Política

La moció de censura de Masdeu (UDC) tensa les relacions amb CDC al Penedès

El cap d'IUP, l'impulsor de la moció contra CDC a Puigdàlber, és alhora el president comarcal d'UDC

Fa uns deu anys l'Ajuntament de Puigdàlber, liderat per l'històric cap de CiU Manel Carrera, es va enfrontar amb el consistori veí del Pla del Penedès, també de CiU, pels barris de Mas Morer i l'Empalme. Puigdàlber reclamava que s'adherissin al seu municipi. La situació va generar tensions dins la casa convergent i acusacions mútues que van caure malament a Carrera, el qual es va sentir desautoritzat. Va ser el 2003 quan va decidir marxar del partit, segons diu ell –o va ser expulsat, segons diuen altres– i crear el grup IUP i presentar-se a les eleccions. Els simpatitzants van seguir Carrera i també els regidors de CiU, entre ells un jove que s'havia presentat com a independent a la llista de Carrera, David Masdeu. Carrera va guanyar les eleccions. El 2007 es va repetir la història, però després de la nit de les municipals, CiU, que ja s'havia reconstituït –tots són de CDC– i que obtenia representació a l'Ajuntament, pactava amb el PSC per fer fora Carrera. L'acord que van establir va fer alcaldessa Maria Elies (CDC), que va ocupar el càrrec durant un any i mig. El febrer del 2009, la va succeir Pere Ferrer, que ha ocupat fins ara el càrrec. Mentrestant, a IUP es va començar a gestar un canvi. L'històric líder de CiU i després dels independents de Puigdàlber, Manel Carrera, va anunciar, el maig de l'any passat, que plegava «fart d'aquest circ» i deixava el relleu a David Masdeu, que s'havia afiliat a UDC com tots els regidors que ara representen IUP a l'Ajuntament. Els moviments tàctics continuaven a IUP. Al febrer Masdeu es va convertir en el president d'Unió a l'Alt Penedès.

L'abril passat, quan Pere Ferrer, l'alcalde (CDC), va fer fora Harald Ebinger (PSC) del govern i es va quedar en minoria, IUP es va posar en contacte amb Ebinger per desencallar la situació. El primer que van fer va ser forçar un ple de confiança però, en veure que Ferrer utilitzava un recurs legal per evitar votar els punts del ple, van decidir agilitar la moció de censura.

Masdeu es convertirà demà a les 12 del migdia en el nou alcalde del municipi amb l'objectiu de «trobar la cohesió al poble i retornar la il·lusió i treballar per canviar les coses», segons va dir. Si fa deu anys el conflicte amb el Pla del Penedès va crear divisions a CiU, ara la història es repeteix, però en aquest cas col·locant la federació entre dos bàndols. Des de demà Unió al govern local i CDC a l'oposició.


QUI ÉS QUI

Manel Carrera
Exalcalde de CiU i IUP
L'històric líder de CiU a la comarca i alcalde de Puigdàlber va abandonar la política el maig del 2009, després de crear IUP i ser-ne el líder fins llavors.
Maria Elies
Exalcaldessa de CiU
Va liderar durant el primer any i mig de mandat un govern d'unitat amb el PSC per deixar Carrera a l'oposició. Va evitar sempre el contacte amb la premsa.
Pere Ferrer
alcalde de CiU
El número tres de CiU va assumir el càrrec a l'alcaldia el febrer de l'any passat, quan Elies va plegar. El dia 9 d'abril va fer fora Ebinger del govern local.
David Masdeu
Cap d'IUP i president comarcal d'UDC a l'Alt Penedès
Va ser primer simpatitzant de CiU i, una vegada Carrera va fundar IUP, es va fer d'UDC. Des del maig del 2009 és el cap del partit local a Puigdàlber.
Harald Ebinger
Regidor del PSC
Va tancar el pacte amb Maria Elies i, després de tres anys al govern, Ferrer li va treure les regidories i el va fer fora. Demà tornarà al govern amb un soci nou.

Expulsat per no haver assumit les responsabilitats

c.M

L'alcalde de Puigdàlber, Pere Ferrer, va explicar en l'últim ple municipal, convocat a petició de l'oposició, la llista de motius pels quals va decidir expulsar el socialista Harald Ebinger del govern. Aquest era un dels punts que els dos grups de l'oposició havien posat a l'ordre del dia. Ferrer va donar les explicacions, malgrat que considera que la situació actual és fruit d'una revenja del socialista contra ell per haver-lo expulsat del govern el passat mes d'abril. Ferrer assegura que la motivació de la seva decisió va ser molt clara: Harald Ebinger no va assumir les seves responsabilitats com a primer tinent d'alcalde en diverses ocasions, no va fer les tasques que tenia encomanades com a regidor de Medi Ambient, ni en l'àrea d'Infraestructures i Mobilitat, no va saber gestionar la llar d'infants i no va fer res com a regidor de Turisme. Segons Ferrer, l'actitud de Harald Ebinger va provocar el retard d'un any en l'aplicació de la recollida de brossa orgànica al municipi, va portar el govern al descontrol de l'execució de les obres al poble i la falta de control sobre les tasques de Parcs i Jardins. Ferrer lamenta, principalment, l'enfrontament que es va produir entre l'Ajuntament i les treballadores de la llar d'infants, i que el regidor Ebinger s'acabés definint a favor de les treballadores en una reunió a Inspecció de Treball. Ferrer entén que la situació que s'havia produït a la llar va ser el resultat de la falta de mà esquerra d'Ebinger a l'hora de prendre decisions en benefici de tot el municipi.

Pere Ferrer va assegurar en l'últim ple municipal que havia tingut «prou paciència» durant 15 mesos esperant que el representant del PSC al consistori rectifiqués les seves actuacions. En vista que Ebinger no va canviar d'actitud i que al llarg del 2009 va votar en tres ocasions a favor de propostes de l'oposició i va fer pública la seva intenció de no votar més a favor de CiU en tot el que afectés la situació econòmica de l'Ajuntament, Ferrer va decidir prescindir de la seva aportació al govern municipal i afrontar el final del mandat en minoria, malgrat el risc d'una aliança del PSC amb IUP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona