Política

Seguiment desigual de la vaga i acampada indefinida

El seguiment de les aturades als instituts va ser del voltant d’un 30% i a les universitats no es va viure cap incident

Les mobilitzacions continuen avui amb manifestacions a les principals ciutats

La dissetena jornada de protestes des que es va fer pública la sentència del Suprem va tenir de nou els estudiants com a protagonistes. El Sindicat d’Estudiants (SE) i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) van convocar ahir una nova vaga als instituts de secundària que continuarà avui –a les 12 s’han organitzat manifestacions a Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida–, mentre que el SEPC va seguir amb la vaga indefinida a les universitats que va començar dimarts. Tant a l’ensenyament secundari com a l’universitari el seguiment va ser desigual i es van detectar poques incidències. La protesta estudiantil es va veure reforçada amb una acampada que ahir al matí es va instal·lar a la plaça Universitat de Barcelona amb la pretensió de ser indefinida. L’acampada va rebre el suport de col·lectius com ara l’ANC, el moviment escolta i també el del Tsunami Democràtic.

En l’ensenyament secundari –tercer i quart d’ESO, primer i segon de batxillerat i FP– el seguiment de la vaga va oscil·lar entre el 9,5% de Girona i el 63,7% de les Terres de l’Ebre. En la majoria dels serveis territorials l’adhesió va ser del voltant d’un 30%. En alguns instituts es van organitzar piquets, com ara al Manuel de Cabanyes de Vilanova i la Geltrú. Segons explicaven alumnes d’aquest centre, la direcció no va donar permís als estudiants per absentar-se per seguir la vaga, raó per la qual un centenar d’estudiants d’aquest institut i d’altres van bloquejar l’entrada al centre i posteriorment van marxar en manifestació fins al jutjat per protestar contra la sentència i contra el que consideren una vulneració de drets.

A les universitats el seguiment va ser també desigual. A la Universitat de Barcelona la incidència va ser baixa –entre un 10% i un 20% d’alumnes la van secundar– a la majoria de facultats, excepte a Economia i Empresa, Educació, i Psicologia, on el seguiment va arribar al 50%, i a Filologia i Comunicació, on va ser total perquè els accessos van ser bloquejats per un grup d’estudiants durant tot el dia.

A la Politècnica les classes es van seguir amb normalitat excepte en escoles de Manresa, Terrassa i Sant Cugat, amb adhesions d’entre un 40% i un 100%. A la Rovira i Virgili el seguiment va ser també alt en alguns campus. Des de la UAB, que no va donar dades de seguiment, es va assenyalar que no va haver-hi incidències ni talls de l’autopista com en mobilitzacions anteriors. A la Pompeu Fabra es van fer pràcticament totes les classes després del bloqueig de dimarts, que va motivar un canvi en la política d’avaluacions. En la de Girona va haver-hi també normalitat, tot i que menys assistència.

La participació dels estudiants en les mobilitzacions ha motivat reaccions diverses. Un col·lectiu d’uns 700 docents i personal d’administració i serveis ha demanat que les universitats donin suport jurídic, psicològic i emocional als alumnes que han estat víctimes de violència o repressió. 800 docents d’arreu de l’Estat, en canvi, han expressat als rectors el seu rebuig al manifest que les universitats públiques han aprovat per rebutjar les condemnes i la judicialització de la política –ahir ho va fer també la de Vic, que és privada.

El ministre de Ciència, Innovació i Universitats en funcions, Pedro Duque, va expressar ahir el seu suport als professors que demanen la retirada del manifest, l’endemà d’haver declarat que no volia prendre partit perquè “opinar és lliure”, en referència als rectors. Cs va demanar la dimissió del ministre. El president de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, va avançar que demanarà que els rectors compareguin al Parlament pel que va considerar l’adhesió a un manifest “ideològic”, i va reclamar que els Mossos puguin entrar a les universitats sense permís dels rectors si hi ha “delictes d’amenaces, coaccions o agressions”.

LES FRASES

Cal que observem com els membres de les nostres universitats són víctimes de la violència present
Carta oberta als rectorats
Quan els estudiants volen exercir el seu dret d’estudiar són insultats, agredits, vexats i coaccionats
Carlos Carrizosa
President de Cs al PArlam,ent

La UAB aprova mesures d’avaluació excepcionals

Rosa M. Bravo

El consell de govern de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va aprovar ahir unes mesures excepcionals per flexibilitzar l’avaluació acadèmica després que la rectora, Margarita Arboix, instés els docents a ajornar les activitats avaluables uns dies després de la sentència. El consell de govern ha acordat que, a més de l’avaluació continuada, s’obri excepcionalment una via que no està prevista en la normativa per a les assignatures que s’hagin d’avaluar durant el primer quadrimestre del curs. Aquesta serà una prova de síntesi final recuperable per als que ho demanin. Cada centre docent haurà d’identificar les assignatures que no es poden avaluar amb una prova de síntesi final atenent les seves característiques.

Són diverses les universitats que han acordat sistemes diferents d’avaluació a demanda dels estudiants, que volen que l’assistència a les mobilitzacions no repercuteixi en la marxa del curs. El secretari d’Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau, va donar suport a les decisions que s’estan prenent als rectorats sobre els sistemes d’avaluació, en defensa de l’autonomia de cada institució. Va dir que l’única ’’preocupació’’ és que l’ensenyament universitari mantingui la qualitat.

Grau també va considerar que la vaga convocada a la universitat els últims dies no és “excepcional”, com sí que creu que ho és ’’la situació del país’’. Va recordar que en anteriors ocasions i per diversos motius hi ha hagut vagues i va defensar les decisions dels rectors sempre que garanteixin el dret tant dels qui secunden la vaga com dels qui volen assistir a classe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.