Política

Atac mortal prop d’una sinagoga a l’est d’Alemanya

Un neonazi mata dues persones després d’haver intentat, sense èxit, entrar en un temple jueu per perpetrar-hi una matança

Les víctimes són una dona que passava pel carrer i un client d’un kebab

Stephan B., de 27 anys i amb el cap rapat, és l’última cara de la ultradreta alemanya assassina. És l’home que ahir, cap a les dotze del migdia, va intentar entrar en una sinagoga de Halle, vestit com un policia o un soldat d’un cos d’elit. El seu objectiu era provocar una matança i, a més, gravar-la, amb la càmera de vídeo que portava instal·lada al seu casc.

No va poder travessar la porta del temple, on s’havia reforçat la vigilància per la festivitat del Yom Kippur jueu. En comptes d’això, va matar una dona que era a prop de la sinagoga. Després va dirigir-se a un local de venda de kebabs, a 500 metres, per continuar-hi la massacre.

“Jueus, sou l’arrel de tots els mals del món” o “estrangers de merda” són algunes de les expressions que van quedar gravades en la seva càmera, segons el setmanari Der Spiegel. Unes altres imatges, difoses per la televisió regional Mdr i captades per un ciutadà, mostraven l’home dret, amb l’uniforme de policia i el casc, baixant d’un cotxe llogat, i que començava tot seguit a disparar sis o set trets, en direcció indeterminada.

L’acció gravada pel testimoni ciutadà va tenir lloc, pel que sembla, poc després que intentés sense èxit entrar a la sinagoga, plena de gom a gom. Portava armes automàtiques i sembla que alguna granada de mà. Al cementiri de la sinagoga hi va deixar una bomba de fabricació casolana; al carrer va caure morta la primera víctima, la dona. Al kebab del barri hi havia aleshores cinc o sis clients. Un d’ells, un operari que s’hi havia aturat a menjar, va ser la segona víctima mortal.

Durant hores van difondre’s informacions contradictòries sobre si l’atac era obra d’un o més atacants. La Fiscalia General va assumir-ne la investigació, com és la pràctica habitual quan hi ha sospites de terrorisme o d’altres formes d’extremisme.

Tot apuntava a la ultradreta. Halle és una d’aquelles ciutats de l’est alemany on l’extremisme de dretes hi té el seu cau. Inicialment, en ser l’objectiu una sinagoga, es va pensar també en el terrorisme islàmic. Les imatges de l’atacant militaritzat van esvair els dubtes. La primera hipòtesi, la pista neonazi, tornava a ser la dominant.

La Fiscalia investiga

“La nostra solidaritat és amb tots els jueus i jueves en aquesta festa del Yom Kippur”, va dir Steffen Seibert, el portaveu d’Angela Merkel, via un missatge a la xarxa Twitter –la cancellera no té compte propi i aquesta és la via habitual de comunicació ràpida amb el ciutadà.

Un atemptat enmig de la principal festa jueva imposava un missatge de solidaritat, mentre la Fiscalia l’investiga i els mitjans de comunicació avancen el que la policia encara no diu.

LES FRASES

La nostra solidaritat és amb tots els jueus i jueves en aquesta festa del Yom Kippur
Steffen Seibert
PORTAVEU DE MERKEL
Aquest atac terrorista és una altra manifestació de l’antisemitisme a Europa
Benjamin Netanyahu
PRIMER MINISTRE ISRAELIÀ


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.