Política

MIQUEL RIERA

ALCALDE D’OLESA DE MONTSERRAT (BLOC OLESÀ)

“Amb el Bloc, les coses es fan d’una altra manera”

MINORIA · “La majoria absoluta del 2015, amb 12 regidors, ja la vam considerar en aquell moment una cosa excepcional i irrepetible” PACTES · “La CUP ha preferit agafar experiència des de fora del govern”

Amb tot el que ha passat al nostre voltant després de l’1 d’octubre, estem molt satisfets del resultat que hem obtingut
En Segado em va advertir: “Si vols perdre unes eleccions has de fer un pla general”, però l’havíem de fer i l’estem fent
Reclamem que s’impulsi un reequilibri territorial. Els municipis de la ròtula d’Abrera hem quedat en un cul-de-sac

Després de qua­tre anys exer­cint de regi­dor d’Obres i Edi­fi­cació, Miquel Riera (Bloc Olesà) ha assu­mit en aquest nou man­dat el càrrec d’alcalde. En les últi­mes elec­ci­ons muni­ci­pals, el Bloc ha tor­nat a ser la força més votada, però ha per­dut la majo­ria abso­luta i ara, amb vuit regi­dors i sense haver pogut for­mar un govern de coa­lició, a l’equip de Riera li toca gover­nar en mino­ria i inten­tar asso­lir acords pun­tu­als amb alguna de les altres cinc for­ces del con­sis­tori.

