Política

Coronavirus

El Congrés autoritza la quarta pròrroga de l’estat d’alarma

El decret del govern ha tirat endavant amb 178 vots a favor, 75 en contra i 97 abstencions

Tots els grups de l'oposició demanen a Sánchez que estudiï alternatives a un nova ampliació de la mesura d'aquí a quinze dies

El ple del Congrés dels Diputats ha validat aquest dimecres gràcies al suport de Ciutadans (Cs) i el Partit Nacionalista Basc (PNB) la quarta pròrroga de l’estat d’alarma iniciat el passat 14 de març per tractar de contenir la pandèmia de SARS-CoV-2 (Covid-19) a l’Estat.

El decret del govern espanyol ha tirat endavant amb el suport de 178 diputats (PSOE, Unides Podem, PNB, Coalició Canària, Nova Canàries, Terol Existeix, PRC, Més País i Compromís). La mesura ha rebut 75 vots en contra (ERC, JxCat, CUP, Vox i Fòrum Astúries) i 97 abstencions (PP, EH Bildu i BNG). La proposta requeria una majoria simple per tirar endavant.

La gran majoria dels diputats, 304, han votat de manera telemàtica des del final del debat, cap a dos quarts de cinc de la tarda, fins a les sis. La votació ha conclòs cap a un quart de set amb la votació presencial dels 46 parlamentaris que han assistit a la cambra.

Amb aquesta nova ampliació del decret, les restriccions a la mobilitat i a l’activitat econòmica es mantindran fins al pròxim 24 de maig. L’executiu, però, haurà de donar més protagonisme als governs autonòmics i també haurà de retre comptes davant les forces polítiques que avui li han donat suport.

Crítiques de l’oposició
El govern espanyol s’ha garantit, gràcies als vots de Ciutadans i el PNB, els suports necessaris per a prorrogar l’estat d’alarma, però no s’ha estalviat els retrets de l’oposició. Els grups li han demanat alternatives en un debat en el qual s’ha posat de manifest una distància cada vegada major entre l’Executiu i el PP. El president de l’executiu, Pedro Sánchez, ha escoltat crítiques a la seva gestió de totes les forces de l’oposició, fins i tot de les que han donat suport a la pròrroga, i advertiments perquè prepari un “pla B” de gestió d’aquesta crisi que ja ha provocat prop de 26.000 víctimes mortals i milions d’aturats temporals.

La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, que aquest dimarts va anunciar per sorpresa el seu suport a Sánchez, ha justificat el vot a favor de la pròrroga perquè pensa que és bo per als espanyols. Arrimadas ha recordat que ha posat tres condicions per al seu suport: la desvinculació dels expedients de regulació temporal d’ocupació ERTO i ajudes econòmiques i socials de l’estat d’alarma; planificar una sortida ordenada, i que el govern parli amb l’oposició cada setmana i consensuï les mesures que s’adoptin.

De la seva banda, el PNB ha condicionat el seu suport a la “cogestió” de la desescalada amb les autonomies. El seu portaveu al Congrés, Aitor Esteban, ha demanat a Sánchez que comenci a “preparar” en aquests 15 dies de pròrroga com aplicar el desconfinament des d’una òptica de “bona entesa” amb les autonomies. El diputat jeltzale ha apuntat la possibilitat que no totes les fases de la desescalada requereixin de l’estat d’alarma i ha recordat a Sánchez que la llei permet la seva aplicació parcial. “No estem bojos ni actuarem imprudentment” amb aquesta “cogovernançaa”, ha subratllat Esteban.

El líder del PP, Pablo Casado, ha replicat al cap de l’executiu que aquesta situació no pot mantenir-se de manera indefinida i ha retret a Sánchez que el que realment vol són -segons ell- poders polítics “absoluts”. És per aquest motiu que ha justificat que el PP finalment opti per l’abstenció. A més, ha avançat que votarà en contra de noves ampliacions i s’ha mostrat convençut que “molts partits” faran el mateix.

ERC ha confirmat el seu vot en contra i ha retret al govern espanyol que hagi triat a la dreta per a negociar en lloc dels republicans. El seu portaveu, Gabriel Rufián, ha recordat a Sánchez que sense diàleg amb Esquerra no hi ha legislatura i ha demanat al govern que “faci cas” a la formació republicana perquè, segons ha advertit, “res és gratis en política”.

Un altre vot en contra, el de Vox, no ha sorprès a ningú. Sí que ho ha fe l’avís del seu líder, Santiago Abascal, que ha plantejat que si el PP, com a líder de l’oposició, delega la seva responsabilitat, no descarta presentar una moció de censura contra el govern. “No descarto que sigui necessària una moció de censura, encara que només sigui perquè els espanyols sàpiguen amb noms i cognoms qui són els diputats que volen el manteniment i la continuïtat d’aquest govern ruïnós que està abusant del poder”, ha dit Abascal.

El president del grup d’Unides Podems, Jaume Asens, ha demanat als partits que no donaran suport a la pròrroga “una mica de decència” i “que deixin d’instrumentalitzar als morts i el dolor aliè” per a perseguir els seus objectius, ja siguin aquests “la independència de Catalunya o la caiguda del govern” espanyol.

La majoria de les formacions regionals també han anunciat que votaran a favor de la pròrroga, encara que totes han demanat canvis al president i diàleg amb les autonomies.

Més “cogovernança” en la desescalada
Sánchez ha demanat als grups mantenir l’estat d’alarma “unes setmanes més” –sense especificar quantes– amb l’argument que seria imperdonable revocar les limitacions de circulació i comprometre les ajudes en favor d’autònoms, pimes i famílies. El líder socialista ha assegurat que la desescalada serà en “cogovernança” amb les comunitats autònomes i es prendran mesures consensuades.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Àfrica

Ramaphosa, reelegit president de Sud-àfrica

barcelona
política

Xoc total del fiscal general i els fiscals del procés

madrid
guerra a gaza

Els EUA sancionen al grup israelià Tzav 9 per bloquejar l’ajuda humanitària

barcelona
estat francès

La justícia anul·la l’expulsió de Ciotti i el manté com a líder dels conservadors

barcelona
Cimera del Grup dels Set

El G7 exigeix a la Xina i l’Iran que no donin suport a Rússia contra Ucraïna

Barcelona
guerra a europa

Els EUA rebutgen el pla d’alto el foc de Putin a canvi de territori a Ucraïna

barcelona
Regne Unit

Caterina de Gal·les reapareixerà en públic dissabte a l’aniversari del rei

Barcelona
guerra a europa

L’OTAN supervisarà l’ajuda i la formació militar per a Ucraïna

barcelona
guerra a europa

Zelenski arriba a Suïssa per a la Cimera de la Pau impulsada per Kíiv

barcelona