Política

El TC admet que la legalitat pot encotillar el debat

El tribunal admet un recurs d’empara del PSC i alerta que la mesa no pot tramitar textos inconstitucionals

El Tribunal Constitucional ha determinat que la mesa del Parlament va vulnerar els drets dels diputats del PSC quan el juliol del 2018 va admetre a tràmit una moció de la CUP que ratificava els objectius del 9-N que ja estaven suspesos i anul·lats pel TC. Ara, el ple del tribunal estima el recurs d’empara que van presentar els socialistes i anul·la l’acord de la mesa del 2 de juliol del 2018 que admet a tràmit la iniciativa.

En la sentència feta pública ahir, el tribunal argumenta que la mesa va tramitar la moció sabent que existia una resolució prèvia del tribunal que impedia fer-ho i, per tant, considera que la decisió constitueix un “manifest incompliment” del seu “deure de respectar allò que resol” el tribunal, i més en aquest cas en què la “inconstitucionalitat” de la proposta era “palmària i evident”. Admet que la mesa ha de respectar “les regles del joc democràtic i els límits que la jurisdicció constitucional [...] pugui arribar a imposar al debat”. La sentència compta amb el vot particular de la vicepresidenta Encarnación Roca, que també va advocar per anul·lar l’acord, si bé considera que s’havia d’haver aplicat una altra doctrina del TC ja que és del parer que una mesa parlamentària no és l’òrgan que ha de fer valer la constitucionalitat dels escrits que li arriben.

La decisió del tribunal arriba a la cambra catalana quan torna a estar en discussió el registre i la tramitació per part de la mesa d’un nou escrit, presentat per JxCat, ERC i la CUP, en què s’aposta per l’exercici del dret a l’autodeterminació i la reprovació de la monarquia. El text es debatrà en un pròxim ple passades les eleccions al Congrés dels Diputats del 10 de novembre i després que dimarts passat la mesa no acceptés les reconsideracions del PSC, Cs i el PP.

LA DATA

13.11.19
data
prevista per al pròxim ple on s’hauria de debatre un nou escrit que aposta per l’autodeterminació.

Recurs fora de termini

El Parlament ha demanat al Tribunal Constitucional que aixequi la suspensió de la resolució sobre autodeterminació, independència i la reprovació del rei que es va aprovar el 25 de juliol passat en el ple sobre la “Catalunya real” impulsat per Cs. Els lletrats de la cambra han enviat al·legacions a l’alt tribunal per demanar que es deixin “sense efecte” les advertències del TC a membres de la mesa sobre conseqüències penals. Un dels arguments dels lletrats és que l’incident d’execució del govern espanyol es va presentar fora de termini.

Quant al contingut, assenyalen que “no constitueixen una continuació de cap resolució anterior”; així doncs, “no suposen un desenvolupament ni una adaptació d’una resolució anul·lada”. D’aquesta manera, rebutgen que el govern espanyol hagi utilitzat un incident d’execució que necessàriament implica incompliment d’una sentència del TC anterior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vanesa Peiró i Royan
Alcaldessa de Mont-ras (JxCat)

“Hem hagut d’apujar taxes després de deu anys”

Mont-ras

Les contradiccions dels laboristes britànics

Londres
política

Sánchez exigeix al Suprem l’aplicació de l’amnistia i Feijóo imputa parcialitat al TC

madrid
política

L’Eurocambra exclou de moment Comín ignorant, com la JEC, la jurisprudència

barcelona
estats units

Kamala Harris superaria Biden en un hipotètic duel electoral contra Trump

barcelona
estats units

L’exalcalde de Nova York Rudy Giuliani queda inhabilitat com a advocat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona