ANNA CASTELO
PORTAVEU DE LA PLATAFORMA SANT CEBRIÀ DECIDEIX
«Això tot just ha començat»
Malauradament no és gaire comú al Maresme trobar una dona al capdavant d'una plataforma per la independència. Com s'ho ha fet?
–«Em van triar i no crec que ser dona influeixi en aquest cas, perquè es tracta de tirar endavant un projecte conjunt i fer-ho amb la màxima força i empenta possible. El que sí que és important és que cada cop hi hagi més dones dins els moviments socials d'aquest tipus.»
–Com es va engrescar la gent de Sant Cebrià a tirar endavant una consulta popular?
–«Van ser les forces polítiques del municipi les que van cridar la ciutadania a tirar endavant un referèndum. En una primera assemblea ens vam ajuntar tots i va sorgir un equip de treball.»
–Sembla fàcil en una població petita.
–«Doncs no ho és gaire. Sant Cebrià té una configuració urbanística molt peculiar, amb un nucli i quatre urbanitzacions molt separades que dificulten la comunicació. Es tracta d'un poble que ha tingut un creixement demogràfic enorme, però on la gent té la casa per dormir i on no fa gaire vida social i no s'involucra en excés.»
–Per això han centrat els esforços de la campanya al centre?
–«Era la manera més efectiva, perquè pel nucli urbà acaba passant-hi tothom. I els mitjans econòmics no cal dir que han estat més aviat minsos. Però confiem que el missatge s'hagi estès, perquè no demanem que es defineixin sobre un alcalde que potser no coneixen, sinó sobre la relació que s'ha d'establir entre Catalunya i Espanya. Una pregunta que va més enllà del lloc on estiguis empadronat.»
–El suport majoritari de l'Ajuntament, però, els ha beneficiat.
–«I tant! Ens han facilitat recursos, a banda del suport moral que va significar l'aprovació de la moció, i ens hem sentit acompanyats. Quan et poses en un procés com aquest ho fas amb il·lusió i no ets conscient de la feina que et cau al damunt.»
–Creu que la gent ha entès que el vot és pel dret a decidir i no per una opció concreta?
–«Dins de la plataforma hi ha posicions molt diverses i totes han conviscut. És cert que s'ha fet prevaler la participació pel dret a decidir, però és igual de cert que l'opció de la independència és la que ha mogut a posar en marxa les consultes. No ens ha de fer por defensar que l'objectiu final és arribar a un referèndum vinculant sobre la independència de Catalunya. La societat ha de decidir sobre el seu futur.»
–Creu que es manté viva la flama d'Arenys de Munt?
–«El tret de sortida d'Arenys de Munt va ser decisiu i ens va obligar a reaccionar També és cert que la ciutadania està molt aposentada, molt acomodada i li costa moure's per un ideal. Però ens cal remoure consciències i la independència de Catalunya, molt interioritzada en certs sectors, és un bon motiu per manifestar-se. No ens pot deixar indiferents.»
–Estan fent la feina dels polítics?
–«En bona part. Els estem dient que s'han de moure, han d'actuar en benefici de la societat d'una manera creïble, i no com fins ara.»
–S'han emmirallat en altres pobles que ja han fet la consulta?
–«Parlem molt amb la gent de Sant Iscle, que també organitzen el referèndum el dia 25, i hem tingut contacte amb la de Sant Pol.»
–Por dels resultats?
–«No, perquè s'ha de mirar com un resultat global de Catalunya. Tots sumem i això tot just ha començat.»
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.