Política

Johnson inicia la desescalada al Regne Unit

Escòcia, el País de Gal·les i Irlanda del Nord ja han anunciat que no l’adoptaran

Boris Johnson va presentar, ahir, un sistema de desescalada del coronavirus semblant al d’alerta terrorista. Té cinc fases, de la vermella a la verda (de la 5 a la 1), segons el perill que comporti per al Servei Nacional de Salut i segons índex de reproducció del virus per persona. “És un pla condicional. La nostra prioritat és protegir la gent. No podem avançar sense protegir el Servei Nacional de Salut i sense que hi hagi risc de rebrot.” El nombre de contagis i de morts diàries al país relacionades amb la Covid-19 segueix sent massa alt. Ahir, se’n van registrar 269, el nombre més baix durant tot el confinament, elevant el nombre total a 31.855.

Ara, el Regne Unit està en el nivell 4. Johnson va dir que a partir d’avui les persones que no puguin treballar des de casa, com ara els treballadors de la construcció i fàbriques, podran anar a la feina. A partir de dimecres, els ciutadans podran sortir del seu domicili per fer exercici o passejar sense límit de temps. A començament de juny, s’obriran les escoles primàries i s’espera que, progressivament, es puguin començar a obrir algunes botigues i que, com a mínim al juliol, puguin començar a obrir restaurants i bars. Al nivell 1 s’arribarà quan no es transmeti el virus i hi hagi una vacuna. Aleshores, es permetran els esdeveniments esportius multitudinaris i s’autoritzarà les persones d’alt risc a sortir al carrer. Hi ha prop d’un milió de voluntaris que s’encarreguen de fer la compra d’aquestes persones i d’assistir-les.

Igual que el sistema espanyol, serà asimètric i permetrà que regions o ciutats es trobin en fases diferents. Això sí, no hi haurà terminis fixos per decidir si es passa d’una fase a una altra. I només afectarà Anglaterra, ja que les altres nacions amb Parlament retornat que integren el país tindran el seu propi sistema.

El sector empresarial ha rebut amb els braços oberts l’anunci del primer ministre, ja que feia temps que li demanava un pla de desconfinament per saber quan podrien començar a reactivar l’economia. També obligarà qualsevol persona que entri al Regne Unit a passar una quarantena obligatòria. Les companyies aèries han dit que serà la fi del turisme internacional i que enfonsarà encara més el sector.

La part més polèmica ha estat el canvi d’eslògan, el missatge clau de Johnson del “queda’t a casa” a l’“estigues alerta”. L’oposició i els governs nacionals l’han criticat perquè consideren que és massa ambigu i que podria provocar que molta gent es pensés que ja pot fer vida normal. Escòcia, el País de Gal·les i Irlanda del Nord ja han dit que no l’adoptarien i que faran un pla segons els seus criteris. El govern escocès va censurar també la intenció de Johnson de passar al nivell 3 aquesta setmana i ha amenaçat amb col·locar vigilància policial a la seva frontera per evitar que es produeixi un moviment massiu de turistes anglesos a Escòcia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

memòria

Protesta contra la restricció del dret de manifestació de la Junta electoral

barcelona

El PSC insisteix en la urgència de reprendre l’allargament de la C-32

GIRONA
judicial

El jutge del Tsunami cita dos policies nacionals ferits a Barcelona en una acció contra la sentència del procés

barcelona
estats units

Criden a testificar l’actriu porno Stormy Daniels en el judici penal contra Trump

barcelona
unió europea

La UE aprova la primera llei europea contra la violència de gènere

barcelona
estat espanyol

El Constitucional torna a tancar la porta a investigar els crims del franquisme

barcelona
Estat espanyol

El Suprem tomba la designació de Delgado com a fiscal de Memòria Democràtica

Barcelona
guerra a europa

Ucraïna afirma haver frustrat un complot per assassinar Zelenski

barcelona
societat

Víctimes d’abusos sexuals en institucions catòliques exigeixen un pla català integral de reparació

barcelona