Política

Johnson proposa unes eleccions el 12 de desembre

El primer ministre britànic demana als diputats que donin suport als comicis com a última oportunitat per debatre un acord per al ‘Brexit’

El líder conservador no té la majoria necessària de dos terços de la cambra per convocar els comicis

El primer ministre britànic, Boris Johnson, planteja convocar unes eleccions anticipades el 12 de desembre.

En una carta enviada al líder laborista Jeremy Corbyn, el primer ministre britànic diu que si el parlament li permet anticipar els comicis, oferirà “tot el temps disponible possible” per debatre i aprovar l’acord de sortida de la Unió Europea (UE) abans del 6 de novembre, quan s’hauria de dissoldre la cambra. Johnson no té majoria i necessita dos terços de la Cambra dels Comuns per convocar eleccions. A la carta, el primer ministre diu que si el parlament britànic no avalés l’acord del Brexit abans de la seva dissolució, serien els votants els que “resoldrien la situació” a través de les eleccions.

En la seva proposta, el primer ministre britànic dona per fet que la Unió Europea li donarà una pròrroga per al Brexit fins al 31 de gener, un extrem que encara està per decidir, però que ja compta amb el suport, almenys del Parlament Europeu.

L’escenari plantejat pel primer ministre britànic inclou diverses votacions a la Cambra dels Comuns. La primera, per avalar o no la seva proposta de convocatòria d’eleccions anticipades per al 12 de desembre, se celebraria la setmana vinent.

Si els diputats accepten les eleccions anticipades, Johnson intentarà que avalin el seu acord amb la UE. “Podríem tenir el Brexit acordat abans del 12 de desembre”, argumenta a la seva carta. La votació, però, hauria de ser abans del 6 de novembre, data de dissolució de la cambra.

Amb tot, conscient de les discrepàncies que genera el pacte, també diu que si no hi ha consens per al Brexit, tot tornarà, de qualsevol manera, a les urnes: en cas que els conservadors tinguessin majoria, ratificarien l’acord negociat per Johnson i, si l’obtinguessin els laboristes, podrien intentar aplicar el seu full de ruta per al Brexit, probablement demanant una nova extensió més enllà del 31 de gener per poder tornar a negociar amb la UE.

Els diputats de la Cambra dels Comuns van votar a favor dimarts dels primers passos per considerar la llei de sortida de la Unió Europea negociada per Johnson. Tot i això, van rebutjar la proposta del primer ministre de debatre-ho en només tres dies, i van demanar més temps.

Al parlament de Westminster, l’oposició ha forçat Johnson a demanar la pròrroga de la Unió Europea, i ha insistit reiteradament que calia convocar eleccions sense el risc d’un Brexit sense acord de forma imminent.

La proposta plantejada aquest dijous podria permetre comptar amb un nou govern per Nadal: ja fos dels conservadors, que tirarien endavant amb la seva nova majoria l’acord del Brexit i traurien efectivament el Regne Unit de la UE, o de l’oposició, que hauria de valorar quins passos prendre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona
Guillem Agulló Lázaro
Pare de Guillem Agulló Salvador, assassinat pel feixisme

“L’extrema dreta és incapaç de donar un premi per les llibertats”

Banyoles
Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta
Editores de “Màtria o barbàrie”

“El nom de ‘màtria’ és un revulsiu, una altra manera de relacionar-nos políticament”

Barcelona
la crònica

Llum a Rull amb el somni de Muriel

La llavor de la dignitat

Banyoles
GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona