda, Olivella va enviar una carta a la fiscalia recordant el cas, que ara s'està investigant: «Quan vam denunciar aquest assumpte, molts veïns se'ns van posar en contra i vam aguantar molta pressió, malgrat que les entitats ecologistes molts cops fem un servei a la societat. Ara ens presentarem com a acusació popular perquè només volem que es faci justícia», diu Olivella.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona