Política

Mueller admet que mai es va plantejar acusar Trump pel cas de la trama russa

El fiscal especial recorda que la llei no permet inculpar un president en actiu, però no l’exonera

El mandatari es declara innocent i dona l’afer per tancat

€El fiscal especial Robert Mueller, que va investigar la suposada relació entre l’anomenada trama russa i la campanya electoral de Donald Trump, va trencar ahir el seu silenci insistint que en cap moment es va plantejar presentar una acusació formal contra el president dels EUA, ja que la normativa governamental impedeix aquesta possibilitat.

“Acusar el president d’un delicte no va ser una opció que poguéssim considerar”, va indicar Mueller, en al·lusió a la normativa governamental que estipula que no es pot imputar el president per un delicte federal durant l’exercici del càrrec, ja que seria inconstitucional. Amb tot, va evitar exonerar Trump assegurant que si hagués tingut la certesa que el mandatari no havia comès cap delicte “ho hauríem dit”.

Durant la declaració, efectuada al Departament de Justícia, va anunciar també que deixa el càrrec després d’haver acabat la investigació. Mueller, que va llegir un comunicat i no va acceptar preguntes, va comparèixer ahir públicament per primer cop per comentar la investigació del Russiagate. D’altra banda, l’alt funcionari judicial no considera que sigui “apropiat” declarar davant del Comitè Judicial de la cambra baixa dels EUA, una idea defensada pels demòcrates des que el fiscal general, William Barr, va lliurar un document resumit de quatre pàgines al Congrés sobre les principals conclusions de l’informe. “L’informe és el meu testimoni”, va sentenciar Mueller.

El document, enviat al Congrés, indica que no hi ha proves de vincles entre l’entorn de Trump i el Kremlin, i hi afegeix que no ha arribat a cap conclusió sobre una possible obstrucció a la justícia per part del president. Des d’un principi, Trump es va aferrar a aquestes conclusions per defensar la seva innocència amb vehemència, ignorant, però, que el mateix Mueller deixava clar que la investigació tampoc exonerava el mandatari. Minuts després de la compareixença pública del fiscal especial, Trump va reaccionar amb una de les seves habituals piulades a Twitter: “Res canvia de l’informe Mueller. No hi ha proves suficients; per tant, al nostre país, una persona és innocent. El cas està tancat! Gràcies.”

Reaccions demòcrates

Per contra, diversos aspirants demòcrates a les presidencials del 2020 van interpretar les paraules de Mueller com una invitació a iniciar el procés de destitució del president. Entre ells, la senadora Elizabeth Warren, que va piular: “Toca al Congrés actuar. Ho hauria de fer.”

LA FRASE

Si haguéssim tingut la seguretat que el president no va cometre cap crim, ho hauríem dit
Robert Mueller
FISCAL ESPECIAL DE LA TRAMA RUSSA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona