Els universitaris continuen pressionant amb una vaga indefinida a partir d’avui
La protesta s’estén als instituts amb la convocatòria d’aturades per demà i dijous
Diversos centres cedeixen a la demanda d’avaluacions flexibles
Dues setmanes després de la sentència els estudiants no només mantenen les mobilitzacions sinó que les intensifiquen amb una convocatòria de vaga indefinida a partir d’avui a les universitats i amb dues jornades d’aturades, demà i dijous, als instituts. Dos sindicats són darrere les convocatòries: el Sindicat d’Estudiants del Països Catalans (SEPC), majoritari als campus, signa la convocatòria de vaga indefinida a les universitats i els dos dies a la secundària. El Sindicat d’Estudiants, al seu torn, fa una crida a la vaga als instituts i ha organitzat manifestacions per dijous a les 12 del migdia a Barcelona, Tarragona i Lleida.
El Sindicat d’Estudiants afirma que el jovent “ha jugat un paper impressionant” en la resposta a la “ sentència franquista” del Suprem buidant les aules d’universitats i instituts i omplint els carrers amb unes manifestacions que han estat “criminalitzades” pel govern del PSOE amb el PP, Cs i Vox. Això i “la brutal repressió” policial, assenyala el sindicat en un comunicat, requereix “d’un pla de lluita ascendent, i ben organitzat, que coordini i unifiqui totes les nostres forces, que són enormes”.
El SEPC esgrimeix motius similars i es defensa dient que aquestes dues setmanes “van començar amb una vertadera revolta popular” en què els carrers van convertir-se “en el camp de batalla on les forces de repressió van apallissar, detenir i fins i tot empresonar centenars de persones”. Des de la publicació de la sentència i el bloqueig de l’aeroport els estudiants s’estan manifestant no només contra la sentència sinó contra la repressió policial. Pel que fa a l’àmbit universitari, els alumnes han buscat des del principi un posicionament contundent dels rectorats contra la sentència i una traducció pràctica d’aquesta implicació amb la flexibilització de les avaluacions per poder fer compatible les mobilitzacions amb els estudis. Això es deu al fet que l’assistència a les mobilitzacions és difícilment compatible amb l’avaluació continuada i les classes presencials.
Les universitats han respost de diferent manera a la petició de flexibilitat. La de Girona i algunes facultats de la de Barcelona han acordat reprogramar proves parcials previstes fins al 5 de novembre i permetre que els estudiants s’acullin a l’avaluació única. La Pompeu Fabra, en canvi, s’hi ha oposat, mentre que l’Autònoma ha de confirmar encara la seva posició, que el SEPC confia que sigui favorable. A les universitats de Lleida i a la Rovira i Virgili cap estudiant ha demanat l’avaluació única, segons fonts dels centres, i a la UPC es recomana a cada centre que avaluï la millor proposta amb una delegació d’estudiants.