El tots contra Colau passa a la història
La possibilitat que diferents forces polítiques guanyin les eleccions municipals a Barcelona fa que els atacs ja no es concentrin només contra l’alcaldessa
El procés sobiranista centra el debat i deixa veure els dos blocs
El procés sobiranista va ser l’eix central del debat que, organitzat per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, van protagonitzar, ahir a la nit, els representants dels set partits polítics que, a hores d’ara, són presents a l’Ajuntament de Barcelona: Ada Cola, per Barcelona en Comú (BComú); Elsa Artadi, número 2 de Junts per Catalunya (JxCat); Manuel Valls, de Barcelona pel Canvi-Ciutadans (BpC-C’s); Ernest Maragall, d’ERC; Jaume Collboni, del PSC; Josep Bou, del PP, i Anna Saliente, de la CUP-Capgirem Barcelona
Abans de començar els seus parlaments, Colau, Artadi, Maragall i Saliente van citar el gran absent, el cap de llista de JxCat, Joaquim Forn, que fa més de 18 mesos que està en presó provisional per haver impulsat el referèndum de l’1-O. Colau també va parlar de la situació de “vergonya” viscuda en la sessió de constitució del Congrés, mentre que Artadi va assegurar: “En una democràcia real, jo no seria aquí.” Maragall va contraposar la “dignitat dels presos amb la ignomínia del bloc del 155 al Congrés”, i Saliente es va recordar “dels més de mil represaliats”. A la banda unionista, Valls va obviar el tema, i va citar la seguretat des del primer minut. Collboni va optar per destacar que el Congrés i el Senat són presidits per dos catalans “per trobar una solució dialogada i dins de la llei”, mentre que Bou va respondre, contundent: “Espanya és una democràcia real.”
Amb el mateix protagonisme pel procés, Saliente va prendre la iniciativa en demanar a la resta de candidats independentistes si estaven disposats a negociar un full de ruta, que no un govern, posterior a les eleccions. Artadi i Maragall s’hi van avenir com, de fet, ja havien fet en declaracions a aquest diari . Però la situació es va crispar quan Bou va assegurar que li sabia greu “que hi hagi gent tancada, però s’ho han buscat amb les seves accions”. “Vostès van provocar un cop d’estat i la Constitució s’ha de defensar; no ens anomenin més repressors”, va sentenciar, fent que tant Artadi, com Maragall i Saliente s’hi enfrontessin. La número 2 de JxCat li va retreure la violència policial, però Bou va assegurar que “només hi va haver tres ferits”. Saliente va cloure la discussió: “Encara haurem de demanar perdó per la violència de l’Estat.”
Tots contra tots
En els blocs que havien de tractar temes dels que han estat clau en aquesta campanya electoral, com habitatge, o seguretat, és on es va veure que les possibilitats de victòria final que tenen tres partits, BComú, ERC i el PSC, va fer que aquest cop no es convertissin en un atac constant contra l’alcaldessa Colau. De fet, Collboni va ser especialment agressiu amb Valls, qui li ha demanat més d’una vegada que pacti amb ell.
Com ha passat al llarg de tota la campanya, les dades sobre l’habitatge són totalment diferents dependent de qui les pronuncia. Mentre BComú defensa que ha posat al mercat o ha generat els projectes per executar-los, la resta assegura que només s’han entregat un 10% dels habitatges promesos. En el camp de les propostes, Valls va tornar a parlar de construir 10.000 habitatges; Bou, d’usar els locals comercials buits, i Saliente, d’estudiar el camí de l’expropiació.
La seguretat és el principal problema dels barcelonins, segons el darrer baròmetre municipal. I ahir va ser un dels punts clau del debat, sense que Valls i Bou deixessin passar l’oportunitat d’acusar el procés de ser-ne, en part, culpable. La majoria dels grups van usar les dades de creixement de delictes, segons les dades del Ministeri d’Interior, per acusar Colau d’inacció. Valls, que va recordar que l’enquesta de victimització assegura que un 25% dels barcelonins han patit o sap de qui ha patit un delicte, va defensar una política “progressista” de seguretat i va garantir que posaria fi al top manta en 90 dies, mentre que Collboni va defensar que tenia la millor persona per revertir la situació, l’exdirector de la Policia Albert Batlle. Saliente va tornar a defensar que la seguretat s’abordi des d’una perspectiva no només policial. “Parlem dels serveis públics que tenim a Barcelona i comencem a replantejar la seguretat des d’altres perspectives”, va sentenciar la cap de llista de la CUP.
Colau va tornar a situar part del problema en la manca de mossos a Barcelona, on no n’ha arribat cap des de l’any 2009. La candidata a la reelecció va tornar a explicar que abans de l’estiu ja havia demanat al conseller d’Interior, Miquel Buch, més policies i que aquest li va respondre que no havia de ser una resposta policial. “I això no em passava amb els consellers Forn i Jané, del mateix partit”, va sentenciar.