Alt Camp

El 95 per cent de votants vallencs diu «sí»

El percentatge de participació a la capital de l'Alt Camp va ser del 26,32 per cent

La consulta popular de Valls es va convertir ahir en tota una festa per a la ciutadania. En un municipi on els diumenges és difícil veure gent pels carrers, especialment a la tarda, la gent van omplir els carrers i places més cèntrics i el pati de l'antic hospital de Sant Roc, una de les seus on es podia dipositar el vot. Aquest va ser un dels punts més concorreguts. En aquest recinte va exercir el seu vot l'alcalde de Valls, el convergent Albert Batet, que es declarava satisfet pel civisme amb què s'havia desenvolupat la jornada. Batet, que va estar informat a cada moment dels índexs de participació, va destacar l'alt percentatge: «La societat civil ha demostrat què vol; ara fa falta un govern que també ho vulgui», sentenciava el batlle.

Paral·lelament, el líder republicà a Valls, Josep Pallàs, definia la sessió d'ahir com «la culminació d'una feina molt ben feta», es mostrava satisfet per l'absència de grans partidismes i insistia que aquesta tasca «ha de tenir continuïtat». Al marge de debats estatutaris i constitucionals, Pallàs va advertir: «La independència ja no és cap somni sinó una necessitat i això descol·loca l'Estat espanyol. Un poble no pot ser mai inconstitucional.»

L'oficina d'atenció al ciutadà va tenir obert en aquesta jornada festiva i va expedir fins una quarantena de certificats d'empadronament per a estrangers que volien exercir el dret a vot.

La transparència i el bon funcionament del sistema informàtic van ser verificats per observadors internacionals arribats del País Basc, Sardenya, Còrsega, Flandes o Puerto Rico. Alguns van elogiar el mecanisme utilitzat que ha permès als ciutadans votar en qualsevol mesa electoral, i evitar d'aquesta manera la duplicitat del vot.

Entre els observadors que van verificar les meses, hi havia Edgardo Vázquez, de Puerto Rico, que havia treballat en la campanya de Barak Obama i que també ha estat observador internacional en consultes populars a Nova Jersey i a Miami, a més de Puerto Rico: «És la meva primera vegada a Europa i mai no havia vist tanta participació com aquí.»

La convocatòria d'ahir es va desenvolupar amb poques incidències. Només al Portal Nou, hi va aparèixer arrencada una pancarta i, en un català correcte, hi van escriure: «Vota res. Catalunya espanyola.» I a la marquesina de l'autobús del mateix indret hi van escriure: «CiU=PP=PSC=ERC...»

El balanç

«Estem molt contents», declaraven commoguts els responsables de Valls Decideix. «Montilla governa amb un quinze per cent dels vots i nosaltres hem aconseguit un 29,4 per cent de participació», insistia ahir al vespre Pilar Musolas, coordinadora de la plataforma, quan es van conèixer els resultats de les votacions que atorgaven un 95,28 per cent al «sí» per la independència i un 4,28 per cent a la posició contrària. També hi va haver 24 vots en blanc i 7 de nuls dels 5.498 emesos entre els vallencs majors de 16 anys i estrangers. Contant aquest parell de col·lectius, l'índex de participants era del 26,32 per cent i, sense aquestes dues franges de la població, el percentatge pujava al 29,4 per cent. Pilar Musolas va agrair la col·laboració de totes les persones que van fer possible la campanya i la consulta popular a la capital de l'Alt Camp, «per aquesta moguda tan gran que segur que farà història», va afirmar. La coordinadora de Valls Decideix també va voler fer èmfasi en l'exercici de democràcia que la consulta havia suposat: «Ha servit per demostrar que estimem el nostre país, el nostre patrimoni, els nostre paisatge i els nostres estrangers, i que, tot sols som capaços de tirar endavant el nostre país», va concloure Pilar Musolas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.