Trump insinua represàlies per l’atac a plantes saudites
Washington i Riad culpen l’Iran de l’ofensiva amb míssils i drons contra dues refineries d’Aramco
El barril de petroli Brent, el de referència a Europa, registra l’alça més important des del 1991
El preu del barril de petroli Brent, el de referència a Europa, va arribar a escalar ahir un 20% –l’alça diària més important des de la invasió de Kuwait de 1990– després dels atacs de dissabte passat contra dues refineries saudites, que els serveis secrets dels EUA atribueixen al règim iranià. “Va ser l’Iran. Els hutis [rebels iemenites, bombardejats des de fa quatre anys per l’aviació saudita] reivindiquen una cosa que no van fer”, va assegurar un alt responsable de l’administració Trump a ABC News. Segons aquesta font, l’Iran va llançar una desena de míssils de creuer i més de 20 avions no tripulats des del seu territori.
El New York Times, per la seva banda, va assegurar que Washington ha publicat fotografies per satèl·lit que mostren el que serien 17 punts d’impacte en diverses instal·lacions saudites a causa d’atacs procedents del nord o nord-oest. Segons el rotatiu, “això seria compatible amb un atac provinent del nord del golf Pèrsic, l’Iran o l’Iraq, i no des del Iemen”, on opera la milícia huti que té el suport de Teheran i que es va atribuir la responsabilitat dels atacs. Un funcionari citat pel diari novaiorquès afirma que “es podria haver utilitzat” una “combinació de drons i míssils de creuer”, cosa que “indicaria un grau d’abast, precisió i sofisticació que va més enllà de la capacitat dels rebels hutis sols”. També els saudites descarten que els atacs es llancessin des del Iemen i asseguren que les armes emprades són iranianes. Els mitjans suggereixen que el president Trump ja coneixia la informació d’intel·ligència quan, diumenge, va piular que els EUA estan preparats per respondre a l’atac. “El subministrament de petroli de l’Aràbia Saudita ha estat atacat. Hi ha raons per pensar que en coneixem el culpable, estem carregats i a punt, pendents de verificació, però estem esperant sentir del regne [saudita] qui creu que és a l’origen d’aquest atac, i en quins termes procediríem!”, va dir el president a Twitter.
Dissabte, el secretari d’Estat, Mike Pompeo, ja va assenyalar directament la República Islàmica. “Malgrat totes les crides a la desescalada, l’Iran acaba de llançar un atac sense precedents contra el subministrament energètic mundial”, va dir el cap de la diplomàcia nord-americana, assegurant que no hi ha “proves” que demostrin que els atacs procedien del Iemen. Les autoritats iranianes neguen aquesta dada i acusen Washington de buscar una excusa per prendre represàlies.
Les dues refineries de la petroliera estatal saudita Aramco, clau per a l’abastiment mundial de cru, van ser atacades amb deu drons. Com a conseqüència, Riad va reduir prop del 50% la seva producció [l’equivalent a un 5% menys de cru disponible als mercats internacionals], fet que ha provocat un encariment notable dels preus. El Brent pujava a mitja sessió d’ahir un 8,95%, fins els 65,62 dòlars, al mercat de futurs de Londres, en un ambient d’extrema volatilitat.
Reunió amb Rouhani
Davant la inquietud sobre una escalda dels preus, Trump ha autoritzat l’alliberament de reserves del país per, en cas de necessitat, garantir el subministrament mundial. L’incident del cap de setmana aviva les tensions regionals i refreda la possibilitat amb què s’havia especulat d’una trobada entre Trump i el seu homòleg iranià, Hassan Rouhani, al marge de l’Assemblea General de l’ONU, que s’obre avui a Nova York.