“Avenços” sense concreció per una mesa de diàleg
ERC i el PSOE constaten progressos a l’hora de definir els instruments necessaris per canalitzar “el conflicte polític sobre el futur de Catalunya”
Calvo veu més a prop la investidura de Sánchez que abans de la trobada
ERC i el PSOE van constatar “avenços” en la definició dels instruments necessaris per canalitzar “el conflicte polític sobre el futur de Catalunya” en un comunicat conjunt posterior a la tercera reunió entre els equips negociadors socialistes i republicans, efectuada ahir al matí a la seu de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), a la Zona Franca, un emplaçament allunyat de la ciutat per evitar eventuals protestes. És també un dels pocs organismes que ERC i el PSC governen plegats. Els instruments que esmenten són una mesa de diàleg, sense detallar-ne el format, per caminar cap a la resolució del “conflicte polític”, un terme que ja van convenir en ocasions anteriors, però que els uns circumscriuen dins de Catalunya i els altres entre Catalunya i l’Estat.
La trobada, la primera que es fa a Barcelona, arribava envoltada de transparència vaporosa: es va comunicar el lloc de la reunió una hora després que hagués començat i no hi va haver declaracions finals, només un breu comunicat de tres paràgrafs –més curt que el de dimarts de la setmana passada–, amb el tòpic del “clima de cordialitat” al davant. El text recull el desig d’abordar la negociació “des del respecte i el reconeixement institucional mutu”. ERC vol que el diàleg sigui entre iguals i treballa perquè el PSOE consideri els màxims representants de les institucions catalanes com a interlocutors, és a dir, que Pedro Sánchez agafi el telèfon al president, Quim Torra, o, si més no, li torni les trucades. “Durant la reunió s’ha abordat la recuperació de drets socials, civils i laborals, on destaquem coincidències notables”, acaba el comunicat, sense més concrecions.
Algunes fonts resumien lacònicament que la reunió “ha anat bé” i mostraven optimisme, especialment les del PSOE, que celebren que s’avanci “tan bé i tan ràpid”. La vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, considera ben encaminada la negociació amb ERC per a la investidura del líder socialista, que veu més a prop que abans de la trobada: “La veritat és que sí.” Calvo aprofitava per carregar contra el PP perquè no s’avé a abstenir-se: “Fa molt que va decidir que no tenia cap responsabilitat per Espanya.”
Hi haurà més reunions, però encara no hi ha data. En qualsevol cas, la votació es descarta aquest mes. La vigília de la trobada, ERC la va situar al gener, si és que es donen les condicions, mentre espera que arribi el pronunciament del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, la setmana vinent, sobre la immunitat del seu líder, Oriol Junqueras, com a eurodiputat. Els socialistes es resignen a aquest calendari, mentre s’espera que avui el rei espanyol, Felip VI, designi Sánchez com a candidat un cop acabada una tanda de contactes amb les forces representades al Congrés en què no participa ERC, de qui depèn en part la investidura, però que encara no ha perdonat al monarca que no rebés Carme Forcadell quan va ser escollida presidenta del Parlament.
De les imatges de la reunió no es podia llegir gaire res més que cares circumspectes a la sala de comissió de govern de l’AMB, a la setena planta, un espai sobri i sense simbolismes. En acabat, després d’unes dues hores i mitja, els sis protagonistes (Adriana Lastra, José Luis Ábalos i Salvador Illa, per part dels socialistes, i Gabriel Rufián, Marta Vilalta i Josep Maria Jové, per part d’ERC) van abandonar l’edifici per l’aparcament en diferents vehicles. Els equips negociadors ja havien fet la tarda anterior una trobada preparatòria encara més allunyada de les càmeres.
Mentrestant, els governs asseguren que mantenen distància respecte de la negociació, però tots dos hi posen cullerada. La Moncloa continuava apressant ahir ERC perquè troba “urgent” la necessitat de tenir un govern a Espanya, tot i que remarca que “l’important” és que l’acord per investir Sánchez “al més aviat possible” sigui “raonable”, en paraules de Calvo prèvies a la trobada. Al seu torn, la Generalitat manté “prudència i distància” amb les negociacions, tot i que la portaveu de l’executiu, Meritxell Budó, va demanar un “reconeixement” del president, Quim Torra, com a interlocutor. Fins ara, Sánchez l’ha menystingut evitant de reunir-s’hi quan visita Barcelona i fent mofa del fet que no li agafa ni el telèfon. En aquest sentit, Budó considera “necessari” que Sánchez li torni les telefonades i hi afegeix que el conflicte polític entre Catalunya i l’Estat no estarà “ben solucionat” si una de les dues forces que donen suport al govern, en referència a Junts per Catalunya, no participa en la solució, encara que la seva abstenció no calgui per a la investidura.
LES FRASES
Les assemblees exteriors de l’ANC diuen no a Sánchez
Les assemblees exteriors de l’ANC volen que els partits independentistes votin contra la investidura de Pedro Sánchez. En un comunicat, van instar ahir l’independentisme a no donar suport a un partit “corresponsable del 155” i “contrari a l’autodeterminació”, i alerten del risc de perdre credibilitat internacional si avalen el PSOE, una credibilitat que ja troben “malmesa”. “Qualsevol proposta seva està mancada de garanties i no mereix cap confiança”, defensen, alhora que recorden que els socialistes tenen una posició en relació amb Catalunya que “no es distancia” de la que manté el Partit Popular.
Pintada dels CDR a la seu d’ERC contra les converses
La seu d’ERC es va llevar ahir amb una pintada firmada pel CDR de les Corts coincidint amb la reunió del partit amb representants del PSOE i el PSC per tancar un acord que permeti la investidura de Pedro Sánchez i una solució política al conflicte entre Catalunya i l’Estat. “L’autodeterminació és un dret, no es negocia”, diu el missatge, pintat a la vorera de l’entrada de la seu. Els CDR de Catalunya van emetre un comunicat en què qualifiquen les negociacions de “frau, un insult i un menyspreu cap al conjunt del poble català i la democràcia en general” i exigeixen abans una amnistia per als presos i exiliats polítics.
Canadell rebutja una investidura sense una solució
El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, va demanar ahir als partits catalans “no donar suport al govern espanyol” mentre no hi hagi una “solució definitiva al problema català”. Va instar-los a anar a “l’arrel del problema” i revertir “el tracte discriminatori envers Catalunya”.