la crònica
Torroella s’aboca amb Dolors Bassa
L’epicentre de les masses per manifestar el rebuig de la sentència a la demarcació es va fer sentir ahir a Girona i rodalia, però el més íntim i simbòlic es va fer ahir al vespre a Torroella, la vila natal de Dolors Bassa. Pels balcons de les llars, a més dels llaços i les pancartes de llibertat per als presos polítics, sovintegen els retrats de la seva consellera, però sobretot per les facetes de veïna, amiga, exmestra o familiar. I el record, més enllà del vessant institucional, amb un ple extraordinari convocat d’urgència a dos quarts de vuit del vespre, es va notar en la resposta popular multitudinària al carrer, per part dels conveïns, amics i familiars que es van tornar a aplegar després de la reunió política, a la plaça de la Vila.
Al ple, un centenar de persones van assistir a la sessió, que l’alcalde, Jordi Colomí (UPM), admetia que no li hauria agradat haver de convocar “mai a la vida”. Va ser breu, poc més de vint minuts, i bàsicament va servir per aprovar la moció proposada per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM) en contra de la condemna judicial. De llegir-la, se’n va encarregar el republicà Marc Calvet, excompany de Bassa al ple. Des de Lest, Sandra Pibernat va censurar la “manca d’imparcialitat” i va demanar penjar l’estelada a la façana de l’ajuntament. Per part de CambTE, Jordi Cordon va demanar “diàleg” davant la “consolidació del clima de crispació” que genera la sentència, i Sandra Bartomeus (JxCat), “indignada i emprenyada però amb el cap ben alt, com Bassa”, va demanar “unitat” política.
La proposta va rebre el vot per unanimitat de tots els edils assistents. Hi havia tres absències: dels regidors de la CUP Carles Ventura –atrapat en un embús viari tornant de Barcelona– i Pep Surroca –que era al Puig de les Basses– i la de Pere Cuadros (Cs), al qual Colomí va excusar de manera asèptica, però que va complir amb la disciplina de partit que a primera hora de la tarda ja anunciava que cap dels seus electes assistiria als plens “convocats únicament per a qüestionar, reaccionar o posicionar-se sobre la sentència” i reiteraven un “respecte i acatament a les decisions judicials” que, al carrer, es veia bastant diferent.
I és que el centenar de persones, que van mantenir silenci respectuós i sepulcral al ple –amb permís per als aplaudiments posteriors a l’aprovació de la moció i la lectura de la declaració institucional del consistori–, va ser àmpliament superat per la resposta veïnal No van ser necessàries les crides a tancar comerços abans de l’hora, ni tampoc insistir gaire perquè mentre s’iniciava el ple, a la plaça, ja hi hagués ambient. I a l’hora prevista, les vuit del vespre, cap a un miler de persones ja emplenaven la plaça de la Vila. En iniciar-se els parlaments, la pluja va començar a caure, però després del gerro d’aigua freda dels 12 anys de presó per a la seva veïna, ja no venia de quatre gotes més. Qui duia paraigua, en va fer ús. I els que no, o bé van cercar aixopluc sota les voltes o bé van continuar palplantats a lloc estoicament.
Colomí va tornar a llegir la declaració institucional, en què s’afirma que Bassa i la resta d’empresonats, “malauradament, han deixat de ser uns presos polítics, per passar a ser un presos polítics processats, sentenciats i injustament condemnats”. El text concloïa que el municipi viu “amb impotència i dolor aquesta situació”: “La seva presó, és la nostra; el seu exili, el de tots i totes les persones que defensem l’exercici de la llibertat com a element essencial de la convivència i la cohesió social.”
Però el moment més emotiu, com ha passat al llarg dels dos darrers anys, va arribar amb la lectura pública de la carta que Bassa havia adreçat als seus vilatans després de conèixer la sentència. La regidora Annamaria Mercader (JXCat) li va posar veu, en nom de la Taula per la Llibertat i la Democràcia: “Des de la cel·la 25 de Puig de les Basses”, i “des de l’altra banda dels barrots i murs que em separen. Però també des de l’altra banda de la revenja i l’odi”, en paraules de Bassa, va comminar tothom a mantenir “ l’esforç, la capacitat de treball i la valentia per fer possible l’objectiu”, però “ l’esperit i la força per avançar amb fermesa, decisió i no-violència”. Un llarg aplaudiment va segellar el punt final de la missiva, abans que la plaça cantés els Segadors, entre crits de llibertat i amb l’inici de l’actuació dels grallers, que van convidar el públic a resistir una estona més enmig de la pluja.
Després de l’acte, estava prevista una gran encartellada popular que, un cop passada la pluja, es va completar amb desenes de voluntaris amb tisores i cinta adhesiva. De fet, al final de l’acte, encara arribaven alguns voluntaris que no havien pogut arribar als parlaments però volien contribuir a la resposta popular dels torroellencs i poblacions de la rodalia. Ahir mateix, el tall del giratori entre la C-31, la C-252 i la GI 634 es va aixecar perquè pogués passar el cotxe amb familiars de Bassa que s’encaminava cap a la presó del Puig de les Basses per infondre-li ànims. I avui, a la tarda, està previst que diverses columnes de veïns de pobles de la rodalia completin a peu el camí fins a l’acte de suport que ERC va convocar aquesta tarda al pati de Can Quintana.
Però els republicans han obert la cita a altres partits, i s’hi han sumat JxCat, la CUP i altres formacions independents de les comarques gironines (18 h), per mostrar un rebuig unànime i transversal –des de les files independentistes o sobiranistes– davant la contundència de la sentència.