Política

El Congrés dels EUA inicia el procés per destituir Donald Trump

La presidenta de la cambra baixa, la demòcrata Nancy Pelosi, anuncia la mesura arran de l’escàndol per les pressions que el president nord-americà hauria fet a l’ucraïnès per investigar Joe Biden

Primer pas formal per intentar destituir Donald Trump com a president dels Estats Units. El Congrés dels EUA, de la mà de la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, han anunciat formalment que inicien el procés per a un impeachement.

La decisió arriba després de l’últim escàndol de Trump: els demòcrates sospiten que va pressionar al president ucraïnès perquè li expliqués draps bruts de Joe Biden, un dels seus principals rivals a les eleccions del 2020.

Segons apunten algunes informacions, Trump hauria intentat pressionar Volodímir Zelenski amb un pagament de 250 milions de dòlars a canvi d’informació sobre un possible cas de corrupció de Biden.

El president dels Estats Units ha assegurat a través de Twitter que publicarà sencera la seva conversa telefònica amb Zelenski, que diu que va ser “molt amigable i totalment apropiada”. “Cap pressió i, a diferència de Joe Biden i el seu fill, cap quid pro quo!”, ha assegurat en referència a l’hipotètic cas de corrupció del candidat demòcrata, que implicaria també el seu fill. Segons Trump, els demòcrates estan fent una “destructiva caça de bruixes” contra ell.

En un discurs, Pelosi ha dit que Trump ha “violat seriosament la constitució” dels Estats Units i ha “admès demanar al president d’Ucraïna accions que el beneficiaven a ell políticament”. La presidenta de la Cambra de Representants ha assegurat que “ningú està per sobre de la llei”, tampoc l’inquilí de la Casa Blanca.

Segons càlculs dels mitjans estatunidencs, 158 dels 235 legisladors demòcrates de la Cambra Baixa ja han fet públic el seu suport a un possible procés de judici polític, conegut als EUA com a impeachment.

La líder demòcrata necessitaria comptar amb 218, la majoria simple, de la Cambra de Representants per a iniciar el procediment. No obstant això, la majoria republicana al Senat, que també haurà d’aprovar-ho, fa pensar que la iniciativa no tiraria endavant.

Des de Nova York, Trump va modificar la seva primera versió, en la qual va negar que bloquegés fons per a Ucraïna, i va confirmar aquest dimarts que ho va fer de manera temporal per a forçar a països europeus, com França i Alemanya, al fet que proporcionessin més fons a Kíev.

Més tard, el mandatari nord-americà va anunciar que divulgaria aquest dimecres la “transcripció completa” i “desclassificada” de la seva trucada amb el seu homòleg ucraïnès, Vladímir Zelenski, davant les acusacions que podria haver-li pressionat per a investigar a Biden.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La condemna de ser apàtrides

Istanbul

Laberint europeu

Brussel·les
política

Robles limita a 18 i amb control judicial els espiats amb Pegasus

madrid

L’oficialitat del català, encallada

Barcelona
Mercè Kirchner Baliu
Professora de relacions internacionals i afers europeus Blanquerna-URL

“La UE necessita saber cap a on vol anar”

Barcelona
SALT

El ple municipal aprova el nou contracte de neteja i recollida de residus

SALT
estat espanyol

Sánchez exigeix a Milei una rectificació pública de les seves paraules

barcelona
regne unit

La justícia britànica frena l’extradició d’Assange als EUA

barcelona
guerra a gaza

El fiscal del TPI demana l'arrest de Netanyahu, Gallant i tres líders de Hamàs

barcelona