El Bloc Olesà ha estre­nat el ter­cer man­dat seguit gover­nant aquest muni­cipi del Baix Llo­bre­gat, una comarca on el PSC és tra­di­ci­o­nal­ment hegemònic. Per als qui no són d’Olesa, què és el Bloc?
El Bloc, una mica a l’estil dels comuns o de Podem, va sor­gir al muni­cipi com una eina política alter­na­tiva en cons­ta­tar que els par­tits tra­di­ci­o­nals no esta­ven donant una res­posta adi­ent als pro­ble­mes que plan­te­java una part de la ciu­ta­da­nia. Pri­mer es va crear la Fede­ració d’Asso­ci­a­ci­ons de Veïns d’Olesa de Mont­ser­rat (Favom) i després el col·lec­tiu Ole­sans per la Par­ti­ci­pació. En aquell moment hi havia mol­tes quei­xes, però una d’aques­tes era trans­ver­sal: l’opa­ci­tat i l’acti­tud que tenien els par­tits polítics i els governs muni­ci­pals, que es nega­ven a dei­xar par­ti­ci­par les asso­ci­a­ci­ons en els afers del muni­cipi. Aquest movi­ment rei­vin­di­ca­tiu va con­ti­nuar evo­lu­ci­o­nant fins a la cre­ació del Bloc Olesà, que és un par­tit muni­ci­pa­lista en el qual par­ti­ci­pen moltíssi­mes per­so­nes que venen de sec­tors o d’àrees de conei­xe­ment molt diver­ses, que fins i tot poden pen­sar dife­rent sobre Cata­lu­nya o Europa, però que a l’hora de tre­ba­llar per Olesa és molt fàcil que tro­bin un espai comú.
Vostès es defi­nei­xen d’esquer­res i pro­gres­sis­tes...
D’esquer­res, de progrés, cata­la­nis­tes...
I pel que fa al procés?
Con­si­de­rem que el dret a deci­dir forma part del marc democràtic i que no pot ser que no es pugui exer­cir. No tenim cap pro­blema a par­lar de pre­sos polítics perquè ente­nem que la gent que és a la presó hi és per motius polítics.
Quina relació tenen amb els comuns?
Anant als orígens, els Ole­sans per la Par­ti­ci­pació es van tro­bar amb un altre grup de gent d’EUiA, que feia molts anys que llui­tava i amb qui coin­cidíem en molts punts. D’allà surt el nom amb què es van pre­sen­tar per pri­mera vegada a les elec­ci­ons del 2003: Bloc Olesà-EUiA. Aquest és el paraigües que ens va acom­pa­nyar aquells anys, i a través d’EUiA ha evo­lu­ci­o­nat per estar sota el paraigües d’En Comú. El que ara tenim amb els comuns és un acord escrit en el qual nosal­tres subs­cri­vim ple­na­ment la ide­o­lo­gia de progrés i d’esquerra, i hi ha un inter­canvi de col·labo­ració quan arri­ben elec­ci­ons, siguin locals, cata­la­nes o esta­tals. Amb aquest acord, els regi­dors que obte­nim a les elec­ci­ons muni­ci­pals també sumen per a la Dipu­tació o per al Con­sell Comar­cal i això ens per­met dis­po­sar d’un fil directe amb algun dipu­tat de la Dipu­tació o amb el Par­la­ment i també tenim un con­se­ller del Bloc al Con­sell Comar­cal del Baix Llo­bre­gat.
Aquest és el ter­cer man­dat seguit del Bloc a l’alcal­dia...
El 2003 vam obte­nir dos regi­dors i en les elec­ci­ons suc­ces­si­ves vam con­ti­nuar crei­xent fins que el 2011, amb nou regi­dors, ja vam poder gover­nar amb en Sal­va­dor Prat com a alcalde. Després, el 2016 van ser les elec­ci­ons de la majo­ria abso­luta amb 12 regi­dors i amb Pilar Pui­me­don a l’alcal­dia. Va ser ales­ho­res quan vam aga­far el com­promís que els que arri­bem al càrrec d’alcalde hi hem d’estar només qua­tre anys.
Per quina raó apli­quen aquesta limi­tació?
És molt fàcil d’enten­dre. La reno­vació no es fa d’un dia per l’altre. Un alcal­da­ble no surt com un bolet, sinó que hi ha una feina prèvia d’anys, que pot començar a fora del con­sis­tori i con­ti­nuar a dins com a regi­dor de l’opo­sició o de l’equip de govern i fina­lit­zar a l’alcal­dia. Jo crec que una per­sona que entrega tants anys a les tas­ques de com­promís a la comu­ni­tat ja ho ha donat tot. Quan un par­tit can­via de can­di­dat assu­meix un risc, però és bo que hi hagi reno­vació i que entri ener­gia nova. Les ole­sa­nes i els ole­sans han entès aquest espe­rit de reno­vació i ja no iden­ti­fi­quen el Bloc amb una per­sona con­creta, sinó amb els valors de la nos­tra for­mació: l’hones­te­dat i la feina. El Bloc és un con­junt de gent que penca pel poble i que fa de manera honesta molt tre­ball com a equip.
Com s’explica el fet d’haver pas­sat aquesta vegada de 12 a 8 regi­dors i haver per­dut la majo­ria abso­luta?
Els 12 regi­dors de l’any 2015 ja els vam con­si­de­rar en aquell moment una cosa excep­ci­o­nal i irre­pe­ti­ble. I amb tot el que ha pas­sat al nos­tre vol­tant després de l’1 d’octu­bre estem molt satis­fets del resul­tat. A Olesa ha sor­tit Ciu­ta­dans del no res amb tres regi­dors i aquesta és una tendència que s’ha vist a tot el Baix Llo­bre­gat. Els soci­a­lis­tes també han pujat en gene­ral a tot arreu. Tot i això, nosal­tres hem resis­tit.
També hi deu haver fac­tors locals...
És clar que sí. Apli­cant el cri­teri de reno­vació a l’alcal­dia vaig ser esco­llit jo, que era una per­sona poc cone­guda, com a cap de llista. A més, vuit anys seguits d’exer­cici en el govern sem­pre pas­sen fac­tura. Aquest any hem tirat enda­vant el POUM i quan ho vam començar a fer, en Joan Segado, que era el regi­dor de Pla­ne­ja­ment i una per­sona amb molta experiència muni­ci­pal ja em va adver­tir: si vols per­dre unes elec­ci­ons –em va dir– has de fer un pla gene­ral. Hagi o no afec­tat això els resul­tats dels comi­cis, ens és igual. Nosal­tres som aquí per fer feina i a l’ADN del Bloc hi ha la pro­testa per l’urba­nisme que s’estava fent, des del 2003, amb els efec­tes nega­tius de la bom­bo­lla immo­biliària i tot el que s’estava per­dent de patri­moni i de crei­xe­ment sen­sat. Un dels objec­tius pri­o­ri­ta­ris era poder can­viar les dinàmiques de l’urba­nisme. Havíem de fer un POUM i l’estem fent. Segur que és un fac­tor que ens han fet per­dre alguns vots.
