Cuixart insisteix a Sánchez a veure’s en nom del “diàleg”
Està disposat a conèixer les raons dels que volen “més repressió” i es neguen a acceptar la realitat
Però demana que s’escolti per què a Catalunya hi ha una majoria per a l’autodeterminació
El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, insisteix a demanar una reunió amb el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, en el marc de les trobades que aquest manté amb entitats civils de tot l’Estat. Després de la negativa pública del govern de Sánchez a reunir-se amb l’únic dels presos polítics catalans que no representa cap partit sinó una entitat de la societat civil, Cuixart insisteix en el fet positiu que suposaria una reunió entre tots dos. Ho fa a través d’una nova carta dirigida a Sánchez però, aquest cop, publicada al diari digital Eldiario.es, on Cuixart deixa clar: “L’objectiu és intentar conèixer-nos més i millor”, sense que cap dels dos hagi de renunciar prèviament a cap posició.
Cuixart defensa que això inclou per la seva part conèixer les raons d’aquells que aposten per “més repressió” per resoldre el conflicte o d’aquells que mostren “forta animadversió” a afrontar la realitat del que passa.
Majoria i dret a decidir
També demana, però, que s’escoltin les raons per les quals a Catalunya hi ha preocupació pel “retrocés en l’exercici de drets i llibertats i un sentiment majoritari en defensa de l’exercici del dret a l’autodeterminació”. El líder d’Òmnium hi afegeix que li agradaria poder explicar en la reunió les raons de la declaració “Ho tornarem a fer”, que no és res més que la reafirmació dels drets i llibertats de la ciutadania, segons ell.
Drets internacionals
Després de recordar que el rei Joan Carles I va ratificar amb la seva signatura en nom de l’Estat espanyol el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, Cuixart posa sobre la taula l’article I del pacte: “Tots els pobles tenen el dret a la lliure determinació.” En la carta, el president d’Òmnium explica que “Ho tornarem a fer” no és cap altra cosa que reafirmar que el poble català continuarà exercint drets i llibertats “tants cops com faci falta”, sempre des de la lluita no-violenta i la desobediència civil pacífica com van fer Gandhi, les sufragistes, els activistes contra la segregació racial i els pacifistes que van aconseguir la supressió del servei militar obligatori a l’Estat espanyol. Però també, recorda Cuixart, l’1-O que van fer possible els ciutadans i que no van poder aturar milers de policies al crit d’“A por ellos”, davant el qual tampoc ha servit de res, segons ell, l’estratègia de Mariano Rajoy de “cedir als jutges la responsabilitat de fer política”.
LA FRASE
Per què va a la presó un pare?
Cuixart admet que, quan va demanar per carta una reunió amb Sánchez, fa dos dilluns, no confiava gaire que la petició fos escoltada però que la manté perquè és lògica i normal tenint en compte que presideix una entitat amb més de 175.000 socis, la qual qualifica de “principal entitat cultural de l’Estat”. En la carta, el president de l’entitat deixa clar que, des del moment d’entrar a presó, ha treballat sempre per “generar espais de diàleg i empatia” i no pas de retrets entre els divergents. I conclou que li hauria agradat explicar el seu cas personal al president espanyol en funcions: “Què porta, en ple segle XXI, un pare de família i empresari a afirmar que la seva prioritat no és sortir de la presó sinó la resolució del conflicte polític?”