Aval gairebé unànime a l’estratègia d’ERC de condicionar la investidura
Un 95% de la militància es mostra contrària a fer Sánchez president si no s’avé a crear una taula de diàleg
Aquesta setmana començaran les converses
La militància d’Esquerra Republicana va donar un amplíssim suport ahir a l’estratègia de la direcció de no facilitar aquest cop la investidura de Pedro Sánchez si no és a canvi d’una concessió: la creació d’una mesa de diàleg d’igual a igual entre governs, amb un calendari prefixat i garanties. La consulta per via telemàtica que el partit va obrir al llarg de tota la jornada va acabar amb una aclaparadora resposta afirmativa a una pregunta, això sí, un pel enrevessada: “Esteu d’acord a rebutjar la investidura de Pedro Sánchez si prèviament no hi ha un acord per abordar el conflicte polític amb l’Estat a través d’una mesa de negociació?”. Un 94,6% dels participants van contestar que sí, i només un 5,4% van dir que no. En total, es van pronunciar 5.953 persones d’un cens amb dret a vot de gairebé 8.500, un fet que eleva la participació a un 70%. El partit, doncs, parteix ara del no, i no de l’abstenció, com ho feia a l’estiu en l’anterior investidura fallida.
“Amb una àmplia majoria la militància ha votat i ha parlat clar: diu no a una investidura en les condicions actuals, i diu sí a una mesa de negociació entre Catalunya i l’Estat”, resumia la secretària general adjunta, Marta Vilalta, que compareixia al voltant de les nou del vespre per explicar els resultats. “Som més forts que mai per forçar l’Estat a seure a negociar; és el missatge que ha enviat la militància al PSOE i a Podem”, presumia. I és que, segons ella, la decisió d’ahir implica que, si Sánchez vol alguna cosa dels republicans, “haurà de moure fitxa; tindrà un no si no canvien les condicions”. Vilalta ja havia advertit al matí que els “sobren els motius” per rebutjar la investidura: el seu “aplaudiment” a la sentència contra el procés, les “amenaces constants” amb el 155, contra l’escola catalana o els mitjans públics, l’intent de penalitzar l’autodeterminació si es volgués fer un nou referèndum… “Una mesa de negociació per a una solució democràtica o no investidura, és molt senzill”, resumia Vilalta.
Amb l’aval de la militància al sarró, els republicans començaran les converses aquesta mateixa setmana amb el PSOE. En aquest sentit, la secretària general adjunta al matí ja admetia contactes previs amb ells i amb altres grups com ara el PNB, el BNG o Podem, que espera que s’afegeixin a un eventual acord, i fixava per a aquesta setmana una primera reunió formal amb els socialistes, en què ella mateixa; el portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, i el president del consell nacional, Josep Maria Jové, seran els negociadors.