Què és el que ha can­viat des del 2011 quan el Bloc va arri­bar per pri­mera vegada a l’alcal­dia?
Ens vam tro­bar un ajun­ta­ment amb un dèficit con­si­de­ra­ble. No hi havia diners ni per com­prar paper per a les impres­so­res ni gaso­lina per a les ron­des dels vehi­cles de la Poli­cia Muni­ci­pal. I el que sorprèn més és que en els anys ante­ri­ors, amb la bom­bo­lla immo­biliària, l’Ajun­ta­ment havia d’haver ingres­sat molts diners. I entre la bom­bo­lla i la crisi, els muni­ci­pis van rebre la mili­o­nada del pla Zapa­tero, que aquí, com en tants altres llocs, es va gas­tar estúpida­ment. Teníem l’Ajun­ta­ment inter­vin­gut i va ser neces­sari sane­jar les finan­ces i apro­fi­tar tot allò que podia venir en forma de sub­ven­ci­ons de la Dipu­tació i la Gene­ra­li­tat. També va cal­dre modi­fi­car l’estruc­tura fun­ci­o­na­rial de l’Ajun­ta­ment, que es cor­res­po­nia amb la d’un muni­cipi de 12.000 habi­tants quan en els últims anys s’havia dupli­cat la població. En el moment més dur de la crisi econòmica i de l’atur vam poder inver­tir en equi­pa­ments i en via pública i la majo­ria abso­luta del 2015 va ser un reco­nei­xe­ment a aquesta tasca. Temps abans, quan érem a l’opo­sició, dèiem que tot es podia ges­ti­o­nar dife­rent i amb el pas dels anys ha que­dat demos­trat que, efec­ti­va­ment, amb el Bloc les coses es fan d’una altra manera.
Des de l’opo­sició s’ha acu­sat el Bloc d’haver apro­fi­tat la majo­ria abso­luta per gover­nar sense cap mena de con­sens.
Hi ha exem­ples que demos­tren que no és així. El POUM s’ha apro­vat ini­ci­al­ment sense cap vot en con­tra i després d’un procés amb moltíssima par­ti­ci­pació de tot­hom. I el pla de salut s’ha fet també amb total par­ti­ci­pació dels par­tits i els agents del sec­tor.
Ara hau­ran de gover­nar en mino­ria després de no haver pogut asso­lir cap pacte amb algun dels altres par­tits.
Després dels comi­cis vam ini­ciar con­tac­tes per veure si es podia arri­bar a algun pacte. Vam donar pre­ferència a la CUP, a la qual vam ofe­rir fins i tot entrar al govern, perquè ente­nem que una part dels seus vots els van rebre d’antics votants nos­tres, però ens han dit que pre­fe­rei­xen aga­far experiència des de fora del govern. Amb ERC hi ha hagut també con­tac­tes, però no s’han con­cre­tat en res i la nos­tra assem­blea ha optat final­ment per ini­ciar la pri­mera fase del nou man­dat amb els vuit regi­dors i donant-nos temps per tre­ba­llar temes con­crets. Pel que fa al PSC ja van dir des del pri­mer moment que volien estar com a pri­mera força de l’opo­sició.
El pro­grama del Bloc té 174 punts, però qui­nes seran les mesu­res més urgents?
Hi ha una línia de con­tinuïtat que és posar al dia Olesa en tot allò que es refe­reix a l’espai públic –millo­res en car­rers, pla­ces i parcs– i equi­pa­ments, siguin cul­tu­rals, espor­tius o admi­nis­tra­tius. Tenim pro­jec­tes pre­pa­rats per posar a lici­tació el com­plex espor­tiu Sal­va­dor Boada i també hi ha el la segona fase de l’avin­guda Fran­cesc Macià. Així mateix, volem posar en marxa l’espai de Cal Puig­ja­ner com a cen­tre d’inter­pre­tació del ter­ri­tori i tirar enda­vant l’ampli­ació de la bibli­o­teca, un pro­jecte molt impor­tant que hem tre­ba­llat aquests anys amb la Dipu­tació. Són uns 1.500 metres qua­drats d’ampli­ació i una inversió esti­mada de 3,5 mili­ons d’euros. És un pro­jecte molt neces­sari per a Olesa, però per poder-lo por­tar a terme hem de tre­ba­llar con­jun­ta­ment amb la Dipu­tació i la Gene­ra­li­tat.
També volen poten­ciar el tei­xit indus­trial.
Una de les recla­ma­ci­ons que fem a la Gene­ra­li­tat i a la Dipu­tació és que s’impulsi un ree­qui­li­bri del ter­ri­tori. Mol­tes de les inver­si­ons públi­ques es fan a la part del Baix Llo­bre­gat més influ­en­ci­ada o més den­sa­ment poblada de l’àrea metro­po­li­tana, on hi ha les grans empre­ses logísti­ques. Els muni­ci­pis de la ròtula d’Abrera hem que­dat en una mena de cul-de-sac: no rebem ingres­sos de les grans indústries però hem d’aco­llir i donar ser­veis a més població. El POUM és una eina que ens ha de per­me­tre resol­dre els embo­lics urbanístics que impe­dei­xen que les empre­ses s’ins­tal·lin als nos­tres polígons indus­tri­als, però prèvia­ment cal que la Gene­ra­li­tat i Madrid des­en­ca­llin el pla direc­tor de la ròtula d’Abrera, un blo­queig que és una espasa de Dàmocles per a tots els muni­ci­pis, i també és impres­cin­di­ble que el govern de l’Estat acabi d’una vegada la B-40, el quart cin­turó.

Alcalde i figurant en la recreació històrica dels fets del 1714

Fill de pare català i mare gallega, Miquel Riera va néixer a Ferrol fa 47 anys, però de ben petitet, als dos anys, ja va arribar a Catalunya i quan en tenia cinc la família es va establir a Olesa. El pare, en Joan Riera, el va apropar al món de l’associacionisme, que en aquesta població del Baix Llobregat té un gran pes amb unes 200 entitats. També amb en Joan va viure el naixement de la Federació d’Associacions de Veïns, que seria un dels embrions del Bloc Olesà, amb el qual Riera, que és arquitecte tècnic i enginyer d’edificacions, va començar a col·laborar en temes d’urbanisme fins que el 2015 va fer-se càrrec de la regidoria d’Obres i Edificació. Cada setembre, el nou alcalde fa de figurant en la recreació històrica dels fets del 1714, en els quals Olesa va jugar un paper quan va acollir els 6.000 soldats que pretenien trencar el setge de Barcelona. Quan li pregunto per uns altres fets, els de l’1-O, es mostra sorneguer: “La jornada va ser molt tranquil·la. Potser a les forces policials les va despistar que aquí governi una cosa que es diu Bloc Olesà. Què coi deu ser això?”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia