Política

Els ‘tories’ de Johnson arriben com a favorits a les eleccions britàniques

Tot i el clar avantatge, els sondejos no els garanteixen la majoria absoluta

Els laboristes es mostren dividits respecte a Corbyn i ja parlen del seu relleu

Quaranta-sis milions de britànics estan cridats avui a les urnes en les eleccions més importants de la història moderna del Regne Unit. Es juguen decidir si el país surt de la Unió Europea (UE) o no, i també si vira cap a la dreta dura de Boris Johnson o cap a l’extrema esquerra de Jeremy Corbyn. Els sondejos atorguen un clar avantatge als conservadors i una davallada tant dels laboristes com dels partits europeistes.

Donen com a clars guanyadors els conservadors de Johnson amb el 43% dels vots, per davant dels laboristes de Corbyn (32%). Pel que fa al nombre de diputats, l’avantatge tory s’ha reduït en les últimes hores. La darrera enquesta de YouGov atorga a Johnson una majoria de 28 diputats, tot i que aquesta majoria només estaria garantida en un 85% pel peculiar sistema electoral britànic, que funciona per acumulació de vots en districtes electorals.

Els laboristes perdrien diputats i passarien de 243 a 231 (d’un total de 650). I també s’ensorrarien els liberaldemòcrates, que, tot i ser el partit europeista i haver promès revertir el Brexit, passarien de 20 diputats a 13 i obtindrien només el 13% dels vots. Serien uns resultats molt dolents per al partit. La seva líder, Jo Swinson, va dir ahir que no dimitirà si es compleixen aquests resultats.

Per tant, Johnson té moltes possibilitats d’assolir una majoria que li permetria de tirar endavant el seu acord del Brexit i governar els pròxims cinc anys sense haver de fer pactes amb d’altres partits i traient-se de sobre la forta oposició que hi havia dins el seu grup parlamentari, perquè bona part dels moderats europeistes s’han fet a un costat en benefici dels radicals euroescèptics. Aquesta va ser la raó de l’avançament electoral.

No obstant això, ha volgut ser prudent i ha recordat als seus votants que la majoria no està garantida. Els sondejos han estat favorables a Johnson des del començament de la campanya, fins al punt que les darreres setmanes ha mantingut un perfil més baix i ha eludit concedir entrevistes en profunditat que sí que havien acceptat els altres contrincants.

Els partits europeistes, si es compleixen els pronòstics de tota la campanya, quedarien en minoria al Parlament. Al Partit Laborista els darrers dies s’han accentuat les disputes entre centristes i esquerrans i ara mateix es parla més de qui ha de ser el successor de Corbyn que no pas de les eleccions.

La batalla d’Escòcia

S’assumeix que perdrà les eleccions. Fins a 15 diputats laboristes han fet una crida als votants del partit perquè no votin avui Corbyn. Consideren que no està preparat per al càrrec, l’acusen d’antisemita per haver donat suport a la causa palestina i el critiquen per voler treure el país de l’OTAN i per ser favorable a la unitat d’Irlanda i a Rússia. També l’exprimer ministre laborista Tony Blair ha demanat als seus electors que no votin Corbyn. El mateix han fet conservadors moderats com ara l’exprimer ministre John Major i l’exministre de Thatcher Lord Heseltine contra el seu líder, Boris Johnson.

Hi ha 60 districtes electorals on el vot per un partit o l’altre està molt ajustat i és aquí on s’ha centrat la campanya els darrers dies. Ahir Corbyn va ser a Glasgow, on els laboristes creuen que poden aconseguir un diputat en mans del Partit Nacional Escocès (SNP). Corbyn es va presentar com l’alternativa als tories, una afirmació que ràpidament va replicar la líder de l’SNP, Nicola Sturgeon.

Els nacionalistes, segons els sondejos, guanyarien sis diputats i passarien de 35 a 41 (dels 56 en joc a Escòcia). Sturgeon ha associat el suport del seu partit amb un nou referèndum sobiranista. Segons The Times, el suport a la independència hauria baixat del 51% al 44% els darrers dies.

LES XIFRES

28
diputats
hauria d’obtenir Boris Johnson per poder portar a terme el seu programa de govern.
41
diputats,
segons els sondejos, podrien aconseguir els nacionalistes escocesos, sis més que el 2017.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona