Política

Clam unitari per exigir a la JEC que aixequi el vet

Centenars de persones desafien la pluja per protestar davant la delegació del govern espanyol a Barcelona contra la decisió d’excloure Puigdemont, Ponsatí i Comín de la llista de JxCat a les europees

El manifest dels convocants reclama a a l’Estat que “rectifiqui”

Centenars de persones han sortit aquest divendres al carrer malgrat la pluja per protestar contra la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d’excloure Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí de la candidatura de JxCat a les eleccions europees.

Els carrers adjacents a la cruïlla de Mallorca i Roger de Llúria, on hi ha la delegació del govern espanyol a Barcelona, s’han omplert aquest vespre de paraigües i estelades que onejaven els participants a la concentració unitària per exigir a la JEC que aixequi el vet als exiliats. Entitats i partits independentistes com l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural, JxCat, ERC i la CUP havien convocat a manifestar-se a partir de les set de la tarda davant la seu de la delegació sota el lema Pels drets civils i polítics. Ja n’hi ha prou de manipulació electoral.

Els assistents (unes 1.500 persones, segons l’Ajuntament de Barcelona) han fet crides a la unitat a l’independentisme i han reclamat que “volem votar al nostre president”, en referència a Puigdemont. “Independència”, “No passaran”, “1 d’octubre, ni oblit ni perdó”, “Llibertat presos polítics” o “Fora la justícia espanyola” són alguns dels altres lemes que s’han corejat a la mobilització.

Entre els concentrats hi ha hagut una àmplia representació de JxCat, inclosa la candidata a l’Ajuntament de Barcelona Elsa Artadi; representants d’ERC, com Ernest Maragall, Diana Riba o Marta Vilalta; de la CUP, com Carles Riera o Eulàlia Reguant, i també dels comuns, com Jaume Asens. En declaracions a la premsa, Elisenda Paluzie (ANC), Marcel Mauri (Òmnnium), Artadi, Maragall, Asens i Riera han qualificat d’“atac” a la democràcia la resolució de la JEC i s’han mostrat confiats que la justícia acabi aixecant el veto. Riera ha preguntat a les forces democràtiques “fins quan” continuaran participant en eleccions on l’Estat hi va “amb les cartes marcades”.

La consellera Meritxell Budó ha celebrat que la Fiscalia de Madrid hagi donat la raó a JxCat.

Manifest unitari

Portaveus dels organitzadors de l’acte han llegit un manifest on es reclama a l’Estat espanyol que “rectifiqui” i accepti els candidats que ha “censurat”. “Encara hi és a temps via Junta Electoral, Tribunal Suprem o Constitucional. Encara és a temps d’evitar el ridícul internacional i no allunyar-se encara més dels estàndards democràtics europeus”, han assegurat.

Els convocants han recordat que “no els fan por les urnes” i han demanat que tots les opcions polítiques puguin estar representades a les eleccions europees. “Prou vulneracions flagrants contra els drets polítics dels nostres legítims representants”, han reclamat. “Les vulneracions de drets i llibertats no quedaran impunes”, han avisat.

Les formacions han constatat que el vet a la candidatura de JxCat representa una nova “jugada” de l’Estat espanyol que utilitza les institucions per “vulnerar els drets fonamentals de tota la població”. “La Junta Electoral s’ha convertit en la nova joguina de l’Estat per intentar desactivar els seus adversaris polítics. Joc brut, arbitrari i antidemocràtic”, han alertat.

En aquest sentit, consideren “insòlit” que se “censurin” candidatures. Segons el seu judici, es tracta d’una decisió “fràgil” perquè no té el suport de tots els membres de la JEC i que és “arbitrària” perquè l’ens utilitza una “doble vara de mesurar”.

El manifest avisa que el veto de la JEC és un atac “molt greu” als principis que sustenten l’Estat de dret i el conveni europeu de drets humans i han pronosticat que no passarà “cap filtre” de la justícia europea. “Espanya tornarà a fer el ridícul a ulls d’Europa”, han advertit.

La protesta ha finalitzat amb el cant d’Els Segadors per part dels assistents .

Protesta descentralitzada

A banda de la mobilització de Barcelona se n’han fet altres a Tarragona i Girona, també davant les seus del govern espanyol. A Lleida, la convocatòria és a les 21 hores a la plaça Ricard Vinyes. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha encapçalat la concentració que s’ha fet a dos quarts de vuit a la plaça major de Penelles (La Noguera).

Unes 500 persones (segons dades de la Policia Municipal) s’han concentrat davant la subdelegació del govern espanyol a Girona convocades per la Taula per la Democràcia. Des d’aquesta entitat han denunciat que la resolució de la JEC és una mostra més de la “vulneració sistemàtica dels drets i llibertats bàsiques” i “un nou episodi de persecució ideològica”. De fet, atribueix la decisió de la Junta a la “voluntat manifesta” de “les forces del 155 d’impedir el lliure desenvolupament de la democràcia a Catalunya”.

Durant l’acte hi ha intervingut dos dels advocats del grup de voluntaris pel Dret a la Defensa. Un d’ells, Albert Carreras, creu que “la pressió d’Europa pot haver arribat” a l’Estat espanyol i això hauria provocat “la decisió de a Fiscalia” per reclamar a la JEC que permeti als tres polítics presentar-se als comicis europeus. Carreras ha considerat que el veto de la JEC sobre el veto a Puigdemont, Comín i Ponsatí “sobrepassa qualsevol dels límits d’interpretació de normativa sobre les disposicions constitucionals i la LOREG”.

L’advocada Sílvia Soriguer que s’ha mostrat “sorpresa” per la postura del Ministeri Públic però s’ha felicitat per la “correcció” que hi ha hagut. “Es tracta d’un despropòsit jurídic i celebrem que s’hagi canviat la decisió”, ha reblat.

A l’acte també hi ha participat Marc Blasco, que ha tocat el Cant dels Ocells amb el clarinet, tal com fa cada dilluns a la Plaça del Vi en la concentració de suport als presos independentistes.

A Tarragona, unes 300 persones s’han concentrat davant la subdelegació convocades per l’ANC, Òmnium Cultural i el CDR. La mobilització ha estat encapçalada per dues pancartes amb els lemes Ni un pas enrere i Prou repressió policial i judicial.

La presidenta d’Òmnium Cultural a Tarragona, Rosa Maria Codines, ha valorat la decisió de la fiscalia de pronunciar-se en contra del veto de la JEC i s’ha mostrat convençuda que els tribunals donaran la raó als independentistes. Per la seva banda, el coordinador de l’ANC a Tarragona, Òscar Hijosa, s’ha expressat en una línia similar apuntant que “el normal” és que el veto “no tiri endavant”.

Entre els assistents hi havia el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet , així com polítics de formacions independentistes del Camp de Tarragona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona