ELS PROTAGONISTES
Calella debat si pensa més en els veïns o en el turisme
Montserrat Candini aspira a un tercer mandat tot i les crítiques de governar de cara a la galeria i construint una “imatge falsa”
Diversos grups que reclamen mesures per millorar el municipi i el dia a dia dels ciutadans es podrien aliar per assolir-ho
En la cursa cap a l’alcaldia de Calella, Montserrat Candini parteix des d’una posició privilegiada. Ha guanyat les tres darreres eleccions municipals, si bé només ha pogut governar els dos darrers mandats, l’últim amb el suport del PSC. Tot i que en aquest període el seu partit s’ha reconvertit de CiU a Junts per Calella, els votants tradicionals de la formació i el seu carisma la situen com a clara aspirant a rebre la vara de batllessa. Però no ho tindrà fàcil. Ella també esgrimeix com a argument una acció de govern “que ha posat Calella al mapa dels destins turístics esportius i de qualitat”, però és justament això el que critiquen en cor des de l’oposició: que s’han emprès moltes accions per millorar la imatge del municipi sense atendre les necessitats dels que hi viuen.
“Volem que a Calella les coses que hi passin siguin per a les persones. No es pot pensar només a crear una marca de ciutat, sinó en el benefici de tots els que hi vivim”, expressa l’alcaldable d’ERC, Xavier Ponsdomènech. Com a líder d’una llista farcida d’independents com ell, té clar que en cas de governar no mantindria l’estratègia de Candini de fer de Calella el punt de sortida de la Volta a Catalunya. “Si ens venem com a ciutat esportiva, el primer que hem de fer és fomentar l’esport de base i mantenir en condicions les instal·lacions esportives. Això és el que farem amb aquests diners, perquè la marca de ciutat esportiva no pot ser real si no tens uns llocs per practicar en condicions, i a això volem dedicar aquests diners”, indica el líder dels republicans.
ERC va superar el PSC com a segona força més votada en les darreres municipals i ara es veu en condicions d’arribar a l’alcaldia, especialment després de l’èxit dels republicans en les eleccions de fa uns dies. El seu lema de campanya, Som el canvi, certifica que es presenten com a alternativa. “Sortim a guanyar, però sabem que difícilment hi haurà majories absolutes. Ens agrada la política, arremangar-nos i parlar amb qui faci falta pel bé de Calella”, explica quan se li pregunta sobre possibles pactes postelectorals. Això sí, adverteix que no creuaran la línia vermella de negociar amb PP ni Cs.
Aquest model alternatiu de governança que proposa ERC té més valedors, començant per la CUP i Calella en Comú. Aquest darrer partit és la coalició electoral en què s’ha integrat ICV-EUiA, que va entrar a l’Ajuntament de Calella el 2015 amb un regidor. Això, i el fet que el seu cap de llista sigui l’exalcalde Josep Maria Juhé, que torna a la política local, també situa la formació dels comuns com un valor a tenir molt en compte. “Dins del Maresme, Calella està entre els municipis amb les xifres d’atur més altes i amb les rendes més baixes. Estem en una situació preocupant i calen polítiques profundes, que vagin a l’arrel de problema i generin activitat econòmica, però no s’ha actuat en la direcció correcta”, argumenta Juhé.
En un intent de facilitar l’arribada de polítiques més socials a l’Ajuntament, Calella en Comú ja ha tingut contactes amb ERC i la CUP. La formació anticapitalista es va estrenar a la política municipal calellenca en les eleccions del 2015 aconseguint un regidor i ara es presenta amb una nova cara, Núria Freixas, mentre que el regidor Jan Catà és el número sis. “Calella és una ciutat pobra i cara que està expulsant els joves a altres llocs. El turisme sembla l’únic pilar, i nosaltres apostem per diversificar l’economia. El turisme ens interessa si repercuteix sobre el poble, perquè ara ho fa només en uns lobbies. Hem de deixar de banda l’aparador i posar la vida al centre del debat. El benestar de les persones interessa més que el benefici econòmic d’uns pocs”, explica Freixas
El Partit dels Socialistes de Catalunya repeteix alcaldable i també número dos. El tàndem Josep Torres i Cindy Rando formen el grup municipal que ha estat donant suport a Candini en aquest darrer mandat, i d’aquí que no sigui tan crític. “No podem perdre el que tenim. S’ha de potenciar el comerç i el turisme ara que ens hem allunyat de la imatge de borratxera i potenciem l’esport i la salut”, reflexiona Torres. Amb tot, també admet “el deure com a socialistes” d’impulsar les polítiques socials, “que ja hem fet des del govern amb 1,3 milions d’euros”. Des del PSC s’accepta que s’han sentint còmodes treballant amb Candini, però també s’obren a altres pactes.
En funció de quins siguin els resultats, també podrien entrar en les aliances els altres tres partits que competiran pel vot dels calellencs. El PP, que fins ara tenia un regidor, es presenta amb canvi de cap de llista. Ara el candidat és Dimitri Terentiev, que lamenta la degradació que pateix la vila per brutícia i incivisme, i retreu a Candini que no hagi pogut “frenar la discòrdia entre la gent de Calella”, en relació amb el procés. En aquest sentit, coincideix amb el candidat de Ciutadans, Guillermo Gomis, molt optimista encara que la formació taronja es presenta per primer cop a unes eleccions locals: “Volem entrar a l’Ajuntament amb dos o tres regidors.” També és una novetat la presència de Podem, amb Leonor Cintas al capdavant, després de no haver aconseguit un acord per integrar-se a la llista dels comuns.