Política

JORDI DOMINGO

MEMBRE DE LA COORDINADORA D’ENTESES PEL DEBAT CONSTITUENT

“Tard o d’hora, això que fem farà falta”

“Volem que, per primer cop, la gent pugui discutir el tronc semàntic d’una futura constitució”

“Els experts poden assessorar, però al final la decisió de voler anar cap a un cantó o cap a un altre dependrà de la ciutadania”

Advocat de professió, Jordi Domingo ja va ser el portaveu de Constituïm, el col·lectiu que el 2016 va elaborar un esborrany de constitució catalana que es va arribar a elevar al Parlament. Ara forma part de la Coordinadora d’Enteses de Debat Constituent, una iniciativa similar però no del tot equiparable.

Quin és l’objectiu del Debat Constituent?
El que es pretén és que, per primera vegada, la ciutadania, en general, pugui discutir el que podria ser el tronc semàntic d’una futura constitució del país.
I el context actual ja és el més propici per plantejar-se un debat d’aquestes característiques?
Jo vinc de Constituïm, on en el seu dia vam decidir, juntament amb 3.600 persones, posar negre sobre blanc un text constitucional que vam arribar a lliurar al Parlament. En aquell moment hi havia molta gent, moltíssima, que ens deia que no era el moment de fer això. Se’ns deia que no tocava debatre coses, ja que ens podíem arribar a discutir, per exemple, sobre si cal un exèrcit o no, o sobre quina havia de ser la llengua, o llengües, oficial. I vam optar per tirar endavant, perquè consideràvem que era una manera de posar elements sobre la taula perquè la gent que criticava que no sabia on s’aniria a parar amb el procés, almenys tingués una orientació del que es podia arribar a tenir o aconseguir. Ara el projecte és diferent, perquè del que es tracta és de crear les bases d’un tronc constitucional. I és evident que sempre hi ha millors moments i també pitjors per tirar-ho endavant. Però les coses, es fan o no es fan.
Es diu que la sentència del Suprem afectarà però no aturarà aquest procés. Serà possible?
Evidentment és una qüestió que pot distorsionar els treballs i potser ens obligarà a dedicar-nos a altres coses. Doncs ja ho farem. Però mentre es pugui fer i es pugui avançar, tot és estirar i empènyer. I tard o d’hora això farà falta, tant de bo ho haguéssim començat abans.
També és una estratègia de mobilització entre les bases de l’independentisme?
Nosaltres volem que aquest sigui un projecte transversal. Hi ha gent que potser no és independentista i no és del tot conscient que des que es lleva fins que se’n va a dormir tot allò que fa està regulat o bé per lleis o està dins el marc d’una constitució. I potser a aquell senyor o senyora que no pensa exactament com jo, li pot interessar posar-se a discutir com vol que sigui l’educació o la sanitat del país. Perquè, tard o d’hora, es trobarà aquestes qüestions damunt la taula.
I tot això no ho haurien de debatre experts?
En les jornades formatives que ara endeguem, i que serviran per donar una visió general sobre set grans àmbits, ja hi participaran experts. Ara la gent que s’ha empoderat en els últims anys, i que ho ha fet com a cap altre lloc d’Europa, és evident que el que vol és participar. Ara, més que mai, el que cal és que la gent digui la seva respecte a tots els punts crucials de qualsevol constitució. I els experts el que poden fer és assessorar, o guiar, sobre l’abast d’allò que s’està debatent, però al final la decisió de voler anar cap a un cantó o cap a un altre dependrà de la ciutadania.
Partits i institucions n’estan al marge?
No se’ls ha convidat de manera explícita perquè, insisteixo, és la ciutadania, a través d’aquest teixit tant ric que té Catalunya i que es canalitza a través de múltiples entitats, la que hi ha de participar.
Si una eventual Catalunya independent ha de tenir o no exèrcit serà la discussió més espinosa?
En aquests moments encara no es pot dir. No tenim cap experiència. Tenim, això sí, el precedent de Constituïm, on les qüestions de l’exèrcit o la llengua van ser les més recurrents en la participació de la gent. Ara serà així? Quan obrim el meló ho sabrem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.