Washington aixeca les sancions a Turquia arran de l’alto el foc a Síria
Trump s’atribueix el mèrit de l’alto el foc permanent pactat entre Ankara i Moscou
Washington diu que s’han escapat més de cent presos d’Estat Islàmic
Per al president dels Estats Units, Donald Trump, el problema al nord-est de Síria ja s’ha acabat i, per tant, va decidir que aixecava les sancions que Washington havia imposat a tres ministres turcs com a represàlia per l’ofensiva militar contra els kurds.
Ho va anunciar ahir de forma solemne des de la Casa Blanca, tot adjudicant-se el crèdit d’un alto el foc permanent que realment van pactar Rússia i Turquia dimarts i que crearà una zona de seguretat al nord de Síria que desplaçarà els kurds que hi viuen.
“És un resultat creat pels Estats Units, cap altra nació”, va assegurar, tot i agrair que altres països hagin “decidit ajudar” a resoldre el conflicte.
El mandatari continua sense acceptar la responsabilitat de l’esclat de les hostilitats per la retirada de tropes que va anunciar fa dues setmanes, al contrari. “L’anunci d’avui [ahir per al lector] avala la nostra forma de procedir a Turquia: ara la gent ens diu ‘oh, quin gran resultat, felicitats’”, va dir, sense especificar qui l’aplaudeix per l’estratègia a Síria.
Un pla que té molt a veure amb la seva política aïllacionista, que dona preferència a la reducció de la despesa de “milers de milions de dòlars” a una regió de la qual vol sortir. “Hem de deixar que altres es barallin en aquestes terres tacades de sang des de fa tant de temps”, va reflexionar.
Crítiques a Obama
En aquest sentit, Trump va aprofitar per dedicar mig discurs a criticar les polítiques al Pròxim Orient de l’administració de Barack Obama.
Els EUA, segons va informar el president, es reserven l’opció de tornar a imposar sancions si “passa alguna cosa que no ens faci contents”, incloent-hi aranzels, tot i que ara per ara sembla impossible pels elogis que va pronunciar sobre el president turc, Recepp Tayyip Erdogan, un home “que estima el seu país i que creu que està fent el que és correcte”. Tots dos líders tenen prevista una trobada a Washington el pròxim 13 de novembre.
Tot i la joia emanada des de la Casa Blanca, l’administració nord-americana comença a reconèixer que els resultats sobre el terreny no són tan favorables com proclama el president.
L’enviat especial a Síria del Departament d’Estat, James Jeffrey, confessava ahir a un comitè de la Cambra de Representants que centenars de presoners d’Estat Islàmic s’havien escapat –“no sabem on són”–, i que l’ofensiva turca al Kurdistan, “que com a mínim en una ocasió ha comès un crim de guerra”, havia causat morts que es poden comptar per centenars.