Política

La Casa Blanca va intentar ocultar la trucada a Kíev

El denunciant del cas assegura que Trump va fer servir el seu poder per buscar la “interferència” d’Ucraïna en les eleccions del 2020

El cap dels serveis secrets troba “creïble” l’informe i els demòcrates denuncien “encobriment”

El serial del procés d’impeachment contra el president dels EUA, Donald Trump, va viure ahir un capítol explosiu amb la publicació de la denúncia anònima que va fer esclatar el cas. Un informe de nou pàgines, amb dades “altament preocupants” segons el denunciant, que assegura que Trump buscava que Ucraïna interferís en les eleccions del 2020 ajudant-lo a trobar draps bruts de l’exvicepresident Joe Biden i el seu fill, i que la Casa Blanca va intentar evitar que la ja cèlebre conversa amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, sortís a la llum.

Els congressistes que l’havien llegit la nit anterior van qualificar l’informe de “profundament preocupant”. Tot i que el denunciant –un agent de la CIA que va treballar temporalment a la Casa Blanca, segons el New York Times– confessa no tenir la informació de primera mà, assegura que ha recopilat dades d’una “dotzena” de fonts oficials que, en explicar els fets, estaven “molt inquietes”. I el que hi diu és benzina directa a les flames de l’impeachment, la confirmació de gairebé tot el que es rumorejava sobre el cas i quedava més o menys evident de la transcripció de la trucada que es va fer pública dimecres.

El fet més significatiu és que Trump “va utilitzar el seu poder per sol·licitar la interferència d’un país estranger en les eleccions nord-americanes del 2020”, en forma de “pressió per investigar un dels possibles rivals interns” en el marc d’un pla en què el seu advocat personal, l’exalcalde de Nova York Rudolph Giuliani, era una “figura central” i el fiscal general dels EUA, William Barr, havia d’estar involucrat. La trucada entre Trump i Zelenski, de la qual només s’han fet públiques algunes anotacions (no la transcripció completa), va estar a punt de quedar enterrada. La Casa Blanca hauria intentat “bloquejar-ne” la difusió per “encobrir-la”, prova, pel denunciant, que “sabien la gravetat que transpirava” el document. La informació de la trucada es va registrar en un sistema on es guarden documents secrets, sense que complís els requisits per ser-hi; una acció que, per altra banda, no era la primera vegada que es feia amb converses de Trump i altres líders.

Poques hores després de la publicació de l’informe, i amb Washington en flames, compareixia davant un comitè de la Cambra de Representants el director nacional dels serveis secrets interí, Joseph Maguire. Va confessar que, quan va veure la queixa, “immediatament” va saber que era un assumpte “seriós”, “sense precedents”, i va considerar l’informe “creïble”. Sobre el denunciant, de qui diu no saber la identitat, està convençut que va actuar “de bona fe”.

El procés d’impeachment està agafant una velocitat imparable. Els demòcrates ja han dit que utilitzaran la denúncia anònima com a “full de ruta” per investigar el cas i redactar els articles per al procés de destitució. “El consens en el nostre partit és que el focus rau en aquesta denuncia”, va confirmar la presidenta de la Cambra de Representants, la demòcrata Nancy Pelosi, encara incrèdula que Trump “menyspreï” els EUA amb els seus actes i no sigui conscient que les seves decisions són “errònies”. Fins i tot alguns congressistes republicans estan abandonant el vaixell. “No està bé. La conversa no està bé”, va dir el conservador Mike Turner.

L’altre bàndol està intentant apagar el foc. Trump no es cansa de repetir que pateix la nova versió de la “cacera de bruixes” que el persegueix des del primer dia de mandat i qualifica les acusacions de “l’estafa més gran en la història política dels EUA”.

Portaveus de la Casa Blanca van criticar la “histèria i els falsos relats” que, segons ells, difonen els demòcrates i els mitjans de comunicació. En l’audiència de Maguire, el republicà Devin Nunes va denunciar que tot és una “pantomima” basada en “rumors”. Segons el secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, tots els contactes diplomàtics amb Kíev són sempre “totalment adequats”.

LES FRASES

Va pressionar el líder ucraïnès perquè l’ajudés en la reelecció
Agent anònim de la CIA
AUTOR DE LA DENÚNCIA CONTRA TRUMP
[Les acusacions] són l’estafa més gran de la història de la política nord-americana!
Donald Trump
PRESIDENT DELS ESTATS UNITS
Aquest cas és únic i no té precedents
Joseph Maguire
director en funcions de la Intel·LigÈncia Nacional deLS EUA
El menyspreu del nostre president cap a la Constitució és clar
Nancy Pelosi
PRESIDENTA DE LA CAMBRA DE REPRESENTANTS DELS EUA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona