Política

Votants de l’1-O destaquen la no-violència sense policia

Expliquen al Suprem que als seus centres no hi van anar ni la policia espanyola ni la Guàrdia Civil i no hi va haver incidents

Un veí de Calella detalla que agents es van orinar a sobre seu des d’un hotel

Les defenses de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull van insistir ahir, en el judici contra els independentistes catalans, a evidenciar que les escenes de violència que es van viure durant la jornada del referèndum d’autodeterminació a Catalunya van ser exclusivament provocades per les accions d’agents de la Guàrdia Civil i de la policia espanyola contra els concentrats de manera pacífica als centres de votació.

Així, els divuit ciutadans de diferents municipis de Catalunya que van declarar ahir al Tribunal Suprem com a testimonis van assegurar que l’1-O va ser una “jornada festiva” i que van poder votar sense que es produís cap acció violenta perquè no va aparèixer cap furgoneta amb els antiavalots dels dos cossos policials espanyols. “Les declaracions del delegat del govern espanyol a Catalunya, que havien d’actuar, i els vídeos on es veia la policia que pegava a la gent van provocar un efecte crida i va venir molta més gent al centre”, va explicar Lluís Peiris, enginyer tècnic de Llinars del Vallès a l’advocada Ana Bernaola, de l’equip de defensa de Sànchez, Rull i Turull. “Les imatges de la policia van provocar molta indignació”, va assegurar també Alfons Barceló, informàtic jubilat d’Alforja.

En el seu relat natural i gens estudiat (com sí que tenien alguns agents), els ciutadans van coincidir a explicar que als centres es van fer accions lúdiques la vigília de l’1-O i que una parella de Mossos va anar als locals diversos cops per informar-los que tenien l’ordre d’aturar la votació i que els veïns es posaven a la porta i no els deixaven passar. No es va produir cap insult, ni escopinada, ni cops de porra ni estirada de cabells, i com que la parella de mossos, segons els testimonis, es veia superada pel nombre de concentrats, van desistir d’entrar-hi, en opinió d’Isabel Castell, regidora i advocada de la Sénia, i de Montserrat Higueras, que votava en un centre del barri de Gràcia de Barcelona. Els testimonis, tal com va passar arreu del país, van explicar que van anar ben d’hora als centres de votació i que “per sorpresa” uns desconeguts portaven les urnes i el material de votació. Els fiscals, l’advocada de l’Estat i els advocats de Vox van mantenir la seva incredulitat que no sabessin qui eren les persones que van portar el material de votació. “Ens vam autoorganitzar entre els veïns”, repetien els testimonis d’ahir.

Josep Grima, un jove empresari de Calella va relatar a la sala que al seu municipi van votar amb tranquil·litat, que fa anys que estan acostumats que al poble hi hagi agents de la Guàrdia Civil als seus hotels, però la nit de l’1-O, en veure les imatges de les càrregues policials van tenir un incident molt desagradable. “Érem unes cinquanta persones que cridàvem i protestàvem d’avant de l’hotel, hi havia un cordó policial dels Mossos, i des dels balcons ens feien gestos i amb les armes. Eren ells els que provocaven; fins i tot es van orinar a sobre nostre. Un agent de paisà va baixar i ens va pegar amb una porra extensible, fins i tot al gos d’una noia”, va assegurar Grima, amb els ulls oberts com taronges del fiscal Jaime Moreno, que va respirar en saber que la denúncia que van posar s’ha arxivat, tot i que hi han presentat recurs.

Finalment, va declarar el director general del Port de Barcelona, José Alberto Carbonell, que va relatar que el primer dels dos vaixells hotel es va rebutjar en no saber que era per a policies i noliejat per l’Estat. També va indicar que la presència d’agents als molls va causar greuges, com la no càrrega de més d’un centenar de vehicles.

LA XIFRA

190
vehicles
es van quedar sense embarcar al port de Barcelona, per la dificultat provocada per policies en dos vaixells.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

COREA DEL NORD

El règim de Kim Jong-un efectua noves proves d’armes al mar Groc

BARCELONA
REGNE UNIT

Londres rebutja la proposta de Brussel·les per a la mobilitat dels joves

BARCELONA

Duel contingut entre Israel i l’Iran

BARCELONA

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya es tanca amb el PNB i EH Bildu disputant-se l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona