Política

L’acceleració del procés d’‘impeachment’ fa que es desboqui la fúria de Trump

Els demòcrates volen enllestir la investigació de l’escàndol ucraïnès abans d’acabar la tardor

El suport popular a la destitució del president augmenta

El procés d’impeachment al president dels EUA, Donald Trump, ja està en marxa i no hi ha res que l’aturi. La fúria del mandatari s’ha disparat a nivells màxims, mentre cada detall que apareix accelera una mica més el camí cap a la destitució, una opció que guanya adeptes entre els nord-americans.

Trump es revira i es defensa en tots els fronts. “Va ser una conversa perfecta amb el president ucraïnès”, va bramar a Twitter, tot advertint que, si l’escàndol continua, “cap president voldrà parlar en el futur amb un líder estranger”. Hores abans havia acusat el denunciant de ser un “espia” i un “traïdor”, i va amenaçar-los que, si pogués, el tractaria “com es feia abans”, insinuant càstigs físics i fins i tot pena de mort.

La rebequeria no afecta els demòcrates. El Congrés va començar ahir un recés de dues setmanes que serà inexistent per als integrants del comitè d’intel·ligència de la Cambra de Representants. Els líders demòcrates volen accelerar les investigacions que duguin a la votació de destitució com més aviat millor, i volen tenir-ho enllestit abans que acabi la tardor.

Si tot s’accelera tant és probable que la votació d’impeachment es pugui programar fins i tot abans que acabi l’any.

En només dos dies, el suport a un procés d’impeachment ha pujat set punts, fins a un 43%. Els contraris han caigut en picat, fins a un 36%. Més de 300 exfuncionaris en assumptes de seguretat nacional van exigir en una carta que el procés de destitució tiri endavant.

La Casa Blanca té coll avall que haurà de crear una estratègia contra el procés, i començar a formar un pilot de defensa que estarà liderat per Corey Lewandoski, el controvertit primer excap de campanya de Trump.

De moment, a falta de passos concrets del procés, als republicans tampoc els està anant tan malament: la crida a la unitat està sent efectiva –tot i que cada vegada hi ha més escletxes–, i en només tres dies han recollit 13 milions de dòlars per a la reelecció del president l’any que ve.

Mentrestant, continuen apareixent detalls de la nefasta gestió de la crisi. Diversos mitjans van assegurar que el vicepresident, Mike Pence, es va pronunciar en contra de difondre les anotacions de la trucada amb l’ucraïnès Volodímir Zelenski, tement –i amb raó– que seria catastròfic però, alhora, encobrint l’escàndol. Advocats presidencials van suggerir que es posés les transcripcions en un sistema altament classificat, fet que confirma parts de la queixa interna del denunciant anònim i hi dona més credibilitat.

Per si faltessin personatges en la trama, ahir el Kremlin va dir-hi la seva a través del portaveu, Dmitri Peskov, que va desitjar que els EUA mai publiquin les converses de Trump i el president Vladímir Putin, ja que portaria encara “més problemes” a una relació “turbulenta”.

LA XIFRA

43
per cent
dels nord-americans donen suport a engegar un procés d’‘impeachment’ contra el president Trump.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona