Política

El Partit Laborista apostarà en comicis europeus per un ‘brexit’ negociat

Corbyn no descarta una nova moció de censura a Theresa May o la convocatòria d’un referèndum

El programa del Partit Laborista britànic de cara a les eleccions europees del pròxim 23 de maig apostarà per un “brexit” negociat, encara que mantindrà la porta oberta a un nou referèndum en cas que la resta d’opcions falli, segons va decidir avui la direcció de la formació.

El Comitè Executiu Nacional (NEC, en les seves sigles en anglès) del primer partit de l’oposició al Regne Unit es va reunir durant prop de cinc hores per a consensuar un programa els detalls del qual es donaran a conèixer en els pròxims dies.

La facció proeuropea dels laboristes havia pressionat en les últimes setmanes perquè el partit defensés la convocatòria d’un nou plebiscit sobre el ’brexit’ en qualsevol circumstància, però la direcció va optar per recolzar una consulta només en determinats escenaris.

El partit que lidera Jeremy Corbyn té intenció de continuar negociant amb el Govern de la primera ministra del Regne Unit, la conservadora Theresa May, canvis en l’acord del ’brexit’ que li permetin atorgar-li el seu suport en el Parlament, va assenyalar una font de la formació a mitjans britànics. Si aquest diàleg es trenca, reclamaran unes eleccions generals anticipades, la qual cosa pot materialitzar-se en una nova moció de censura contra May, que ja va guanyar una votació com aquesta al gener.

Només si aquest full de ruta es veu frustrada, el partit valorarà “l’opció d’un vot públic”, va indicar la font. Un portaveu oficial de la formació es va limitar a subratllar que el programa electoral laborista per als comicis al Parlament Europeu es publicarà “aviat” i que el partit és l’únic que “representa tant a les persones que van votar per sortir (de la Unió Europea) com a les quals van votar per romandre”.

La UE ha atorgat a Londres una pròrroga fins al 31 d’octubre per a aprovar l’acord de sortida del bloc comunitari, per la qual cosa el Regne Unit es veurà obligat a participar el mes vinent en els comicis europeus si no ha ratificat abans el pacte.

La postura dels laboristes respecte al “brexit” ha resultat polèmica des de la campanya prèvia al referèndum de 2016, en la qual Corbyn, veterà euroescèptic, va ser acusat de defensar la permanència a la UE amb poc entusiasme, a pesar que aquesta era la postura oficial de la formació.

Un dia després de la victòria del ’brexit’ en les urnes, Corbyn va apostar per “respectar” el resultat del plebiscit i va demanar que s’activés de forma immediata l’article 50 del Tractat de Lisboa, l’acció per a iniciar el procés de ruptura, un pas que el Govern conservador va donar nou mesos després, el març de 2017.

La divisió entre les bases del partit va portar a la direcció a abordar el ’brexit’ des d’una posició que molts analistes polítics han qualificat d’ambigua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.