Política

Boris Johnson arrasa en la primera votació per a substituir a Theresa May

L’exalcalde de Londres va obtenir poc menys del triple de suports que el segon candidat, l’actual responsable del Foreign Office, Jeremy Hunt

L’exministre britànic d’Exteriors i antic alcalde de Londres Boris Johnson encapçala amb claredat la lluita pel lideratge del Partit Conservador i el Govern, després de la primera d’una sèrie de votacions per a triar al substitut de, l’encara primera ministra del Regne Unit, Theresa May.

Set dels deu aspirants a reemplaçar a May es mantenen en el procés intern per a triar al nou líder tory, després que aquest dijous quedessin eliminats l’exministra de Treball i Pensions Esther McVey, l’antiga líder del grup conservador en la Cambra dels Comuns Andrea Leadsom i el diputat Mark Harper.

Johnson, a qui les apostes situen com a clar favorit per a rebre les claus de la residència oficial de Downing Street amb un discurs clarament a favor del brexit, va obtenir un total de 114 suports dels 313 diputats conservadors que van votar aquest dijous en una sala del Parlament britànic.

Quant al nombre de suports, darrere de Johnson s’ha situat Hunt amb 43 suports; el ministre de Medi ambient, Michael Gove, amb 37; l’antic titular del Brexit Dominic Raab, amb 27; Javid, amb 23; el ministre de Sanitat, Matt Hancock, amb 20, i el responsable de Cooperació Internacional, Rory Stewart, amb 19.

Després de la votació d’avui, no ha quedat cap dona en el camí per a succeir a May en ser eliminades McVey i Leadsom.

El procés per a triar al nou líder “tory” continuarà la setmana vinent, quan hi haurà tres votacions –els dies 18, 19 i 20– fins que quedin només dos candidats, que se sotmetran a la decisió dels 160.000 afiliats al Partit Conservador.

Els aspirants a succeir a May han manifestat la necessitat de complir amb el nou calendari fixat per a la sortida del Regne Unit de la UE, el pròxim 31 d’octubre, encara que alguns han destacat la importància de fer-ho, en la mesura del possible, amb un acord.

S’espera que l’anunci del guanyador es pugui anunciar a finals de juliol, quan May acudirà al palau de Buckingham per a acomiadar-se de la reina Isabel II, qui, poc després, rebrà al nou líder conservador i li demanarà que formi el seu Govern.

El procés per a substituir a May va començar el 10 de juny, quan deu diputats conservadors es van presentar per a aspirar al lideratge “tory”, el segon que té lloc des que el Regne Unit va votar el 23 de juny de 2016 en un referèndum a favor de sortir de la UE.

Johnson va prometre complir amb el resultat del plebiscit i materialitzar el brexit, amb o sense acord, en el nou termini de 31 d’octubre, després de ser retardat de la data original del 29 de març.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ALEMANYA

La vicealcaldessa de Berlín, ferida lleu després de ser atacada en el carrer

barcelona
política

Badia (Comuns) promet posar en marxa 100 comunitats energètiques

girona
política

PSC, ERC, Junts, CUP i comuns no acceptaran els vots de l’extrema dreta

barcelona
guerra a gaza

Els EUA van aturar un enviament de bombes a Israel

barcelona
LA crònica

El joc de les preguntes

Sílvia Paneque
Candidata del PSC per Girona

“Tot té un impacte, fins i tot no fer la transició energètica”

Girona
REGNE UNIT

El llegat de Thatcher continua viu

Londres

Envoltats de desinformació

Barcelona
Alba Tobella
Cofundadora i directora de Verificat

“En campanya és quan hi ha més desinformació”

Barcelona