Política

Prenafeta va intentar que Castells pressionés Capdevila per comprar un edifici a Espais

L' imputat del «cas Pretòria» va intentar utilitzar sense èxit la seva influència per ubicar Acció Social en un bloc al Fòrum

Prenafeta i Alavedra formaven el tàndem que es dedicava a intentar utilitzar les seves influències polítiques i institucionals per tirar endavant operacions urbanístiques que beneficiessin les promotores Proinosa i Espais, propietat de Josep Singla i Lluís Casamitjana, també imputats en la causa. Igual que el considerat el cap del grup, l'exdiputat Luís García, Luigi, Alavedra i Prenafeta cobraven sucoses comissions per la seva intermediació. Cap d'ells no tenia cap mania a telefonar, escriure i fins i tot entrevistar-se personalment amb les màximes autoritats del país per tirar endavant els seus negocis. Després de fracassar en l'intent de vendre a la Generalitat dos edificis a la plaça Europa de l'Hospitalet propietat d'Espais per instal·lar-hi oficines del Departament de Medi Ambient, els dos exdirigents de CiU van intentar una altra operació similar. Es tractava d'endossar a la Generalitat, fos com fos, un edifici del Fòrum, també propietat d'Espais, pel mòdic preu de 89 milions d'euros. Aprofitant que la conselleria d'Acció Social i Ciutadania estava buscant un edific per ubicar-hi la seva seu central, Espais i el tàndem Alavedra-Prenafeta van córrer al Departament d'Economia per presentar-los la seva oferta. Però la cosa no va quedar en un simple oferiment. La insistència perquè l'operació es tanqués al més aviat possible va portar Prenafeta a mantenir diversos contactes personals amb el conseller d'Economia, Antoni Castells, després de la intermediació del seu soci, Macià Alavedra. La negociació es va anar dilatant perquè el Departament d'Acció Social va plantejar diverses objeccions al projecte i això va fer que Prenafeta es posés molt nerviós en veure que la seva operació podia anar en orris. Tant ell com la promotora Espais tenien coll avall que la Generalitat es quedaria l'edifici, però calia el vistiplau final de la conselleria de Carme Capdevila. El 15 de maig del 2009, en vista de l'encallament de les negociacions, Lluís Prenafeta va enviar una carta dirigida al conseller Castells en què li mostrava la seva preocupació per la «situació molt difícil» en què es trobaven les negociacions, criticava el «refredament» dels responsables d'Acció Social per tirar endavant l'operació i li suggeria que ell personalment parlés amb la seva homòloga a Acció Social, Carme Capdevila (ERC) «a fi de poder prendre una decisió clara i positiva». Però les reiterades pressions de Prenafeta a Castells no van tenir cap efecte i el setembre de l'any passat, un mes abans que Prenafeta fos detingut juntament amb la resta dels principals imputats en el cas Pretòria, la Generalitat va donar per tancades les converses amb l'intermediari i la promotora Espais. «La proposta no s'adequava als requeriments de la política immobiliària de la Generalitat», va assegurar ahir el Departament d'Economia en una llarga nota informativa en què defensa la transparència amb què es van dur a terme les converses amb Prenafeta i Espais.

«Honorable conseller i benvolgut amic»

Aquest és el text íntegre de la carta que Lluís Prenafeta va enviar el 15 de maig del 2009 al conseller Antoni Castells en relació amb l'edifici Fòrum:

«Honorable conseller i benvolgut amic, voldria posar en el teu coneixement que estem en una situació molt difícil. Des del meu darrer escrit del dia 22 d'abril les coses sobre l'edifici Fòrum continuen de manera incomprensible més encallades que mai, tot i la magnífica disposició del secretari general de Política Financera, Sr. Jordi Pericàs, que fa tot el possible perquè el tema pugui sortir de la situació actual en què es troba. Un absolut silenci dels membres responsables del DAS i C [Departament d'Acció Social i Ciutadania] impedeix qualsevol avanç. Ara sembla que aquest departament s'hagi refredat pel que fa a l'ocupació del nou edifici Fòrum. Què creus que hem de fer? Podria suggerir-te que tu en poguessis parlar directament amb la consellera Carme Capdevila, a fi de poder prendre una decisió clara i positiva? Em permeto per al teu coneixement adjuntar-te resumint tot el procés viscut des de l'inici, ara fa 15 mesos, fins a dia d'avui que m'ha fet arribar el Sr. Casamitjana i que va ser lliurat al Sr. Pericàs el dia 24 d'abril. A la reunió del dia 5 de maig no hi va assistir cap membre del DAS i C. Com sempre, gràcies per tot. Quedo a l'espera de les teves notícies. Rep una forta abraçada.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.