Divendres, vaga general
A les 17 h s’iniciarà als jardinets de Gràcia una manifestació que baixarà pel Passeig de Gràcia fins a la Gran Via a Les 5 ‘Marxes per la Llibertat’ arribaran a Barcelona per afegir-s’hi a la protesta per la sentència al procés
Cinquè dia de protestes després que aquest passat dilluns el Tribunal Suprem fes pública la sentencia als presos polítics. Aquest divendres diversos sectors econòmics es veuran previsiblement afectats per la vaga general que està convocada per la Intersindical-CSC i l’IAC.
La convocatòria de vaga contempla també una manifestació entre els Jardinets de Gràcia i la Gran Via que està previst que s’iniciï cap a les 17 h.
Les carreteres en direcció a Barcelona se seguiran veient afectades perquè demà divendres convergiran a la capital catalana les 5 ‘Marxes per la Llibertat’ que es van iniciar a Girona, Vic, Berga, Tàrrega i Tarragona i que han aplegat desenes de milers de persones caminant en tres etapes per arribar a Barcelona coincidint amb la manifestació
Pel que fa als serveis mínims, aquest passat dimecres al matí el conseller de Treball de la Generalitat, Chakir el Homrani, va firmar el decret que fixa els serveis mínims d’obligat compliment per blindar certs serveis d’interès públic.
Als transports públics, la Generalitat ha decretat uns serveis mínims en els transports de TMB –incloent-hi metro, autobusos i tramvies de Barcelona– i els Ferrocarrils de la Generalitat del 50% en les hores punta (de 6.30 a 9.30 i de 17.00 a 20.00 hores) i del 25% per a la resta del dia. En el cas de Renfe, els serveis mínims seran del 33% dels trens durant tota la jornada.
Per a la resta de transports de viatgers urbans i interurbans i per al servei d’autobús que uneix Barcelona amb l’aeroport del Prat, la Generalitat ha dictat que es garanteixi el 50% del servei habitual i sempre un mínim d’un desplaçament complet d’anada i tornada.
Al sector educatiu, l’afectació a escoles i instituts podria haver-hi un gran seguiment perquè la USTEC, que forma part de l’IAC, té gran implantació. En aquest cas els serveis mínims per a les aules d’ensenyament infantil i primari, és a dir, de 3 a 12 anys, els centres han d’assegurar un docent per cada sis aules. En els casos d’educació especial, la proporció és d’un docent per cada quatre aules. Així mateix, s’estableix un terç del personal per garantir la seguretat en l’horari de menjador i activitats complementàries. Per als més petits, és a dir, a les guarderies o llars d’infants, s’ha de garantir el servei d’un terç de la plantilla.
A les universitats catalanes, els sindicats estudiantils han convocat els alumnes a anar a la vaga els dies 16, 17 i 18 d’octubre. En aquest cas els estudiants ja van buidar les aules el passat dilluns.
Pel que fa al sector sanitari, als centres d’atenció primària (CAP) la Generalitat ha fixat un mínim del 25% del servei ordinari. No obstant això, els serveis d’urgència tenen l’obligació d’operar amb normalitat.
Als hospitals s’han de garantir els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia en situacions urgents i de necessitat vital i, en altres situacions, depèn del criteri del facultatiu que atengui el malalt.
També els serveis mínims han d’assegurar el normal funcionament de les unitats especials, com la de cures intensives, unitats coronàries, hemodiàlisi, neonatologia i parts. Així mateix, s’atendrà l’activitat quirúrgica inajornable.
Les farmàcies operaran amb els mateixos criteris que en un torn de guàrdia i nit.
A la ràdio i a la televisió públiques, els serveis mínims són d’un 50% dels continguts habituals en producció i emissió de programació informativa i l’emissió de la informació necessària ‘en cas que hi hagi una emergència per a la població’.