Òmnium demana a Sánchez que faci “passes valentes” i “compleixi” amb l’informe de l’ONU
Marcel Mauri avisa que l’Estat “no pot mirar cap a l’altra banda” davant el dictamen de l’ONU
El El vicepresident de l’entitat creu que el govern espanyol encara està a temps de “rectificar” i li reclama que insti les acusacions públiques a retirar els càrrecs contra els presos polítics
Òmnium Cultural ha demanat aquest dimecres al govern espanyol que faci “passes valentes”, que “compleixi” amb l’informe del Grup de Treball contra la Detenció Arbitrària de les Nacions Unides i posi “immediatament” en llibertat Jordi Cuixart, Jordi Sánchez i Oriol Junqueras.
En un acte de la plataforma Som el 80% aquest dimecres al vespre, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha opinat que avui ha estat “un dia important que ho hauria de canviar tot”. I és que a parer seu, l’alliberament dels presos ja no és només el clam d’un 80% de la ciutadania del país i dels demòcrates, sinó que també és el clam de les Nacions Unides.
Segons ell, un govern democràtic “no pot mirar cap a l’altra banda” davant l’informe de l’ONU. Per aquest motiu, ha demanat a l’estat que compleixi amb el que ha anomenat “resolució” i que adopti les mesures necessàries per a “remeiar” la situació de Sánchez, Junqueras i Cuixart, els tres presos als quals fa referència l’informe.
Quan falten pocs dies perquè el judici de l’1-O acabi –està previst que quedi vist per sentència el 12 de juny–, Òmnium ha apel·lat a l’executiu espanyol perquè “informi a la Fiscalia” i “sobretot, que insti l’Advocacia de l’Estat, que depèn del mateix govern, a rectificar, retirar els càrrecs contra els presos i demanar immediatament la seva llibertat davant el Suprem”. “Aquest sí que seria un gest per encetar el camí del diàleg”, ha apuntat.
El mateix dia que s’ha sabut que les acusacions mantenen les peticions de pena inicials per als encausats per l’1-O, Mauri creu que encara no és massa tard i “s’és a temps de rectificar”. “L’enrocament en aquestes posicions seria una pèssima notícia”, ha advertit.
El vicepresident de l’entitat ha convidat la resta de partits a treballar un “marc de solucions”. “També al PSOE, que pot jugar un paper clau perquè el govern emprengui un camí de diàleg i escolti el clam del 80% de la ciutadania”, ha indicat.
Mauri ha fet aquest discurs en un acte al Museu Marítim de Barcelona de la Plataforma Som el 80%, impulsada per Òmnium Cultural, i en què també ha fet una breu valoració del resultat de les eleccions. Ha celebrat que en els darrers comicis s’ha constatat que a les ciutats i pobles de Catalunya “no hi ha lloc per l’extrema dreta”.
L’acte ha comptat amb les converses bilaterals entre signants impulsors de la plataforma. L’economista Andreu Mas-Colell i l’enginyer Joan Majó han conversat sobre el diàleg sense condicions ni línies vermelles; la politòloga Gemma Ubasart i el filòsof Xavier Fina han posat l’accent en l’alliberament dels presos polític. Sònia Andolz, professora de ciència política, i Joan Manuel Tresserras, doctor en Ciències de la Informació, han intercanviat opinions sobre la desobediència civil i la mobilització popular. Sobre la resposta davant una hipotètica sentència condemnatòria n’ha parlat la sociòloga Iolanda Fresnillo i l’exalcalde de Girona, Joaquim Nadal, que ha dit que, en cas de sentència condemnatòria, s’hauria de contemplar els indults: “La política entra per desmentir la judicialització amb un indult”, ha dit.