L’escalada bèl·lica a Síria fa revifar la crisi dels refugiats
Grècia blinda la frontera amb Turquia davant l’amenaça d’Ankara d’obrir el pas als migrants si no rep més suport davant Damasc
Un centenar de morts en xocs entre les forces d’Al-Assad i les turques
L’escalada bèl·lica dels últims dies a Síria ha provocat més d’un centenar de morts dels dos bàndols en les darreres hores i ha dut Turquia a amenaçar la Unió Europea de deixar passar tots els refugiats sirians que acull si Ankara no rep més suport internacional en la guerra de Síria. De fet, desenes d’emigrants es van dirigir ahir cap a la frontera de Turquia amb Grècia per mirar d’accedir a territori de la Unió Europea, un fet que va obligar Grècia a tancar el pas fronterer amb Turquia de Kastaniés.
Els refugiats fugen d’una violència que els últims dies s’ha intensificat amb els combats, al nord-oest de Síria, entre l’exèrcit sirià i els seus aliats, d’una banda, i les faccions armades opositores, secundades per Turquia, per una altra. Els xocs van ser especialment sagnants ahir després de la mort de 33 soldats turcs a la localitat de Saraqeb, que van ser replicats amb fúria per l’exèrcit de Turquia.
Segons va informar l’Observatori Sirià de Drets Humans, l’aviació siriana i russa va dur a terme bombardejos a la zona, mentre que les forces turques van atacar posicions de l’exèrcit sirià als voltants de Saraqeb, el control del qual asseguren tenir tots dos bàndols. Els xocs han causat més de cent morts en les últimes hores.
L’atac de l’exèrcit sirià contra les forces turques, que va causar 33 morts, va portar Turquia a demanar una reunió urgent de l’OTAN ahir a Brussel·les, perquè els aliats prenguin mesures. El Consell de l’Atlàntic Nord, el màxim òrgan de presa de decisions de l’Aliança Atlàntica, va fer costat al soci turc i va instar Rússia i Síria a aturar els bombardejos indiscriminats a Idlib, i també a “donar suport als esforços liderats per l’ONU per a una solució política pacífica per a la crisi a Síria”, tal com va assenyalar el secretari general de l’Aliança, Jens Stoltenberg. Rússia, però, defensa el dret de Síria a lluitar contra els “terroristes” a Idlib i ja ha enviat dues fragates de la seva flota del mar Negre equipades amb míssils de creuer Kalibr--NK a la Mediterrània.
Tant l’OTAN com la Unió Europea han mostrat la seva preocupació per l’escalada militar entre les forces turques i les del règim de Baixar al-Assad, que tenen el suport de Rússia, que podria desencadenar una guerra a gran escala i deixar milers de civils atrapats al mig.
Ahir ja es van poder veure grups de civils dirigint-se cap a la frontera de Turquia amb Grècia en autobusos i taxis que van agafar a Istanbul. Desenes de persones més s’esperaven a la part turca de la frontera, a Pazarkule, mentre que d’altres es van dirigir a la costa oest de Turquia per arribar a les illes gregues que els quedaven a relativa poca distància.
LA XIFRA
La CE no veu canvis en l’acord
La Comissió Europea (CE) va expressar ahir l’esperança que Turquia continuï complint l’acord migratori assolit amb la Unió Europea el 2016, pel qual Ankara manté al seu territori migrants que no entren en territori europeu, i va remarcar que les autoritats turques no han fet cap anunci oficial sobre canvis en la seva política. La CE va fer aquest aclariment després que un portaveu del governamental partit islamista Justícia i Desenvolupament (AKP) assegurés que Turquia ja no pot retenir els refugiats que vulguin arribar als països de la UE, un fet que ha causat que centenars de migrants es dirigeixin a les fronteres amb Grècia. “No hi ha hagut cap anunci oficial des del costat turc sobre cap canvi en la seva política d’asil, refugiats o migratòria [...]. L’acord entre Turquia i la UE, que es va concebre principalment per gestionar la immigració irregular, continua vigent”, va dir el portaveu de la CE, Peter Stano.