Síria acusa Israel d’haver bombardejat la capital, Damasc
Els míssils haurien matat 23 combatents proiranians i soldats sirians
Els combats entre Turquia i Síria a Idlib s’agreugen i l’ONU estima en 586.000 els desplaçats sirians
La guerra a Síria es complica, si encara era possible més, amb l’afirmació d’un possible atac amb míssils per part d’Israel, segons van informar ahir mitjans oficials sirians. Així, l’exèrcit israelià, que ni ha confirmat ni ha desmentit la notícia a hores d’ara, hauria llançat “diversos míssils” dijous a la matinada contra els volants de la capital siriana, Damasc, i a la província meridional de Dera amb l’objectiu de colpejar posicions iranianes i sirianes. Iran i el moviment libanès Hezbollah donen suport a les forces que lluiten al costat del règim del president Bashar al-Assad a la guerra civil.
L’atac s’hauria produït de matinada des dels alts del Golan, un territori ocupat per Israel durant la guerra del 1967 i des del sud del Líban. “ Les defenses antiaèries sirianes han respost abatent els míssils abans que assolissin els seus objectius”, segons l’agència estatal SANA. Com és habitual, els mitjans oficials sirians no van informar dels danys o possibles víctimes, però l’Observatori Sirià de Drets Humans, amb seu al Regne Unit, ha informat que prop de Damasc els míssils havien matat 23 persones als dos llocs, entre milicians proiranians i soldats sirians.
L’entrada en escena de les agressions directes d’Israel afegeix noves tensions al complicat panorama militar, polític i humanitari, que aquesta setmana s’ha aguditzat, en la guerra civil siriana. Turquia, que ocupa el Kurdistan sirià, es disputa amb l’exèrcit governamental d’Al-Assad –aliat de Rússia– la darrera zona opositora al govern i, alhora, el darrer bastió gihadista, la zona d’Idlib. Ankara, que dona cobertura a l’oposició siriana, va amenaçar dilluns per boca del mateix president Erdogan el govern sirià en un intercanvi militar que va acabar amb soldats morts a ambdós costats. Erdogan va fer un ultimàtum a Al-Assad perquè es retiri abans de finals de febrer.
Malgrat això, les tropes d’Al-Assad van aconseguir ahir assetjar les turques estacionades en llocs d’observació a l’est de la ciutat d’Idlib. Dijous a la matinada Ankara hi va enviar més reforços. En l’acord signat el 2018 entre Turquia i Rússia s’estableix una zona desmilitaritzada amb llocs d’observació en la qual hi ha tropes per rebaixar la tensió. Rússia va afirmar ahir que a finals de gener “experts militars russos i turcs han estat tràgicament assassinats”, fet que confirma que l’acord és ja paper mullat.
LA FRASE
Una ciutat fantasma per la fugida de 100.000 veïns
Saraqeb és una ciutat estratègica, perquè és en dues de les principals vies de comunicació de Síria. Ara, ha esdevingut una ciutat fantasma, després que els 100.000 veïns s’hagin vist forçats a fugir massivament “cap a a llocs desconeguts” en les darreres setmanes, segons explica Mahmoud Jroud, responsable del Consell Local de Saraqeb. “La destrucció és indescriptible”, hi afegeix, des de la pròpia ciutat s’escolten els combats “però no es veu res”.
De la seva banda, Cristian Reynders, coordinador de Metges Sense Fronteres a la zona, considera que prop d’Idlib, la situació humanitària “no té precedents”. L’ONG mèdica dona suport a set centres d’atenció i Reynders afirma: “La gent està desesperada en un moment en el qual el sistema sanitari ja està desbordat per la guerra i la falta d’accés a molts llocs.” El portaveu regional de l’Oficina d’Afers Humanitaris de l’ONU, David Swanson, va assegurar que, des del passat 1 de desembre, més de 586.000 persones han hagut d’anar-se’n de la casa seva a la zona d’Idlib pressionats per la tensió. Més del 80% són dones i nens atrapats en una situació que “es deteriora minut a minut”.