Política

Crida en pro de rebaixar la tensió al Parlament de Westminster

Johnson es nega a demanar disculpes per com es va referir a la diputada assassinada Jo Cox

Detenen un home per amenaces a una política laborista

El president de la Cambra dels Comuns, John Bercow, va fer una crida ahir per rebaixar la tensió al Parlament de Westminster. “Va ser [la de dimecres] la pitjor atmosfera que recordo en els meus 22 anys com a diputat”, va afirmar abans de començar la nova sessió, ahir.

Bercow va parlar de “passions inflamades, paraules furioses i una cultura tòxica”, i va demanar als diputats de tots els partits polítics que es tractin “com a oponents i no com a enemics”.

La llarga sessió de la reobertura del Parlament va estar marcada per les contínues peticions perquè el primer ministre britànic, Boris Johnson, es disculpés per haver-lo suspès de forma “il·legal”. Johnson no només es va negar a demanar perdó, sinó que es va referir a la llei que li prohibeix el Brexit dur com la “llei de la capitulació”. També es va referir als diputats opositors com a “traïdors” i als laboristes com a “covards” per no acceptar anar a eleccions, com ell vol.

Durant la sessió parlamentària, els insults i desqualificacions van ser generalitzats amb laboristes, liberaldemòcrates i nacionalistes escocesos titllant Boris Johnson de “dictador” i “feixista”. El moment de màxima crispació es va assolir quan van citar Jo Cox, la diputada laborista proeuropea assassinada dies abans del referèndum del 2016 per un fanàtic d’extrema dreta. Aleshores Johnson va dir: “La millor manera d’honorar-la és portar a terme el Brexit.” És precisament el contrari del que la diputada assassinada per un radical al crit de “Gran Bretanya, primer!” volia.

La germana del primer ministre Rachel Johnson, va condemnar el “mal gust” del seu germà. Per la seva banda, el marit de Jo Cox va criticar el comentari, però va intentar no llançar més benzina al foc, tot dient que no li sembla que Johnson sigui “malvat”. El marit de Cox també va advertir del perill de la polarització. Malgrat això, Johnson es va negar a disculpar-se pel comentari.

La policia ha confirmat la detenció d’un home que va trencar els vidres de l’oficina de la diputada laborista Jess Phillips a Birmingham al crit de “traïdora, implementa el Brexit”. La líder dels liberaldemòcrates, l’europeista Jo Swinson, ha denunciat amenaces al seu fill de cinc anys. Mentre que Jolyon Maughm, un dels advocats de l’acusació contra el govern que va assistir a la vista del Suprem, ha revelat que ha rebut amenaces de mort, que disposa de protecció policial i que fa servir una armilla antibales.

Un congrés ‘tory’ inconvenient

El Parlament britànic va tombar ahir una moció de Boris Johnson per demanar un recés per poder celebrar el congrés conservador a Manchester, de diumenge a dimecres, tal com estava previst abans que el Tribunal Suprem declarés “nul·la” la suspensió del Parlament. Johnson va perdre per 306 a 289 vots, perquè els laboristes s’hi van oposar. Normalment es concedeix el recés perquè els diferents partits puguin celebrar els seus respectius congressos. Corbyn es va negar a fer-li aquest favor: “No veig per què ha de tornar a deslliurar-se de l’escrutini del Parlament.” El congrés se celebrarà encara que el Parlament estigui obert. El govern ha eliminat les votacions conflictives. L’únic problema serà dimecres, quan es voti la nova llei de la violència domèstica. És quan està previst el discurs de clausura de Johnson. No altera els seus plans, però la derrota és un inconvenient per a Johnson.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona