ERC i els comuns s’entenen a Blanes per “iniciar el canvi”
Àngel Canosa destaca que l’entrada d’En Comú Podem a l’equip del govern és el primer exemple de col·laboració municipal
Els nous gestors es declaren contraris a la C-32 i aspiren a urbanitzar els barris de Valldolig i els Pins
ERC (cinc regidors) i Blanes en Comú Podem (cinc) han arribat a un acord per formar l’equip de govern a Blanes. L’assemblea de dimecres dels comuns va veure bé participar activament en la governabilitat municipal, sis dies després que hagués avalat l’acord amb el PSC i el repartiment de l’alcaldia. Al final, res de res pel suport fallit de C’s en la investidura. El nou alcalde, Àngel Canosa, i el que serà el futur primer tinent d’alcalde, Jordi Urgell (En Comú Podem), veuen en l’acord “l’inici del canvi”.
Per primer cop des del 1979 l’alcalde de Blanes no és ni del PSC ni de CiU. L’equip de govern està en minoria –deu de 21 regidors–, però cal recordar que fa quatre anys el PSC, amb Miquel Lupiáñez de batlle, i CiU van començar amb vuit regidors. El 26 de maig, ERC, el PSC i Blanes en Comú Podem van empatar a cinc regidors, però els republicans van ser per primer cop els més votats.
El desacord del PSC i Ciutadans va conduir a l’alcaldia Canosa. Una hora abans del ple d’investidura, no ho veia gens clar. De fet, el nou alcalde ha reconegut que no va adonar-se que assumiria les regnes de l’Ajuntament fins que els tres vots de Ciutadans van ser per al seu cap de llista, Sergio Atalaya. El PSC havia negociat que, com a mínim, un dels edils de la formació taronja votés a favor del candidat dels comuns, Jordi Urgell, però no ho va fer. En canvi, els cinc edils socialistes van votar Urgell, però no en va fer prou.
Canosa és el primer alcalde que ERC té a Blanes des de Bru Centrich, fa gairebé un segle (durant la Segona República). L’advocat nascut a Barcelona fa 49 anys vol ampliar la implicació de la resta dels grups per treballar amb més regidors.
El carrer Ample
Canosa i Urgell treballen basant-se en un document subscrit abans del ple d’investidura i que han ratificat les dues assemblees. “Treballarem per fer-ho”, diu Urgell sobre una de les aspiracions dels nous gestors municipals: la conversió del carrer Ample en una zona per a vianants. Això anirà vinculat a la confecció d’un pla de mobilitat, hi afegeix el dirigent republicà.
Urgell durà les àrees de Promoció, Turisme, Urbanisme i Mobilitat. Canosa serà el responsable de la policia i de Protecció Civil, “amb l’aspiració de tenir un cos de policia a l’altura de Blanes” i de construir una comissaria nova als terrenys del pla parcial Costa Brava. Al ple del març, l’anterior equip de govern va informar que la policia tenia 67 efectius i que hi havia hagut una dotzena de baixes a causa d’un reial decret estatal.
L’acord de govern inclou més d’una cinquantena de propostes. A banda de la comissaria, destaquen, entre altres, la urbanització dels barris de Valldolig i els Pins (l’avinguda Vila de Madrid, la principal zona turística del poble), la construcció de la piscina municipal per completar la ciutat esportiva del municipi i el fet que s’hagi de destinar el 30% del sostre dels edificis de nova construcció i els sotmesos a rehabilitació integral a habitatges protegits de gestió pública i municipal (per a lloguer assequible o social).
A diferència dels anteriors gestors municipals, ERC i els comuns s’oposen a l’allargament de la C-32 des de Tordera (Maresme) fins a Lloret de Mar. En el document acceptat per les dues bandes, es comprometen “a lluitar per aturar-la, tal com va decidir la ciutadania de Blanes en la consulta realitzada [el 2016]”. Avui a la tarda, Aturem la C-32 fa un acte contrari a la tala d’arbres a Sant Pere del Bosc (Lloret), prèvia a l’execució de la infraestructura.
ERC i Blanes en Comú Podem presenten avui al matí (a les 11) el seu acord de govern a la sala de plens de l’ajuntament.
El decàleg de l’acord ERC-comuns
Cap figura externa remunerada de suport
Posició contrària a la construcció (allargament) de l’autopista C-32
Revertir les privatitzacions i recuperar els serveis públics privatitzats
Demanar a l’ICS l’horari nocturn d’urgències als dos CAP del poble
Convertir el carrer Ample en zona per als vianants
Dotar de wifi els espais públics, com ara places, platges o centres cívics
Reobrir l’espai Morralla
Construir la piscina municipal com a prioritat per completar la ciutat esportiva
Urbanització dels barris de Valldolig i els Pins
Multar els pisos buits propietat de bancs i caixes