El Suprem es reorganitza per evitar quedar-se sense jutges als casos del procés
La Sala de Govern aprova un mecanisme per substituir els magistrats que no puguin jutjar una causa per haver participat al procediment en el passat o per altres raons
Se seleccionarien els magistrats més antics d’altres jurisdiccions
El Tribunal Suprem (TS) espanyol ha aprovat un sistema de torns de magistrats per substituir els companys d’una sala que no puguin jutjar una causa per haver participat al procediment en el passat o per altres raons, com estar malalts. Aquest mecanisme hauria de permetre seguir jutjant casos vinculats amb el procés.
El procediment aprovat aquest dimarts a la Sala de Govern de l’alt tribunal no està dissenyat específicament amb aquest objectiu, però una de les primeres sales en beneficiar-se’n podria ser previsiblement la Penal, que va jutjar l’any passat als líders independentistes catalans i es pot veure aviat en la tessitura d’abordar noves causes relacionades amb l’anomenat procés.
Està pendent, per exemple, la resolució del suplicatori per part del Parlament Europeu, en relació al president Carles Puigdemont i els seus consellers Toni Comín i Clara Ponsatí, que són eurodiputats.
També la decisió del Suprem de si admet la causa per desobediència de Joan Josep Nuet, ara diputat d’ERC, per la tramitació de les lleis del procés quan era membre de la mesa del Parlament.
La fórmula aprovada és equivalent a la de la coneguda com a Sala del 61 (encarregada de decidir, per exemple, sobre la recusació dels presidents de Sala) i implicaria seleccionar els magistrats més antics de la resta de jurisdiccions, excloent-ne el seu president. Si amb aquests no s’aconseguís encara disposar de suficients jutges, es reclutarien els més recents.
L’acord, de què ha estat ponent el president de la Sala Penal, Manuel Marchena, es produeix enmig de la paràlisi de nomenaments del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que va rebutjar nomenar nous magistrats en la “confiança” que es produeix la renovació de l’òrgan, que es troba en funcions des de desembre de 2018. Per renovar el CGPJ cal una majoria parlamentària de tres cinquens.
La Sala Penal ha estat una de les més damnificades per aquesta paràlisi, atès que, en el moment de prendre la seva decisió, el CGPJ estava en ple procés de nomenament de tres nous jutges de la sala esmentada.
Només dos dels dotze actuals magistrats del Penal no han participat en cap decisió relativa a la causa del procés. De fet, el passat mes d’octubre el mateix Marchena ja va advertir quan va presentar la seva candidatura a president de la Sala Penal del problema que podria produir-se si era necessari formar un nou tribunal per jutjar “fets similars amb diferents protagonistes”.
L’acord, anomenat Proposta de substitució per quan una sala o secció hagi d’estar integrada per magistrats d’una altra, completa criteris de formació de les sales que ja s’havien publicat el 13 de febrer d’aquest any.