Un debat a sis sobre la independència enceta la recta final de la campanya a Lleida

ERC, CUP i Reagrupament pel sí, CiU i ICV donen llibertat de vot i el PSC diu que ningú no hauria de tenir por de votar no

El debat, organitzat per Lleida Decideix i celebrat a la Universitat de Lleida, va reunir representants de sis formacions i tots van coincidir en ressaltar la Consulta com «una forma de participació política real de la ciutadania», segons ha informat Lleida Decideix a través d'un comunicat.

Segons el relat que Lleida Decideix fa de l'acte, la portaveu d'ERC a la Paeria, Montse Bergés, que es va comprometre a fer «campanya activa pel sí a la independència», va manifestar que les consultes populars «ajuden a vèncer la desafecció ciutadana envers la política» i que «mentre no existeixi una majoria independentista en el Parlament, ERC continuarà practicant polítiques que preparin el nostre país a ser un Estat».

Segons recullen els organitzadors, Ramon Camats, portaveu d'Iniciativa a la Paeria, va instar a «treballar per al consens sobre quin model de relacions vol tenir Catalunya amb Espanya» i a «que les plataformes de les consultes vagin més enllà, com promoure una Iniciativa Legislativa Popular que obligui el Parlament a debatre sobre la independència». Iniciativa promourà la participació a la consulta però sense recomanar un vot en concret a la pregunta formulada.

El regidor de CiU, Alexis Guallar, va manifestar que «les consultes demostren la bona salut de la nostra societat». Al seu entendre, «Espanya porta Catalunya a un carreró sense sortida» i des de una «òptica nacionalista, hem d'aconseguir guanyar més capacitat d'autogovern». Igualment, la federació no recomana una posició de vot a la Consulta, però anima a «exercir el dret a decidir».

El representant de Reagrupament, Francesc Morreres, va destacar que «la importància de les consultes no són del resultat ni la participació, sinó el fet que el debat sobre la independència s'obri a la societat, més enllà dels cercles polítics». Al seu entendre, «el camí és votar sí i després aconseguir una majoria parlamentària que declari unilateralment la independència de Catalunya».

Ester Sancho, representant de les CUP, va qualificar l'actual procés de «revolta democràtica de la ciutadania envers una classe política tradicional», i després de proclamar que «no n'hi ha encaix possible de Catalunya en l'Espanya actual» va comprometre «tots els esforços per tal que guanyi el sí».

Finalment, el regidor del PSC a la Paeria, Oriol Yuguero, es va mostrar «respectuós» amb les consultes que, al seu entendre, «marquen un abans i un després en la capacitat de la ciutadania de debatre qüestions». Segons Lleida Decideix, el regidor socialista, després de proclamar-se partidari d'una «república federal espanyola» va sentenciar: «Ningú no ha de tenir por a votar que no el 25 d'abril.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.