Política

Un consistori més femení

Un 60% dels regidors del futur ple de Girona seran dones, quan ara hi havia majoria d’homes

La predominança femenina prové de JxCat i el PSC, amb dos terços de dones

El 56% dels edils seran nous

Les dones guanyen pes a l’Ajuntament de Girona. El futur ple del consistori, sorgit a partir de les eleccions de diumenge, tindrà un 60% de dones, quan en el mandat que ara acaba hi ha majoria d’homes. En concret, 16 dels 27 regidors del nou ple seran dones, i només 11 homes. El mandat 2015-2019 va començar amb 13 homes i 12 dones (fins ara hi havia només 25 regidors) i, després de les baixes i altes d’edils que hi ha hagut en tres dels sis grups municipals actuals, s’ha acabat també amb 13 homes i 12 dones.

La predominança femenina en el nou ple provindrà de dos grups, Junts per Catalunya i el PSC, que tindran dos terços (66%) de dones, mentre que la resta seran meitat i meitat. En concret, el grup liderat per Marta Madrenas estarà format per sis dones i tres homes. La legislació electoral marca que en cada tram de cinc noms de la candidatura hi ha d’haver una proporció 2-3 entre sexes i Junts per Catalunya va apostar tant entre l’1 i el 5 com entre el 6 i el 10 per tres dones i dos homes, i com que el que ha quedat fora del segon tram (el número 10) era un home, això fa que els electes siguin sis dones i tres homes. Pel que fa al PSC de Sílvia Paneque, la candidatura estava encapçalada per tres dones, deixant clares les intencions. També era una dona el primer nom del segon tram i, per tant, en obtenir sis regidors, seran quatre dones i dos homes. En canvi, les altres tres formacions que han obtingut representació van optar per fer llista cremallera –intercalant homes i dones– i com que han obtingut una xifra parell de regidors –Guanyem, sis; ERC, quatre, i Ciutadans, dos– tindran la meitat de regidors homes i l’altra meitat, dones.

Hi haurà més dones al ple, però en canvi hi haurà una majoria d’homes com a caps de grup, quan el mandat 2015-2019 ha acabat amb tots els grups liderats per dones. Es passarà de tenir una alcaldessa i cinc portaveus femenines a l’oposició a només dues líders femenines, Madrenas i Paneque, mentre que els altres tres grups estaran encapçalats per homes: Lluc Salellas a Guanyem, Quim Ayats a ERC i Daniel Pamplona a Ciutadans.

Majoria de regidors nous

El futur ple de Girona serà bastant renovat. Només hi haurà 12 noms iguals que a l’inici del mandat passat, i d’aquests n’hi ha dos que canvien de grup: Martí Terés, que era a ERC i ara serà a JxCat, i Isabel Muradàs, que era a CiU i ara serà al PSC. Tots dos ja no formaven part del ple a finals de mandat. Hi ha un tercer cas, el de Pere Albertí, però qui canvia de grup no és el regidor sinó el partit: MES va fer coalició amb ERC el 2015 i ara forma part de Guanyem, que lidera la CUP.

Així, doncs, 15 dels 27 regidors del futur ple (el 56% del total) seran nous respecte al que ara acaba, tot i que només 14 s’estrenaran al ple: el republicà Ayats ja havia estat regidor en el mandat 2007-2011. ERC serà el grup més renovat, ja que no repeteix ningú. El menys renovat serà JxCat, que és l’únic en què hi ha majoria de regidors repetidors (5 de 9, o 6 si es compta Terés).

3
caps de grup
seran homes en el futur ple de Girona (els de Guanyem, ERC i Ciutadans) i només dos, dones (JxCat i el PSC). El mandat 2015-19, després de la marxa de Carles Puigdemont i Jean Castel, ha tingut dones liderant tots els grups municipals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Front comú del PSC, Junts, ERC, Comuns i la CUP per regular vot telemàtic

barcelona
pròxim orient

El govern israelià legalitza cinc nous assentaments il·legals a Cisjordània

barcelona

L’Ajuntament de Blanes aprova el Pla Local LGBTIQ+ 2024-2028

BLANES
estat francès

L’extrema dreta puja en intenció de vot a dos dies de les legislatives

barcelona
estats units

Biden apareix vacil·lant i fràgil davant un agressiu Trump en el primer debat de les presidencials

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Picabaralla entre Junts i el govern de TSF i el PSC pel mal estat del Casino dels Nois

SANT FELIU DE GUÍXOLS
iemen

Els Houthis del Iemen ataquen el nord d’Israel i un vaixell de càrrega en el mar Roig

barcelona
tribunals

Primer recurs d’un agent a una de les primeres amnisties

barcelona
unió europea

Hongria descarta donar suport a Von der Leyen com a presidenta de la Comissió

barcelona