Política

Trump bloqueja un testimoni clau en el cas d’Ucraïna

El secretari d’Estat, Mike Pompeo, ja havia anunciat que els funcionaris del Departament d’Estat que hagin estat citats pel Congrés per a declarar sobre la relació del país amb Ucraïna no ho farien

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha bloquejat aquest dimarts la compareixença davant diversos comitès de la Cambra Baixa de l’ambaixador del país a la Unió Europea (UE), Gordon Sondland, un testimoni central en la investigació dels demòcrates per a obrir un judici polític contra el mandatari per les pressions a Ucraïna. “M’encantaria enviar a l’Ambaixador Sondland, un home realment bo i un gran estatunidenc, a testificar, però desafortunadament ho estaria fent davant un tribunal totalment parcial, on s’ha despullat als republicans dels seus drets i no es permet que els fets veritables surtin a la llum pública”, va tuitar Trump.

Poc després de la decisió de Trump, tres comitès de la Cambra Baixa —el d’Intel·ligència, el d’Afers exteriors i el de Supervisió— van anunciar que emetrien una citació judicial perquè Sondland presenti als legisladors el seu testimoniatge i documents, com a correus electrònics i missatges de text que l’ambaixador tenia en un dispositiu personal i que ha lliurat al Departament d’Estat.

S’esperava que el diplomàtic acudís aquest dimarts al Capitoli per a testificar en el marc de les investigacions que els demòcrates duen a terme per a obrir un judici polític contra Trump per haver pressionat al seu homòleg ucraïnès, Vladímir Zelenski, perquè investigués a l’exvicepresident demòcrata Joe Biden i al seu fill Hunter per presumpta corrupció a Ucraïna.

El nom de l’ambaixador estatunidenc davant la UE va ser identificat recentment en missatges de text intercanviats amb altres diplomàtics en els quals parlaven dels esforços de Trump perquè Ucraïna investigués a Biden, actualment un dels aspirants demòcrates a la candidatura del seu partit per a les eleccions presidencials de 2020, segons la premsa local.

L’advocat de Sondland, Robert Luskin, ha anunciat aquest dimarts en un comunicat que el seu representat no aniria a declarar davant el Congrés per ordre del Departament d’Estat. “Com a ambaixador dels EUA davant la UE i empleat del Departament d’Estat, l’ambaixador Sondland ha de seguir la instrucció del Departament (d’Estat), ha justificat el lletrat, que ha afegit que “l’ambaixador Sondland està profundament decebut per no poder testificar avui”.

Aquesta investigació ha estat dificultada des del començament per la Casa Blanca. El secretari d’Estat, Mike Pompeo, va anunciar que els funcionaris del Departament d’Estat que hagin estat citats pel Congrés per a declarar sobre la relació del país amb Ucraïna no ho farien.

El passat 24 de setembre, la presidenta de la Cambra Baixa, la demòcrata Nancy Pelosi, va anunciar l’inici d’una investigació de judici polític –impeachment– contra Trump per les revelacions sobre una trucada telefònica al juliol entre el president i Zelenski, en el qual l’estatunidenc va demanar a l’ucraïnès que investigués a Biden i al seu fill.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi al final de la campanya basca

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA rebutgen l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA